Η πολιτική προστασία και ο «γρύλος»

Πόσες φορές έχουμε ακούσει -από το 2019 και μετά- από επίσημα κυβερνητικά χείλη (και τον ίδιο τον πρωθυπουργό) ή από τηλεπερσόνες, δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές (της Ανωτάτης Συστημικής Σχολής) τις φράσεις «η κρίση είναι μια ευκαιρία», «η καταστροφή πρέπει και θα αποτελέσει ευκαιρία», «η τραγωδία θα γίνει εφαλτήριο και ευκαιρία ώστε να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα και να μην ζήσουμε ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο;»

Δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές έχουμε ακούσει παρόμοιες δηλώσεις που στον πυρήνα τους έχουν την δικαιολογία ότι «τέτοιες φυσικές καταστροφές είναι πρωτοφανείς σε ένταση

και οφείλονται αποκλειστικά σε φυσικά φαινόμενα και παγκόσμιες κρίσεις», την διαβεβαίωση ότι «το πήραμε το μάθημα» και την υπόσχεση ότι «έχουμε το σχέδιο, τους ανθρώπους, τα μέσα και την βούληση ώστε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να αποσοβήσουμε – εν τη γενέσει του- κάθε παρόμοιο γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία των πολιτών».

Ακριβώς αυτά -ή παρόμοια- ακούσαμε στο πρώτο, στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Τα ακούσαμε στους σεισμούς της Σάμου, της Θεσσαλίας και στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου της Κρήτης. Τα ακούσαμε στις πλημμύρες της Β. Εύβοιας και της Θεσσαλίας.

Τα ακούσαμε στον χιονιά του Φεβρουαρίου το 2021 που έκανε την πρωτεύουσα να παραλύσει και τον πλέον σύγχρονο κεντρικό άξονα της χώρας, την Αττική οδό, να μπει στην εντατική με καθολική συμφόρηση του κυκλοφοριακού. Τα ακούσαμε στις πυρκαγιές των καλοκαιριών του 2020, του 2021, του 2022 και του 2023.

Τα ακούμε -συνεχόμενα και εμπλουτισμένα σε υποσχέσεις- όταν το καλοκαίρι του 2021 κάηκαν συνολικά περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα ενώ φέτος (μέχρι στιγμής) περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα και ενώ – για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης- στις πλέον καταστροφικές πυρκαγιές (στην Πελοπόννησο) μέχρι τότε, το 2007, οι φλόγες είχαν κατακάψει συνολικά 1,7 εκατομμύρια στρέμματα.

Στις 7 Ιουλίου 2023, μετά την επανεκλογή του, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και μας διαβεβαίωσε ότι: «Έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο».

Στις 31 Αυγούστου 2023 από το βήμα της Βουλή -την στιγμή που το δάσος της Δαδιάς καταστρεφόταν δεύτερη φορά, φέτος ολοσχερώς, και η φωτιά συνεχιζόταν- ο πρωθυπουργός μας έβγαζε την γλώσσα λέγοντας ότι: «Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά».

Αυτά λέει και επαίρεται η κυβέρνηση για τις επιτυχίες της παρά τις καταστροφές μας, ενώ ο νόμος για την Πολιτική Προστασία έχει ανασταλεί από το 2020, ενώ το 0,5% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στην Πολιτική Προστασία, ενώ οι προσλήψεις 5.000 πυροσβεστών έχουν παγώσει από το 2019, ενώ λείπουν 3.600 δασοπυροσβέστες, ενώ τον Οκτώβριο θα απολυθούν 5.000 εποχικοί παρότι παραδέχονται ότι η δασοπροστασία ξεκινάει τον χειμώνα.

Όποιος τολμήσει να αντιπαρατεθεί με το κυβερνητικό αφήγημα ή να καταθέσει αδιαμφισβήτητα στοιχεία δέχεται την επίθεση των επιτελών της καταστροφής και των αρίστων της συμφοράς, όπως η Βούλτεψη που κατηγόρησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών για «προπαγάνδα των αριθμών».

Μας βρίζουν κι από πάνω σαν τον άμυαλο οδηγό (στο ανέκδοτο) που επιτέθηκε στον ανυποψίαστο χωρικό που, μέσα στη νύχτα, του άνοιξε την πόρτα:

«Άντε γ@μ@σ@@ κι εσύ κι ο γρύλος σου».

«Η υπόσχεση που δόθηκε ήταν μια αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε είναι μια αναγκαιότητα του παρόντος».
Νικολό Μακιαβέλι, Ιταλός πολιτικός & φιλόσοφος

Keywords
Τυχαία Θέματα