Ο Μητσοτάκης παρακαλάει τους τραπεζίτες να γίνουν… εφοπλιστές

«Να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία όπως φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων» ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους τραπεζίτες κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή. Εάν η δήλωση αυτή συνοδευόταν και από συγκεκριμένες αποφάσεις που θα επέβαλε η κυβέρνησή τους στις τράπεζες, θα επρόκειτο για μία «καλή είδηση» για τους δανειολήπτες.

Όμως η φράση του

αυτή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα ευχολόγιο, που ήρθε να συμπληρώσει το «ξεκαθάρισμα» πως τα όσα συμβαίνουν μεταξύ τραπεζών και εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, ακόμα και των πλέον ευάλωτων, ο πρωθυπουργός τα αντιμετωπίζει ως ένα μεταξύ τους ζήτημα στο οποίο δεν προτίθεται να παρέμβει. Αυτό συμβαίνει την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει γνωστό πως ζητά από τους τραπεζίτες στήριξη των ευάλωτων, έγκριση περισσότερων αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μείωση του κόστους προμηθειών των απλών συναλλαγών, αλλά και των επιτοκίων χορηγήσεων, χωρίς όμως καμία κρατική παρέμβαση.

«Δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μια τέτοια παρέμβαση. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μια λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους δανειολήπτες, αλλά και για τους καταθέτες, αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» ήταν ακόμα ένα μέρος του ευχολογίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει εντάξει και το ζήτημα που καίει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού στην προεκλογική ατζέντα του, σπεκουλάροντας μεταξύ των ψηφοφόρων του και των χορηγών της Νέας Δημοκρατίας από το τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται πως το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση φρόντιζε να διαρρεύσει ακόμα και «αυστηρές προειδοποιήσεις Σταϊκούρα» στις τράπεζες, με την απειλή -άκουσον άκουσον- έκτακτου φόρου. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, ήρθε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο να απορρίψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, όπου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω φορολόγηση στα τραπεζικά κέρδη, ακόμα και εάν αυτό πράττουν άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αυτό επιβεβαίωσε και την Παρασκευή ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση -ακόμα και το ΠΑΣΟΚ- του ζητά επιτακτικά να προχωρήσει στη φορολόγηση των εξωφρενικών κερδών των τραπεζών. Αντί γι’ αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε μία «ρύθμιση» με τους τραπεζίτες στα πρότυπα της ευνοϊκής μεταχείρισης που τυγχάνουν οι εφοπλιστές, τους οποίους μόλις «τακτοποίησε» με τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

«Υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες, αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων, τα οποία, κατά την άποψή μου, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων» είπε ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης στο προεδρικό μέγαρο, επιχειρώντας ένα ακόμα… ταχυδακτυλουργικό, καθώς οι «παρεμβάσεις» που ζητά είναι απλώς ευχές προς τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε αυτές εθελοντικά, με τη δική τους απόφαση.

Στην πράξη, το μόνο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι η νομοθέτηση της μη απόδοσης bonus στα τραπεζικά στελέχη για το τρέχον έτος στην οποία έχει ήδη προχωρήσει, κάτι που επί της ουσίας θα έχει επικοινωνιακό μόνο αντίκτυπο στους δανειολήπτες. Από εκεί και έπειτα, οι δανειολήπτες θα βρίσκονται στο έλεος των τραπεζιτών, όπως και η κυβέρνηση, που ελπίζει σε ένα «ξεροκόμματο» στους πολίτες αντί για την απαραίτητη και απολύτως αναγκαία επιβολή έκτακτης εισφοράς.

Όμως ποια αισχροκέρδεια έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να περιμένει κανείς να το πράξει και με τις τράπεζες;

Πηγή: Documentonews

Keywords
Τυχαία Θέματα