Και οι Φιλιππίνες κατά της Κίνας για «επίθεση» με λέιζερ στρατιωτικού τύπου

Η διπλωματία των Φιλιππίνων επέδωσε σήμερα διπλωματική διαμαρτυρία στην Κίνα, αξιώνοντας το Πεκίνο να εγγυηθεί πως τα πλοία του θα πάψουν να επιδίδονται σε «επιθετικές» δραστηριότητες, μετά την καταγγελία της Μανίλας πως σκάφος του κινεζικού λιμενικού προσπάθησε να εμποδίσει σκάφος της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής χρησιμοποιώντας «λέιζερ στρατιωτικού τύπου».

Χθες Δευτέρα, η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων ανέφερε πως σκάφος της κινεζικής κατηύθυνε την 6η Φεβρουαρίου «λέιζερ στρατιωτικού τύπου» στη γέφυρα δικού του, προκαλώντας προσωρινή τύφλωση σε όσους βρίσκονταν εκεί, εν μέσω αποστολής ανεφοδιασμού

στρατιωτών σε ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων έκανε λόγο για «επιθετικές ενέργειες» της Κίνας, τονίζοντας πως προκαλούν «ενόχληση» και «απογοήτευση» στη Μανίλα, πολύ περισσότερο επειδή καταγράφονται λίγο καιρό μετά την επίσκεψη του προέδρου Φέρντιναντ Μάρκος του νεότερου στο Πεκίνο —στις αρχές Ιανουαρίου—, όταν συμφώνησαν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να χειριστούν τα ζητήματα για τα οποία τα μέρη διαφωνούν με «διπλωματία» και «διάλογο», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που υπογράφει η εκπρόσωπός του Τερεσίτα Ντάσα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έκανε λόγο για «επικίνδυνους» ελιγμούς του πλοίου του κινεζικού λιμενικού, που ρίσκαρε να προκαλέσει σύγκρουση και «παράνομες» και «προκλητικές» ραδιοεπικοινωνίες, καθώς αξίωσε το πλοίο της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων έκανε λόγο για απειλή για την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας, τονίζοντας πως έχει κάθε δικαίωμα να επιδίδεται σε νόμιμες δραστηριότητες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της.

Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέτεινε πως το σκάφος της έδρασε με «νόμιμο» τρόπο κι επέδειξε «αυτοσυγκράτηση», καλώντας τις Φιλιππίνες να «αποφεύγουν τέτοιες ενέργειες», μέσω του εκπροσώπου του Ουάνγκ Ουενμπίν.

Το περιπολικό της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής εκτελούσε αποστολή αλλαγής βάρδιας και ανεφοδιασμού των στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε μισοβυθισμένο πλοίο μήκους 100 μέτρων που προσάραξε —εσκεμμένα— στην ατόλη το 1999, με σκοπό να ενισχυθούν οι διεκδικήσεις που προβάλλει η Μανίλα στα Σπράτλι. Η ατόλη απέχει 105 ναυτικά μίλια (195 χλμ.) από την επαρχία Παλάουαν.

Οι δύο χώρες προβάλλουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, περιοχή στρατηγικής σημασίας για τις μεταφορές, με πλούσιες ενεργειακούς πόρους και αφθονία αλιευμάτων.

Η Κίνα τη διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη, όμως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι προβάλλουν επίσης διεκδικήσεις. Το Πεκίνο αψηφά απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, που αποφάνθηκε ότι οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομική βάση.

Οι Φιλιππίνες υπέβαλαν πέρυσι 203 διπλωματικές διαμαρτυρίες στην Κίνα, σύμφωνα με τα αρχεία του ΥΠΕΞ στη Μανίλα.

Η διπλωματία των ΗΠΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, χαρακτήρισε «προκλητική» και «επικίνδυνη» τη χρήση λέιζερ από το περιπολικό της ακτοφυλακής και τόνισε πως στέκεται «στο πλευρό» των Φιλιππίνων —εν μέσω συνεχούς επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο—, με δελτίο Τύπου που υπογράφεται από τον εκπρόσωπό της Νεντ Πράις.

Keywords
Τυχαία Θέματα