Ιστορικά ανακριβές το βιβλίο της Ιστορίας – παρουσιάζει τον Μεταξά ως «πατέρα του Έθνους»

Για σοβαρά «ιστορικά ατοπήματα» καταγγέλλουν το περιεχόμενο του νέου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ” Δημοτικού βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο την άμεση αντικατάστασή του.

Στο κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή τονίζεται πως στο βιβλίο «δεν αναφέρεται το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ως δικτατορία».

«Το βιβλίο παρουσιάζει τον Ιωάννη Μεταξά να αναλαμβάνει

την εξουσία μετά από “κοινωνική αναταραχή” που εκφραζόταν με πορείες, διαδηλώσεις και απεργίες», αναφέρει η ερώτηση και προσθέτει ότι «η αφήγηση δίνει στους μαθητές να καταλάβουν πως ήταν κάτι σαν πατέρας του έθνους, που ήρθε για να επιλύσει την πολιτική αστάθεια από την οποία η Ελλάδα ταλανιζόταν. Ενώ υπόρρητα διατυπώνεται πως οι πορείες, οι διαδηλώσεις και οι απεργίες δεν αποτελούν μέσα πάλης του λαού για τα δίκια του, αλλά ταλανίζουν τη χώρα, όταν εκδηλώνονται».

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «οι μαθητές μαθαίνουν ότι ο δικτάτορας προσπάθησε, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα να προσεγγίσει τους αγρότες και τους εργάτες με διάφορα κοινωνικά μέτρα». Αποσιωπώνται εντελώς οι εξορίες, οι φυλακές, οι διώξεις και η χωρίς προηγούμενο – ως τότε – τρομοκρατία του καθεστώτος, για τα οποία ουδεμία αναφορά γίνεται στο βιβλίο».

«Ωσαύτως παραδίδονται στη λήθη όλα όσα ο ελληνικός λαός βίωσε και γνωρίζει για τους κυβερνήτες τυχοδιώκτες εκείνης της περιόδου, που στα δύσκολα παρέδωσαν το λαό και τη χώρα στους κατακτητές, συνεργαζόμενοι με τους Γερμανούς».

«Σοβαρότερο ιστορικό ατόπημα, αυτό που αποδίδει την ίδρυση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ σε πρωτοβουλία των Άγγλων. Διαβάζουμε στο βιβλίο “με την ηθική και υλική υποστήριξη της Βρετανίας δημιουργήθηκαν τρεις αντιστασιακές οργανώσεις, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ο ΕΔΕΣ και η ΕΚΚΑ’». Ταυτόχρονα τα Δεκεμβριανά με μια λογική συμψηφισμού, αποδίδονται «σε λάθη και παραλείψεις όλων των παρατάξεων και στην ανάμειξη των Άγγλων», επισημαίνεται στην ερώτηση.

Οι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν την ερώτηση, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας:

1. Με ποιες συγκεκριμένες διαδικασίες και στη βάση ποιών κριτηρίων επελέγη η συγγραφική ομάδα του εν λόγω βιβλίου;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο άμεσης – κατά το δυνατό – αντικατάστασης του συγκεκριμένου εγχειριδίου από άλλο που θα πληροί τις στοιχειώδεις παιδαγωγικές και επιστημονικές αρχές, που οφείλουν να διέπουν ένα σχολικό εγχειρίδιο;

3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να εγκαταλείψει την πρακτική της ανάθεσης στην συγγραφή σχολικών εγχειριδίων και να επιστρέψει στη δημοκρατική και επιστημονικά αρτιότερη πρακτική του διαγωνισμού;

Πηγή: left.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα