Κρήτη: Επιβάλλουν ποινικές ρήτρες σε εργαζόμενους – Απαιτούν έως και 10.000€

Σάλο προκαλεί η είδηση πως εργοδότες από το Ηράκλειο της Κρήτης επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να υπογράφουν ποινικές ρήτρες στα συμβόλαια τους σε περίπτωση παραίτησης ή γνωστοποίησης του ύψους του μισθού σε άλλο συνάδελφο.

Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το neakriti.gr, ξενοδοχείο ζήτησε από εργαζόμενο του να μην πει σε συναδέλφους το ποσό του μισθού του, αλλιώς θα απολυθεί και θα πρέπει να καταβάλει

το ποσό των 10.000 ευρώ ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου.

Σε περίπτωση παραίτησης, ο εργαζόμενος «οφείλει να προειδοποιήσει την εταιρία τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την αποχώρησή του, αλλιώς υποχρεούται σε καταβολή ποινικής ρήτρας, η οποία θεωρείται δίκαιη και εύλογη από τα συμβαλλόμενα μέρη, παραιτουμένου του δικαιώματος να αξιώσει μείωση αυτής στο ισόποσο τριών (3) μηνιαίων ακαθάριστων αποδοχών του, εφόσον παραβιασθεί από αυτόν ο ως άνω όρος».

Το έγγραφο αυτό «είναι ένα φόβητρο. Είναι ένας εκβιασμός. Σε περίπτωση αποχώρησης του εργαζομένου, πρέπει να καταβάλλει στον εργοδότη 5.000 ευρώ. Είναι εργοδοτική αυθαιρεσία», κατήγγειλε στο neakriti.gr ο Νεκτάριος Μωυσάκης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου.

Στο αποκαλυπτικό έγγραφο γράφεται: «Κατά η διάρκεια της απασχόλησή σας θα λάβετε γνώση δεδομένων (…), οι μισθολογικές αποδοχές σας (…) δεν πρέπει να γνωστοποιούνται σε οποιοδήποτε πρόσωπο εκτός ξενοδοχείου και σε οποιοδήποτε πρόσωπο εντός ξενοδοχείου, συνάδελφό σας ή μη, και δε χρειάζεται τις περαιτέρω πληροφορίες για τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων του. Παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων εκ μέρους του μισθωτού παρέχει στην εργοδότρια το δικαίωμα άμεσης λύσης της παρούσης συμβάσεως αζημίως και αξίωσης αποζημίωσής της για κάθε τυχόν ζημία που θα υποστεί».

Με άλλα λόγια, στο παρόν έγγραφο τίθενται όροι, όπως το να μη αναφέρει ο εργαζόμενος τον μισθό του σε άλλον συνάδελφό του. Απαγορεύεται δηλαδή με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο η συζήτηση γύρω από τις μισθολογικές απολαβές.

«Ενδέχεται δύο α’ μάγειρες σ’ ένα ξενοδοχείο να παίρνουν διαφορετικό μισθό. Έχουν την ίδια ειδικότητα, αλλά οι μισθολογικές απολαβές να είναι διαφορετικές», τόνισε ο Ν. Μωυσάκης.

Αρχική φωτογραφία: Φωτογραφία αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα