Κριτική Θεάτρου: Το αναρχορομαντικό καλοκαίρι του Τσέχωφ
Στην αυλή ενός αρχοντικού, που απ’ ό,τι διαφαίνεται στη συνέχεια έχει γνωρίσει και καλύτερες μέρες, μαζεύεται μια παρέα. Η ατμόσφαιρα είναι προσποιητά ανέμελη, με όλα τα χαρακτηριστικά μιας τακτοποιημένης κοσμικής βιτρίνας που οι ρωγμές της είναι ακόμη αδιόρατες. Οι καλεσμένοι ποζάρουν με πλαστή αυτοπεποίθηση, φλερτάρουν στα όρια της κοινωνικής κοσμιότητας, χαριεντίζονται, χασκογελούν, φλυαρούν γύρω από ανώδυνα θέματα. Το βράδυ είναι καλοκαιρινό, αλλά τα καλοκαίρια του Τσέχωφ μυρίζουν φθινόπωρο, κίτρινα φύλλα και αρχόμενη σήψη. Οι υπαινιγμοί της φθοράς είναι βέβαια ακόμη λεπτοί,
Ο «Πλατόνωφ» δεν ανήκει στο σώμα των διάσημων τσεχωφικών έργων. Γράφτηκε όταν ο συγγραφέας ήταν είκοσι χρόνων, βρέθηκε τυχαία μετά τον θάνατό του και τιτλοφορήθηκε από το όνομα του πρωταγωνιστή. Κατά τα φαινόμενα και ο ίδιος ο Τσέχωφ το θεωρούσε άγουρο, μια που ουδέποτε το έσπρωξε στη σκηνή ούτε καν το εξέδωσε, αλλά το καταχώνιασε σ’ ένα συρτάρι για να σιτέψει. Και πράγματι σίτεψε και βλάστησε και τροφοδότησε με χυμούς τη μετέπειτα ώριμη δραματουργία του νεαρού τότε φοιτητή της ιατρικής. Γιατί συμβαίνει κάποτε το πρότυπο στέλεχος μιας ιδέας να χάνεται ή να παραμένει για καιρό στην αφάνεια ενώ οι παραφυάδες του φουντώνουν και κατακλύζουν την παγκόσμια θεατρική σκηνή. Ετσι στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτό το πρωτόλειο ανασύρεται, οι συντελεστές της παράστασης και ιδιαίτερα ο σκηνοθέτης έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο εκδοχές. Να προσαρμόσουν την οπτική τους με τη διόπτρα στραμμένη στα μεγαλύτερα αδέρφια του ή να εμπιστευτούν τη φρεσκάδα του νεαρού βλαστού χωρίς να στήσουν κανένα πάρτι βιαστικής ενηλικίωσης.
Η Δανάη Σπηλιώτη επέλεξε να αντικρίσει τον Πλατόνωφ μέσα από τις φωτογραφίες της νιότης του, ποντάροντας στην αναρχορομαντική διάθεση που τον διακρίνει και παραχωρώντας την πρώτη θέση της παράστασης στην ασφυξία που απασφαλίζει εκρηκτικά, παρασύροντας και τους υπόλοιπους ήρωες στον στρόβιλό της.
Δραστική αλλά αναγκαία περικοπή
Εχοντας υπόψη τις εμφανείς άλλωστε αναλογίες ανάμεσα σ’ αυτό το πρώτο έργο του Τσέχωφ και το τελευταίο του, τον «Βυσσινόκηπο», περιορίστηκε πολύ σωστά να τις υποδείξει διακριτικά αντί να τις υπογραμμίσει με σκληρό μολύβι. Με τον ίδιο τρόπο δείχνει το νήμα που συνδέει ορισμένες σκηνές του «Πλατόνωφ» με τις αντίστοιχες στις «Τρεις αδελφές» αλλά το αφήνει χαλαρό, εμπιστευόμενη την κρίση του θεατή που μπορεί να το τεντώσει ή να το αφήσει υπαινικτικά αιωρούμενο. Μια δεύτερη καίριας σημασίας επιλογή της Σπηλιώτη, που διασκεύασε το έργο βασισμένη στην αβίαστη και χυμώδη μετάφραση του Κώστα Θεοφάνους, ήταν η απόφαση για δραστική περικοπή αυτού του ασυμμάζευτου νεανικού έργου. Πράγματι, όπως συμβαίνει συχνά σε νέους συγγραφείς, ο Τσέχωφ θέλησε να χωρέσει στην έκταση μιας αυλής έναν ολόκληρο κόσμο και σ’ έναν πυκνοφυτεμένο κήπο όλα όσα άνθιζαν στο μυαλό του εκείνη την εποχή. Ετσι τα λουλούδια του ήταν όλων των ποικιλιών, αλλά η ανθοδετική τους παρουσίαση είναι προβληματική. Η σύσφιξη λοιπόν του ανοικονόμητου παραστασιακού υλικού ήταν αναγκαία και ίσως μάλιστα χρειαζόταν να γίνει σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.
Ολοι οι ήρωες καθρέφτες της καταστροφής
Η διαμόρφωση του σκηνικού χώρου από τη σκηνοθέτρια και την Ελένη Χαΐνη απεικονίζει τον ασταθή βηματισμό των ηρώων που παραδέρνουν μεταξύ προσποιητής ατημελησίας και τραυλίζουσας ασυναρτησίας. Ενώ οι ήρωες που απέχουν προσωρινά από τη δράση και βρίσκουν καταφύγιο στα άκρα της σκηνής μοιάζουν με σιωπηλούς καθρέφτες της επερχόμενης καταστροφής. Η τραγική έκβαση του έργου προοιωνίζεται από την σταθερά εντεινόμενη αρρυθμία που εκτρέπεται σε γενικευμένη υστερία. Μια εκρηκτική αποσυμπίεση που με την καίρια συμβολή της μουσικής εκτόξευσης του Δημήτρη Χατζηζήση χάρισε στους θεατές μια συγκλονιστική σκηνή. Εγώ, εντούτοις, έχω την εντύπωση πως αυτό το σπασμωδικό αποκορύφωμα ήταν κάπως πρόωρο και θα λειτουργούσε καλύτερα τοποθετημένο αμέσως πριν από το εσωστρεφές τελευταίο τρίτο της παράστασης, όπου τα πάντα έχουν ουσιαστικά κριθεί.
Ο Κωστής Καλλιβρετάκης ενσάρκωσε τον Πλατόνωφ, έναν ποιητή που αν και προορισμένος για υψηλές πτήσεις προσγειώνεται ανώμαλα στον ρόλο του δασκάλου, με όλη τη λάμψη που ακόμη και στη δύση του άστρου του καίει όσες πεταλούδες μαζεύονται γύρω του ενώ διαβλέπει τον χαμό του. Ο Ντίνος Ποντικόπουλος ανέδειξε τον ρόλο του μεσίτη κίβδηλων ελπίδων με αυτοειρωνικό φλέγμα και εμπαικτικούς δισταγμούς. Η Κλεοπάτρα Μάρκου έντυσε την ηρωίδα της με την αναγκαία νευρωτική ηδυπάθεια. Η Νικόλ Δημητρακοπούλου ισορρόπησε επιτυχώς στην κρίσιμη μεσοτοιχία ευπάθειας και αποφασιστικότητας. Η Νίκη Βακάλη, ο Στέλιος Θεοδώρου, η Κατερίνα Νταλιάνη και ο Αντώνης Χρήστου συνέβαλαν με την υποκριτική τους επάρκεια στη σύνθεση ενός θιάσου αξιώσεων.
INF0
Θέατρο Θησείο Τουρναβίτου 7, Θησείο, τηλ.: 210 325 5444 Κυριακή – Τρίτη στις 21.00
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έλενα Ακρίτα: Απαντά για την παραπομπή της στο Πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ – «Βάζω τα γοβάκια μου και απαντώ στις Ομπρέλες»
- Έρχονται δύο φθινοπωρινές κακοκαιρίες στη χώρα: Η μία τύπου «Π», πού θα χτυπήσουν
- ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελενα Ακρίτα παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας
- «Να πάει στη χώρα του να πολεμήσει» είπε ο Θάνος Πλεύρης για τον 22χρονο Παλαιστίνιο που συνελήφθη στο Σύνταγμα
- Πρωτοφανές ξέσπασμα από την Κατερίνα Καινούργιου για την Φαίη Σκορδά!
- Σιδηρόδρομος στον ουρανό: Ένα ταξίδι με το τρένο στην Κίνα, πραγματική εμπειρία ζωής
- Χαλκίδα: Άγριο επεισόδιο σε ταβέρνα - «Αν ξαναενοχλήσεις τη γυναίκα μου θα σε σκοτώσω»
- Πόσο επικίνδυνο είναι να καπνίζεις κάνναβη καθημερινά
- Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε τη θέση δίπλα στην Έφη Αχτσιόγλου – Τι ακριβώς συνέβη
- Κατάληψη σε χώρο που λειτουργούσε παλαιότερα το κυλικείο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoutiPandoras
- Ντροπή μας, ντροπή μας…
- Τέμπη: Ηχηρή απάντηση σε Άδωνι από αδερφό θύματος – «Οι 57 νεκροί ενδιαφέρονται»
- «Get a Life» απάντησε ο Ρίντλεϊ Σκοτ σε ιστορικό
- «Δεν ασχολούμαστε με τις κυρίες» – Η απάντηση Καραναστάση για το επεισόδιο Κωνσταντοπούλου και Αχτσιόγλου (Video)
- Κριτική Θεάτρου: Το αναρχορομαντικό καλοκαίρι του Τσέχωφ
![Κριτική Θεάτρου, Τσέχωφ,kritiki theatrou, tsechof](https://images32.inewsgr.com/5077/50771000/kritiki-theatrou-to-anarchoromantiko-kalokairi-tou-tsechof-160.jpg)
- Τελευταία Νέα KoutiPandoras
- Κριτική Θεάτρου: Το αναρχορομαντικό καλοκαίρι του Τσέχωφ
- «Get a Life» απάντησε ο Ρίντλεϊ Σκοτ σε ιστορικό
- Τέμπη: Ηχηρή απάντηση σε Άδωνι από αδερφό θύματος – «Οι 57 νεκροί ενδιαφέρονται»
- «Δεν ασχολούμαστε με τις κυρίες» – Η απάντηση Καραναστάση για το επεισόδιο Κωνσταντοπούλου και Αχτσιόγλου (Video)
- Ντροπή μας, ντροπή μας…
- Η ερώτηση της Στεφανίδου για Βανδή: «Αυτό το μήκος φούστας επιτρέπεται;» (video)
- Συγκλόνισε το ακροατήριο ο πατέρας της Έμμας: «Ο δρόμος δεν είναι πίστα, δε βγαίνεις έξω και θερίζεις» (Video)
- Λεωνίδας Κακούρης: «Η αληθινή αποδοχή δεν είναι likes και καρδούλες»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σπυρόπουλος: Ο κ. Κασσελάκης ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική του μέντορά του, Π. Πολάκη
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα - Οι επόμενες αργίες
- Με ίωση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Δεν θα μεταβεί στο Παρίσι για το Peace Forum
- Θεσσαλονίκη: Το κατηγορητήριο για τον 27χρονο που παρέσυρε, σκότωσε και εγκατέλειψε την 21χρονη Έμμα
- Λουτσέσκου: «Κομβικό για την πρόκριση το ματς με την Αμπερντίν»
- Ζενεσιό: «Δεν αγχώνομαι με όσα γράφονται, εμπιστεύομαι την ομάδα μου»
- Κατάληψη σε χώρο που λειτουργούσε παλαιότερα το κυλικείο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
- Πολάκης κατά Σταθάκη: Ο Γιώργος είναι πονηρός
- Μητσοτάκης: Έργα 600 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων - Αλλαγή σελίδας στην Πελοπόννησο
- Η Μάγισσα – Spoiler: Η ζωή της Θεοφανώς θα πάρει απρόσμενη τροπή – Η δηλητηριασμένη κανάτα θα βρει τον λάθος στόχο