Με τη φιλανθρωπία της ΝΔ ή με την κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Και πράγματι, οι εικόνες που κυριαρχούν στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα αυτές τις μέρες με πρωταγωνιστές τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, είναι αρκούντως εύγλωττες και πολύ εκφραστικές.

Γιατί αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις που συγκρούονται στις εκλογές.

Η μία εικόνα είναι αυτή του διαφημιστικού

σποτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται έναν άστεγο, στον οποίο η κυβέρνησή του εξασφάλισε στέγη.

Η άλλη εικόνα είναι η φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα, να αγκαλιάζει έναν 15χρονο πρόσφυγα, θύμα του ναυαγίου ανοιχτά στην Πύλο, που έχασε σε αυτό τον αδερφό του.

Οι δύο εικόνες είναι όμοιες, ως προς το ότι και οι δυο προβάλλουν τα ευγενή αισθήματα των δύο πολιτικών αρχηγών απέναντι στους αδύναμους. Κι όμως, αν κανείς δεν μείνει στην πρώτη εντύπωση και εμβαθύνει λίγο περισσότερο, διαπιστώνει ότι διαφέρουν μεταξύ τους όσο η μέρα με τη νύχτα.

Πρώτα από όλα διαφέρουν γιατί το σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σπίτι του κάποτε άστεγου, είναι εμφανώς στημένο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογυρισμένο βίντεο με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της ΝΔ, που είναι σαφές ότι δεν είναι αυθόρμητο και ειλικρινές. Αντίθετα, έχει γυριστεί με τη σκοπιμότητα να προβληθεί προεκλογικά για διαφημιστικούς σκοπούς.

Σε αντίθεση με την εικόνα της αγκαλιάς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο νεαρό πρόσφυγα, που είναι απολύτως αυθόρμητη, ειλικρινής και φυσική, τραβηγμένη σε μια ευαίσθητη στιγμή που το προσφυγόπουλο, εμφανώς συγκινημένο, βρίσκει καταφύγιο στην αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα.

Η εικόνα αυτή είναι ειλικρινής και γι’ αυτό συγκλονιστική. Το προσφυγόπουλο ζήτημα είναι αν κατάλαβε ποιον αγκαλιάζει. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν ξέρει ότι πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Είδε έναν άνθρωπο με ζεστό χαμόγελο και ειλικρινή αισθήματα που ενδιαφέρθηκε γι’ αυτόν και έπεσε στην αγκαλιά του.

Ούτε γυρίσματα, ούτε τεχνικοί, ούτε φώτα, ούτε μακιγιάζ, ούτε επιτηδευμένα χαμόγελα. Ούτε όμως και προπαγανδιστικά υπονοούμενα, όπως η όλο νόημα ατάκα «Με το δεξί κε Πρόεδρε» του πρώην άστεγου και πρόσφατα ευεργετηθέντα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τη στιγμή που τον υποδέχεται στο σπίτι του.

Ο πρώην άστεγος και πρόσφατα ευεργετηθείς είναι τόσο στημένα κολακευτικός, έως και δουλικός με τον ευεργέτη του στο σκηνοθετημένο διαφημιστικό της ΝΔ, που και να θέλεις να συγκινηθείς, δεν σε αφήνει.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε έχουμε ένα ξεκάθαρα προπαγανδιστικό υλικό. Που γυρίστηκε με επιμέλεια από τη ΝΔ για να συγκινήσει προεκλογικά και να παρουσιάσει τον πρόεδρό της και υποψήφιο πρωθυπουργό σαν κάτι που δεν είναι.

Γιατί αν ήταν από φυσικού του αυτό που το διαφημιστικό θέλει να του αποδώσει, δεν θα χρειάζονταν ακριβά γυρίσματα και πολυπληθή κινηματογραφικά συνεργεία για να στηθεί.

Η φωτογραφία του προσφυγόπουλου, αντίθετα, που αγκαλιάζει τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όπως ακριβώς είναι.

Δεν τελειώνουν, όμως, εδώ οι διαφορές μεταξύ των δύο εικόνων που προβάλλουν τα ευγενή αισθήματα των δύο πολιτικών αρχηγών.

Στην περίπτωση του διαφημιστικού του κ. Μητσοτάκη έχουμε μια καλοστημένη, πλην υποκριτική παραγωγή, που δείχνει τον φιλόπτωχο πολιτικό αρχηγό με ένα μεμονωμένο ευεργετηθέντα άστεγο.

Κι αυτό, την ίδια στιγμή που όλοι ξέρουν ότι την επομένη των εκλογών, 700.000 οικογένειες με κόκκινα δάνεια, θα χάσουν τις πρώτες κατοικίες τους από τα κοράκια που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη εκτρέφει στους κόλπους της.

Γιατί η πολιτική της ΝΔ ευθέως απευθύνεται στην ανώτερη εισοδηματικά τάξη. Καθώς ευνοεί τους κεφαλαιούχους, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τους οικονομικά ισχυρούς. Οι οικονομικά αδύνατοι, εκ του αποτελέσματος, δεν είναι στις προτεραιότητες της.

Γι’ αυτό και η ΝΔ, για να πείσει τα εκατομμύρια των μη προνομιούχων ψηφοφόρων να την ψηφίσουν, χρειάζεται ένα άλλοθι κοινωνικής ευαισθησίας και μια επίφαση κοινωνικής πολιτικής στη θέση της πραγματικής, που την έχει ακυρώσει.

Κάποτε, το 2007 συγκεκριμένα, για να το πετύχει αυτό η ΝΔ μοίραζε πενηντόευρα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές σε μαύρες σακούλες.

Τώρα, μοιράζει σε όσους έχουν ανάγκη επιδόματα, κουπόνια και λογής φιλοδωρήματα.

Η επιδοματική πολιτική όμως ούτε μπορεί να αντικαταστήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά που ιδιωτικοποιούνται, ούτε όμως και έχει κάποιο μόνιμο, βιώσιμο και σταθερό χαρακτήρα. Είναι μέτρο προσωρινό, συγκυριακό και εφήμερο.

Μόλις σταματήσει η επιδοματική πολιτική από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ήδη έχει προαναγγελθεί ενόψει δημοσιονομικής στενότητας, τα επιδόματα και τα προγράμματα για άστεγους θα σταματήσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την άλλη, σε απόλυτη αντίθεση με τη ΝΔ, έχει στο DNA του την κοινωνική αλληλεγγύη, γιατί απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε όσους έχουν ανάγκη τη συνδρομή του κράτους.

Οι ίσες ευκαιρίες στη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία και η ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά της Ανάπτυξης, του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και των Μεταφορών, συνιστούν θεμελιακά και αδιαπραγμάτευτα ζητούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η ΝΔ μοιράζει προσωρινές διευκολύνσεις και εφήμερα κουπόνια στους φτωχούς από το περίσσευμα του πλούτου που συγκεντρώνουν οι πλούσιοι, με τη βοήθεια της πολιτικής της.

Η ΝΔ δηλαδή, στην καλύτερη εκδοχή της και όταν δεν επιδεικνύει υποκριτικά ευγενή αισθήματα για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας, ασκεί ένα έργο φιλανθρωπικό.

Στο αντίθετο άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του την κοινωνική αλληλεγγύη. Γι’ αυτό και τα κοινωνικά μέτρα του είναι θεσμικά και μακράς πνοής και αφορούν στην καταπολέμηση των αιτίων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι δύο εικόνες συμπυκνώνουν όσο τίποτε άλλο το δίλημμα των εκλογών.

Φιλανθρωπία και συγκυριακά φιλόπτωχα μέτρα από τη ΝΔ, κοινωνική ευαισθησία, θεσμοθετημένη κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνικό κράτος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η φιλανθρωπία και η κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να είναι όμοιες ως προς την επίφαση των κατ’ αρχήν προθέσεων, έχουν όμως βαθιές διαφορές ως προς τη βιωσιμότητα, τη διάρκεια και το βάθος των αποτελεσμάτων της εφαρμογής τους.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν στις εκλογές, ιδού και το πήδημα…

Πηγή: Tvxs

Keywords
Τυχαία Θέματα