Κατακραυγή στις ΗΠΑ: Θανατοποινίτης θα εκτελεστεί σήμερα με καθαρό άζωτο – «Είναι βασανιστήριο» λέει ο ΟΗΕ

Κοινωνική κατακραυγή έχει προκαλέσει η υπόθεση εκτέλεσης θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που θα εκτελεστεί με αέριο άζωτο και ο μόνος που θα οδηγηθεί δεύτερη φορά για εκτέλεση, μετά από προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα να εκτελεστεί, με ένεση με ένα θανατηφόρο μείγμα χημικών.

Από ώρα σε ώρα η εκτέλεση του θανατοποινίτη – Θύελλα οργής και αντιδράσεις από τον
ΟΗΕ

Καθώς περνάει τις τελευταίες μέρες της ζωής του ως θανατοποινίτης, λέει ότι τον στοιχειώνουν οι σκέψεις της μη δοκιμασμένης διαδικασίας.

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ θα μεταφερθεί απόψε το βράδυ από το κελί του στον θάλαμο εκετελέσεων των φυλακών της Αλαμπάμα όπου θα εκτελεστεί με μια μέθοδο, η οποία προκαλεί κατακραυγή, ενώ έχει χαρακτηριστεί βασανιστήριο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την αίτηση της οικογένειάς του να μην εκτελεστεί και να συνεχίσει να εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο 59χρονος, σήμερα, Σμιθ είναι ένας από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της συζύγου ενός ιεροκήρυκα το 1988. Πριν από μερικούς μήνες, ο γενικός εισαγγελέας της Αλαμπάμα ανακοίνωσε ότι ήρθε πλέον η ώρα να εκτελεστεί η θανατική ποινή που του είχε επιβληθεί, 35 χρόνια νωρίτερα.

Ο πάστορας Τσαρλς Σένετ με τη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ η οποία δολοφονήθηκε το 1988 μέσα στο σπίτι της με οκτώ μαχαιριές.

Αφού μεταφερθεί στον ειδικό θάλαμο εκτελέσεων, θα του φορέσουν μια μάσκα με αναπνευστήρα βιομηχανικού τύπου και θα του διοχετεύσουν καθαρό άζωτο για τουλάχιστον 15 λεπτά. Ο Σμιθ θα πεθάνει από υποξία εξαιτίας της έλλεψης οξυγόνου.

Θα είναι η εκτέλεση με τη χρήση αυτής της νέας μεθόδου εκτέλεσης στις ΗΠΑ, όπου από το 1982 έχει υιοθετηθεί ως μέθοδος η χορήγηση θανατηφόρας ένεσης.Πειραματική, αντισυνταγματική, απάνθρωπη

Για την εκτέλεση με άζωτο που χαρακτηρίζεται πειραματική, αντισυνταγματική και ιδιαίτερα σκληρή, οι αντιδράσεις είναι πολλές και έρχονται από διαφορετικές πλευρές. Κτηνίατροι έχουν αποκλείσει το άζωτο ως μέθοδο ευθανασίας για τα περισσότερα ζώα εκτός από τους χοίρους, καθώς εκτιμούν ότι υποφέρουν άσκοπα ενώ σημειώνουν ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία άλλων προσώπων που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε άλλο δωμάτιο.

Οι δικηγόροι του Σμιθ έδωσαν μάχη με τα νομικά επιχειρήματά τους για να σταματήσουν την εκτέλεσή του. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του και για μια ιδιαζόντως σκληρή και πρωτοφανή τιμωρία.

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, ο πρώτος θανατοποινίτης για τον οποίο επελέγη η εκτέλεση με την αμφιλεγόμενη μέθοδο του αζώτου.Είναι η δεύτερη φορά που ο Σμιθ θα οδηγηθεί σε θάλαμο εκτελέσεων

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Σμιθ θα οδηγηθεί σε θάλαμο εκτελέσεων. Την πρώτη, το 2023, είχε αποφασιστεί να εκελεστεί με χορήγηση θανατηφόρας ένεσης αλλά επέζησε επειδή επί 90 λεπτά οι νοσοκόμες δεν μπορούσαν να βρουν φλέβα για να του κάνουν την ένεση.

«Έχουμε έντονες ανησυχίες ότι η εκτέλεση του Σμιθ υπό αυτές τις συνθήκες πιθανόν να παραβιάζει την απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλης απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, ως μέθοδο τιμωρίας, καθώς και το δικαίωμά του σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Αυτά είναι δικαιώματα τα οποία καθορίζονται από δύο διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις οποίες έχουν δεσμευτεί οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, η έφεση του Σμιθ κατά της εκτέλεσής του δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η Σαμντασανί εξέφρασε εξάλλου ανησυχία επειδή το πρωτόκολλο που ακολουθεί η Αλαμπάμα δεν προβλέπει καθόλου την λήψη ηρεμιστικού πριν από την εκτέλεση, ένα μέτρο το οποίο όπως είπε η ίδια αποτλεί επίσημη σύσταση της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ένωσης για την ευθανασία μεγαλόσωμων ζώων.

Οι αμερικανικές πολιτείες βρίσκουν όλο και δυσκολότερο να εξασφαλίσουν βαρβιτουρικά που χρησιμοποιούνται στα πρωτόκολλα εκτέλεσης με θανατηφόρο ένεση, εν μέρει λόγω της ύπαρξης ευρωπαϊκής απαγόρευσης που δεν επιτρέπει σε φαρμακευτικές εταιρείες να πωλούν φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε εκτελέσεις.

Ως εκ τούτου, ορισμένες πολιτείες έχουν επιχειρήσει να επιστρέψουν σε άλλες μεθόδους όπως το εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ η Αλαμπάμα, το Μισισίπι και η Οκλαχόμα έχουν εισαγάγει νέα πρωτόκολλα βασισμένα στο θανατηφόρο αέριο.

«Είναι ανησυχητικό που αυτό κερδίζει έδαφος ως μέθοδος εκτέλεσης», εκτίμησε η Σαμντασανί.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα στις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές, είπε η ίδια.

Άλλοι ειδικοί του ΟΗΕ έχουν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την προγραμματισμένη εκτέλεση.

Ιατρικοί σύλλογοι έχουν σημάνει συναγερμό για το σχέδιο της Αλαμπάμα. “Είναι αδικαιολόγητο για τους αξιωματούχους της Αλαμπάμα να απορρίπτουν χωρίς σκέψη τους πολύ πραγματικούς κινδύνους που παρουσιάζει αυτή η μη δοκιμασμένη μέθοδος και να πειραματίζονται σε έναν άνθρωπο που έχει ήδη επιζήσει από μία απόπειρα εκτέλεσης“, δήλωσε ο Ρόμπιν Μάχερ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές.

Με όσους εκφράζουν αντιρρήσεις για τη μέθοδο του αζώτου ενώνουν τις φωνές τους και πρώην θανατοποινίτες που έχουν πάρει προεδρική χάρη. Μαζί με περίπου εκατό διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνείο της Αλαμπάμπα ζητώντας από την Ρεπουμπλικανή κυβερνήτη της πολιτείας, Κέι Άιβι, να παρέμβει την ύστατη ώρα και να σταματήσει την προγραμματισμένη εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ.

Οι δικαστικές αρχές της πολιτείας της Αλαμπάμα επιμένουν ότι ο θάνατος από ασφυξία με το άζωτο είναι “αποδεκτός, ανώδυνος και ανθρώπινος”. Προηγούμενη δικαστική απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου είχε απορρίψει την εκτέλεση με άζωτο ωστόσο οι αρχές της Αλαμπάμα επέμειναν.

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος. Μαζί με έναν άλλο άνδρα, τον Τζον Φόστερ Πάρκερ, δολοφόνησαν την Ελίζαμπεθ Σένετ, σύζυγο πάστορα. Ο πάστορας, που ήταν βουτηγμένος στα χρέη και ήθελε να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της συζύγου για να ξεφύγει από τη δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, πλήρωσε από 1.000 δολάρια στον καθένα.

Η 45χρονη Σένετ βρέθηκε νεκρή με οκτώ μαχαιριές στον λαιμό της, μέσα στο σπίτι της στην κομητεία Κόλμπερτ, στις 18 Μαρτίου 1988. Ο σύζυγός της, ο πάστορας Τσαρλς Σένετ που είχε πληρώσει για να την δολοφονήσουν, αυτοκτόνησε όταν έσφιξε ο κλοιός της έρευνας και προέκυψε η δική του εμπλοκή και ενοχή ως ηθικός αυτουργός.

Καταδικάστηκε, απαλλάχθηκε, ξαναδικάστηκε και του επέβαλλαν θανατική καταδίκη

Ο Σμιθ καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό το 1988, απαλλάχθηκε στο εφετείο το 1989, αλλά το 1996 προέκυψαν νέα στοιχεία, η υπόθεση οδηγήθηκε εκ νέου στο δικαστήριο και τότε καταδικάστηκε αμετάκλητα. Μάλιστα, οι ένορκοι με ψήφους 11-1 είχε προτείνει να του επιβληθεί θανατική ποινή. Ο συγκατηγορούμενός του, Τζον Φόρεστ Πάρκερ, εκτελέστηκε το 2010.

Τρεις πολιτείες, η Αλαμπάμα, το Μισισίπι και η Οκλαχόμα, έχουν εγκρίνει την υποξία του αζώτου ως μέθοδο εκτέλεσης, αλλά καμία πολιτεία δεν έχει καταφύγει σε αυτή την αμφιλεγόμενη και μη δοκιμασμένη μέθοδο μέχρι τώρα.

Ο γιος της Ελίζαμπεθ Σένετ, Τσαρλς Σένετ Τζούνιορ, είπε σε συνέντευξή του στο WAAY-TV ότι ο Σμιθ “πρέπει να πληρώσει για αυτό που έκανε”. Και πρόσθεσε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για τη μέθοδο: “Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους λένε ότι δεν χρειάζεται να υποφέρει τόσο. Εκείνος όμως δεν ρώτησε τη μαμά μου αν έπρεπε να υποφέρει. Το έκανε. Τη μαχαίρωσε πολλές φορές”.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι ΗΠΑ εκτέλεσαν 18 θανατοποινίτες το 2022.

Ειδήσεις σήμερα:

Τζίμα: Έξαλλη με την «θεραπεία» των ομοφυλόφιλων από την Εκκλησία – «Ποιος θα θεραπεύει; Με χάπι ή με σιρόπι;» (video)

Αποκάλυψη για Μεσολόγγι: «Ο Μπάμπης είχε εφαρμογή στο κινητό για να καταγράψει τον κρεοπώλη» (video)

Χάος στην Αττική Οδό: Μετωπική σύγκρουση οχημάτων – 89χρονος μπήκε στο αντίθετο ρεύμα

Τσανακλίδου: «Δεν το ξέρει κανένας, σας το λέω, τον άλλο μήνα θα δικαστώ» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα