Κι ύστερα ήρθαν τα… σενάρια παραίτησης των βουλευτών της Χ.Α.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παππάς

Η ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της ΧΑ έχει γίνει πεδίο προνομιακού μιντιακού διαλόγου τις δυο τελευταίες ημέρες… Πυρήνας αυτής της ακατάπαυστης και μεθοδευμένης φλυαρίας είναι η ενδεχόμενη προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το Σύνταγμα της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας έχει προβλέψει την περίπτωση ομαδικής παραίτησης βουλευτών ενός κόμματος και των αναπληρωματικών του και προβλέπει τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι δεν

είναι υποχρεωτικό όλα τα κόμματα να λάβουν μέρος σε αυτές, άλλωστε οι έδρες που διεκδικούνται είναι μόνο εκείνες των παραιτηθέντων. Δεν έχει ωστόσο ερμηνευτεί επακριβώς τι γίνεται στη περίπτωση της παραίτησης βουλευτή Επικρατείας. Καλόπιστα σκεπτόμενοι, ας υποθέσουμε ότι ξεπερνιέται αυτός ο σκόπελος… Το φλέγον ερώτημα παραμένει: Πώς διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση στο διαμορφωμένο σκηνικό της χώρας σε μια τέτοια περίπτωση ομαδικής παραίτησης βουλευτών της ΧΑ;

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ αποτελείται από 18 βουλευτές( ο ένας επικρατείας), οι οποίοι είναι εκλεγμένοι σε 15 περιφέρειες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε περίπτωση που κατέβουν σε επαναληπτικές εκλογές με συμμετοχή τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, η ΧΑ χάνει κάθε κοινοβουλευτική παρουσία καθώς και τα προνόμια και ασυλία των Βουλευτών της. Αν η ΝΔ αποφασίσει τη μη συμμετοχή της, δίνει ουσιαστικά όλες τις έδρες της ΧΑ στο ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει φόβο σε αναμέτρηση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που κατέβει στις επαναληπτικές και χάσει πάνω από 10 έδρες (οι επαναληπτικές πραγματοποιούνται σε αυτήν την περίπτωση κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα που δεν είναι φιλικά προς τη ΝΔ, Αττική, Πειραιά, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Θεσσαλονίκη, κάποιες ενδεικτικές περιφέρειες) δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα εξαιτίας της δυσαρμονίας του εκλογικού σώματος και της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης του, δημιουργώντας παράλληλα δυναμική νίκης στο ΣΥΡΙΖΑ σε διαστάσεις θριάμβου στις επερχόμενες εκλογές είτε ευρωεκλογές είτε εθνικές.

Πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να προσπαθήσει να αποφύγει τις επαναληπτικές εκλογές μέσω συμβιβασμών, αλλιώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών (Νοέμβρης είναι η τελευταία ημερομηνία για εκλογές με λίστα και ομηρίας των βουλευτών στις διαθέσεις του Μαξίμου) ίσως είναι μονόδρομος ενόψει των κοινωνικών αντιδράσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει λόγω των νέων μέτρων του επικαιροποιημένου μνημονίου και του success story που τελικά δεν ήρθε ποτέ.

Πηγή: venceremos33

Keywords
Τυχαία Θέματα