ΚΚΕ: Να μην κατατεθεί το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή – Γυρίζουν οι εργαζόμενοι έναν αιώνα πίσω

Την αντίθεσή του στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο εξέφρασε το ΚΚΕ, αναφέροντας τα σημεία που βασίζεται η αρνητική του εκτίμηση.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ως “έγκλημα” την κατάργηση του 8ώρου – 40ώρου, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο “γυρίζουν οι εργαζόμενοι έναν αιώνα πίσω”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε

για διαβούλευση και με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης του 8ώρου – 40ώρου, γυρίζοντας τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω.

Μετά τις απλήρωτες υπερωρίες που προβλέπονται από τον “νόμο Χατζηδάκη”, τώρα θεσμοθετείται το “δικαίωμα” των εργοδοτών να κάνουν “λάστιχο” τους εργαζόμενους, απασχολώντας τους ως και 13 ώρες την ημέρα, ως και 78 ώρες την εβδομάδα, σε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς πείνας.

Ταυτόχρονα, εισάγονται στο ελληνικό εργατικό δίκαιο οι πιο νοσηρές μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης, οι “συμβάσεις εργασίας μηδενικών ορών” και η εργασία “κατά παραγγελία”, που σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν πότε και για πόσες ώρες θα δουλέψουν και τι μισθό θα πάρουν στο τέλος του μήνα. Θα “κρέμονται” πάνω από το κινητό τους περιμένοντας το SMS του εργοδότη, χωρίς να μπορούν να οργανώσουν τη ζωή τους σε κανένα επίπεδο. Αυτή είναι η “σταθερότητά” για την οποία μιλούσε η ΝΔ προεκλογικά: Σταθερότητα για τα κέρδη των εκμεταλλευτών και απόλυτη αστάθεια και ανασφάλεια για τις ζωές μας.

Επίσης υλοποιείται μια πάγια επιδίωξη των βιομηχάνων, η σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των υπερωριών, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και στη ζωή των εργαζομένων.

Αυτό είναι το “ευρωπαϊκό κεκτημένο”, η “ευρωπαϊκή κανονικότητα”, για τα οποία μιλούν μονότονα όλα τα κόμματα του συστήματος στη χώρα μας, που προσκυνούν την ΕΕ των μονοπωλίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω Οδηγία υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ και τους ναζί Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, ενώ την υπέγραψε φαρδιά πλατιά η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Συμβούλιο της ΕΕ. Πρόκειται για αντεργατικές ανατροπές που έχουν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες της ΕΕ -και για τις οποίες το ΚΚΕ σταθερά ενημέρωνε και προειδοποιούσε τους εργαζόμενους- ενώ έχουν καθυστερήσει στην Ελλάδα υπό την πίεση του εργατικού κινήματος.

Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο συμπληρώνεται με τις απαράδεκτες διατάξεις που προβλέπουν πρόστιμα και φυλάκιση για τους εργαζόμενους που θα περιφρουρήσουν τη συλλογική τους απόφαση για απεργία από τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας. Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνεται ως “δικαίωμα” και η απεργοσπασία και δέχεται άλλο ένα χτύπημα το πραγματικό εργατικό δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση, στην απεργία. Είναι όμως και αυτή μια ομολογία ότι φοβούνται το εργατικό κίνημα, τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι. Θα ακολουθήσει και ο σημερινός υπουργός το δρόμο των προκατόχων του, που προσπάθησαν να καταργήσουν τους εργατικούς αγώνες. Η εργατική τάξη θα τον κατατάξει εκεί που του αξίζει.

Η υπεράσπιση, η ανοχή και η δικαιολόγηση του νομοσχεδίου αποτελεί ομολογία της πιο βαθιάς σήψης και χρεοκοπίας του εκμεταλλευτικού συστήματος που υπερασπίζονται. Αυτό έχουν μόνο να προσφέρουν στους εργαζόμενους: Εξαντλητικά ωράρια, υπερεργασία ήλιο με ήλιο σε περισσότερες από μία δουλειές, κυνήγι της επιβίωσης μέχρι τον θάνατο, μέχρι τα 74 χρόνια.

Δικαίωμα είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερες ώρες, κάτι που επιτρέπει η εποχή μας, την οποία οι καπιταλιστές ονομάζουν 4η βιομηχανική επανάσταση. Να ζουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και όχι απλά να επιβιώνουν σε μία χαμοζωή.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε εγρήγορση για να δοθεί μαχητική, αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα, να εμποδιστεί η κατάθεσή του στη Βουλή. Για να διεκδικήσουμε δουλειά με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σύγχρονα δικαιώματα. Για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς. Για προστασία και διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα