Η Ρωσία δηλώνει ότι αποσύρθηκε ο στρατός της από τη Χερσώνα – Τι ανησυχεί το Κίεβο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (11.11.2022), ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός είχαν μεταφερθεί στην ανατολική, όχθη του Δνείπερου. Το υπουργείο ανέφερε ότι η απόσυρση είχε ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί

στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Τι ανησυχεί το Κίεβο

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία από την αρχή, εμφανιζόταν επιφυλακτική στις αναφορές για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων φοβούμενη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να στήνει παγίδα και να προσποιείται ότι αποσύρθηκε από τμήμα της περιοχής της Χερσώνας.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι εκδήλωση συγκεκριμένης πρόκλησης, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι οικισμοί είναι εγκαταλελειμμένοι, ότι είναι ασφαλές να μπεις σε αυτούς, ενώ ετοιμάζονται για οδομαχίες», όπως το έθεσε η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, Ναταλίγια Γκουμενιούκ

«Συνεχίζουμε να πολεμάμε, προς την κατεύθυνση της Χερσώνας, παρά το γεγονός ότι ο εχθρός προσπαθεί να μας πείσει ότι εγκαταλείπουν τους οικισμούς και δημιουργούν το αποτέλεσμα μιας ολικής εκκένωσης».

Πάντως ο Στρεμοούσοφ δεν θεωρείται αξιόπιστη πηγή. «Ο Στρεμοούσοφ είναι μια αναξιόπιστη πηγή που προχωράει συνεχώς σε αντιφατικές δηλώσεις και δίνει συναισθηματικές απαντήσεις για τα γεγονότα. Έτσι οι δημόσιες δηλώσεις του μπορεί να θολώνουν από προσωπικούς φόβους ότι θα χάσει τη θέση του στην κατοχική κυβέρνηση», αναφέρουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Ουκρανικά ΜΜΕ: Σημαία στην πλατεία Ελευθερίας

Στο μεταξύ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας αναπαράγουν αναρτήσεις κατοίκων της Χερσώνας όπου φαίνεται η ουκρανική σημαία στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης, απέναντι από το κυβερνητικό κτίριο που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι κατά την οκτάμηνη κατοχή της πόλης.

«Η Ρωσία δεν ήθελε να επαναληφθεί ό,τι έγινε στο Χάρκοβο»

Πολλές είναι από χθες επίσης οι αναλύσεις, τα σχόλια και οι εκτιμήσεις για τη σημασία της ρωσικής οπισθοχώρησης από τη Χερσώνα αλλά και για τον ρόλο της Γερμανίας τις τελευταίες μέρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκτιμήσεις ειδικού από τους γερμανικούς κύκλους ασφαλείας ο οποίος δεν κατονομάζεται. Επιβεβαιώνει πάντως την εκτίμηση Βάντεπουλ ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων «αποτελεί ένδειξη αδυναμίας του ρωσικού στρατού». Όπως αναφέρει ο ίδιος, η δυτική όχθη του Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας ήταν πλέον αδύνατο να διατηρηθεί υπό ρωσική κατοχή και γι αυτό η Ρωσία έπρεπε να αντιδράσει.

Σε αντίθεση, όπως λέει, με την περίπτωση εδαφών στην ανατολική Ουκρανία, αυτή τη φορά η Μόσχα θέλησε να αποφύγει το ενδεχόμενο απόκρουσης των ρωσικών στρατευμάτων από τον ουκρανικό στρατό. Για παράδειγμα κατά την ανακατάληψη του Χαρκόβου από τους Ουκρανούς, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέσχεσαν επίσης τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που εγκατέλειπαν οι Ρώσοι, όπως άρματα μάχης και πυρομαχικά. «Η Ρωσία πιθανώς ήθελε να αποφύγει αυτή τη φορά κάτι τέτοιο» εκτιμά ο ειδικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα