Η οικογένεια της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου του Al Jazeera ζητεί από την Ουάσινγκτον δικαιοσύνη

Η Λίνα Αμπού ‘Ακλεχ, η ανιψιά της, ανάρτησε βίντεο στο Twitter έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέγοντας ότι αυτή και τα άλλα μέλη της οικογένειάς της “είναι εδώ για να ζητήσουν δικαιοσύνη για την Σιρίν”.

“Θα επιδιώξουμε να αποδοθεί ευθύνη για τη δολοφονία της Σιρίν όπου κι αν μας πάει” (αυτό), ανέφερε δήλωση στο Twitter της Λίνα, του αδελφού της Σιρίν, του Τόνι, και του ανιψιού της Βίκτορ. “Η Σιρίν έζησε για να αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από κάθε ιστορία, και το ίδιο

θα κάνουμε κι εμείς”.

Οι συγγενείς της δημοσιογράφου, οι οποίοι βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από πρόσκληση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και αναμένεται να συναντήσουν επίσης εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου, διευκρίνισαν σε ανακοίνωση ότι κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκινήσουν τη δική τους “ενδελεχή, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα” για τις συνθήκες του θανάτου της Σιρίν.

“Για πάρα πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στο Ισραήλ να σκοτώνει ατιμώρητα παρέχοντάς του όπλα, πλήρη ασυλία και διπλωματική προστασία”, διευκρίνισαν. “Η ατιμωρησία οδηγεί στην επανάληψη. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να τεθεί τέρμα σε αυτόν τον κύκλο”.

“Αν επιτρέψουμε να ξεχαστεί η δολοφονία της Σιρίν, στέλνουμε το μήνυμα ότι η ζωή των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό δεν έχει σημασία, ότι η ζωή των Παλαιστινίων που ζουν υπό ισραηλινή κατοχή δεν έχει σημασία, και ότι οι πιο γενναίοι δημοσιογράφοι στον κόσμο, όσοι καλύπτουν τον ανθρώπινο αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων και της βίας, μπορούν να θυσιάζονται”, υπογράμμισαν.

Από τα πρώτα ονόματα του παναραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού στα παλαιστινιακά εδάφη Σιρίν ‘Αμπου ‘Ακλεχ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη “Τύπος” και δημοσιογραφικό κράνος όταν σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι στις 11 Μαΐου στην Τζενίν. Κανένας Παλαιστίνιος μαχητής δεν βρισκόταν κοντά στη δημοσιογράφο και Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν σε απόσταση σχεδόν 200 μέτρων.

Ο ΟΗΕ και διάφορα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η μοιραία βολή προήλθε από όπλο Ισραηλινού στρατιώτη, εκδοχή που κρίθηκε “πιθανή” από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες όμως απέκλεισαν την εκδοχή μιας εσκεμμένης βολής, επικαλούμενες έρευνα του Αμερικανού Συντονιστή Ασφαλείας.

Για την οικογένεια Αμπού ‘Ακλεχ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν αρκετά σε αυτό το θέμα και προσπαθούν να προστατεύσουν τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ.

Οι συγγενείς της Σιρίν Αμπού ‘Ακλεχ προσπάθησαν ανεπιτυχώς να συναντήσουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη, πριν από την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία της οποίας ο πρίγκιπας διάδοχος κατηγορείται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι διέταξε τη δολοφονία ενός άλλου δημοσιογράφου, του Τζαμάλ Κασόγκι.

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν τους κάλεσε στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν το θέμα μαζί του.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε επικρίνει “την εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας” κατά τη διάρκεια της κηδείας της δημοσιογράφου. Τότε Ισραηλινοί αστυνομικοί με ρόπαλα προσπάθησαν να διαλύσουν ένα πλήθος που κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες. Το φέρετρο κάποια στιγμή σχεδόν έπεσε από τα χέρια εκείνων που το μετέφεραν, οι οποίοι το έπιασαν την τελευταία στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα