Eισαγγελέας λάβρος κατά πάντων στην υπόθεση Άκη

Καταπέλτης ήταν στην αγόρευσή της για τον Άκη Τσοχατζόπουλο η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη. Σύμφωνα με την ίδια «ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήρθε σε συνεννόηση με εκπροσώπους κολοσσιαίων εταιριών από τους οποίους ζήτησε και πήρε χρήματα για να αναθέσει σε αυτές τις συμβάσεις. Γνώριζε και αδιαφόρησε όπως αποδείχθηκε ότι το κόστος

θα μετακυλιόταν στον λαό που τον οδήγησε στα ύπατα αξιώματα και ήταν ήδη καταχρεωμένος».

Η κ. Αδειλίνη πρόσθεσε αναφορικά με τους TOR-M1: «από το άνοιγμα των λογαριασμών του Νίκου Ζήγρα αποδεικνύεται ότι ο Αλ Σαγιάντ Φουντ και ο Βλάσης Καμπούρογλου, που πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες αιτίες, ανέλαβαν με την μεσολάβηση του Ντίνου Μιχαηλίδη την επιχείρηση δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η συνδρομή των Αλ Σαγιαντ Φουντ και Καμπούρογλου στην διανομή των παράνομων πληρωμών ήταν σημαντική. Ο χώρος που επελέγει ήταν αυτός των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, «στους λογαριασμούς του Νίκου Ζήγρα κατέληγαν από το 1997 όλα τα χρήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου. Είναι προφανές ότι ο Ζήγρας δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να παρακολουθήσει όλους τους παράνομους λογαριασμούς του πρώην υπουργού. Είναι προφανές ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος από τότε που σχεδίασε τη δωροδοκία του είχε συλλάβει και τον τρόπο ξεπλύματος, στην αγορά Realestate αφού ήταν και πολιτικός μηχανικός.

Σημαντικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο, έπαιξε το γραφείο Μελά-Αντωνιάδη. Από τις καταθέσεις του Ματαντού, την αγωγή της Dolmarton κ.ά, προκύπτει ότι στελέχη της Ferrostaal που είχε προϊστορία στις δωροδοκίες, όταν περιήλθε σε γνώση της το 1996-1997 ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για υποβρύχια, αποφάσισε όπως είχε κάνει και στην Σαουδική Αραβία προτύτερα, να χρησιμοποιήσει ομάδα προσώπων που θα ερχόταν σε επαφή στην Ελλάδα με παράγοντες λήψης αποφάσεων. Μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Μπέλτσιος στενός συνεργάτης και φίλος του Ακη Τσοχατζόπουλου τον οποίο ο πρώην υπουργός συνέστησε στην Γερμανική Κοινοπραξία».

«Ο Μπέλτσιος εισέπραττε μίζες για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου. Από τα 37,3 εκατ. ευρώ της Ferrostaal προς Dolmarton το 1/3 δηλαδή τα 12,4 εκατ. πήγαν σε αξιωματούχους στην Ελλάδα και άγνωστο ποσό εξ αυτών είχε αποδέκτη τον πρώην υπουργό. Προκύπτει ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος από 5-9-1996 έως 23-10-2001 προκειμένου να προωθήσει τις συμβάσεις των υποβρυχίων και των ΤOR-M1 δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά από τις παραπάνω εταιρίες», κατέληξε η εισαγγελέας.

Eντωμεταξύ πεπεισμένη ότι η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου Βίκη Σταμάτη γνώριζε την παράνομη, όπως είπε, προέλευση των χρημάτων αλλά και τους διαχειριστές αυτών εμφανίστηκε η Εισαγγελέας Γεωργία Αδεηλίνη στην αγόρευσή της.
Επικαλούμενη το ταξίδι του ζευγαριού στη Σαρδηνία και τον πολυτελή γάμο τους στο Παρίσι, η εισαγγελική λειτουργός επισήμανε πως η σύζυγος του κατηγορούμενου πρώην Υπουργού γνώριζε πως τα χρήματα είναι παράνομα.

«Πώς θέλει μετά από όλα αυτά να μας πείσει η κυρία Σταμάτη ότι δεν έχει γνώση του πακτωλού των χρημάτων και της παράνομης προέλευσής τους… Οι λογαριασμοί της τροφοδοτούνταν με παράνομα έσοδα του πρώην υπουργού… Γνωρίζει ποιοι είναι οι διαχειριστές των παράνομων χρημάτων», είπε χαρακτηριστικά η Εισαγγελέας.
Αναφερόμενη στην απολογία της κατηγορουμένης, που σε κάποιο σημείο υποστήριξε ότι είναι μαχήτρια του φωτός, η κ. Αδεηλίνη, είπε:

«Μας είπε η κυρία Σταμάτη στην απολογία της και δεν το σχολίασα σεβόμενη την κατάσταση της υγείας της ότι είναι μαχήτρια του φωτός. Δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται όπως νομίζει, αλλά αναγκαίο να έχει και το γνώθι σ’ εαυτόν».

Καμία αμφιβολία δεν έχει η Εισαγγελέας ότι και η κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, γνώριζε πως τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν τα ακίνητα στη Δεινοκράτους και στην Κεφαλληνίας που περιήλθαν στην κατοχή της, ήταν, όπως είπε, παράνομα.

Παράλληλα, η εισαγγελέας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη της ARCON Αστέριο Οικονομίδη προνομιακό συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου.
«Άλλοτε ως αχυράνθρωπος και άλλοτε με όχημα την κατασκευαστική του εταιρεία αποτελούσε προνομιακό συνεργάτη του πρώην υπουργού. Με όσα είπε προσπάθησε να συγκαλύψει τον Ακη Τσοχατζόπουλο και να συσκοτίσει την υπόθεση» σημείωσε.

Αναφερόμενη στον κατηγορούμενο επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη Γιώργο Σαχπατζίδη, η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «γνώριζε ότι η εταιρεία Torcaso ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος που μέσω αυτής διακινούσε μαύρο χρήμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα