Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε την προπαγάνδα για την συμφωνία με τα F-35

Το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα αλλά και των F-16 στην Τουρκία έγινε το βράδυ της Παρασκευής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην επόμενη φάση, στέλνοντας την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την ταυτόχρονη έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Είχε προηγηθεί η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

από την τουρκική βουλή, η επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο που πίεζε για την αποδοχή του αιτήματος της Άγκυρας, και η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Με την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο που είχε διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, με φόντο την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας αλλά και την απόκτηση νέων μαχητικών από δύο βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Tην ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός άρχισε η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, γιατί έγινε φανερό ότι η Τουρκία πέτυχε τους στόχους της, ενώ η Ελλάδα, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αγορά των αεροσκαφών F-35, βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Μετά μάλιστα τις δηλώσεις Ερντογάν, που δήλωσε χθες «το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποστολής των F-16 στην Τουρκία, καθώς και όλη τη διαδικασία επισκευής και συντήρησης», δηλαδή άμεσα, γίνεται κατανοητό γιατί πλημμύρισε το διαδίκτυο από την είδηση ότι «η Αθήνα αναμένει ακόμη και σήμερα απάντηση στην επιστολή της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση F-35 και άλλων οπλικών συστημάτων».

Η είδηση «έπαιξε» παντού ίδια κι απαράλλαχτη και μάλιστα με τίτλους ότι η Αθήνα περιμένει «εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ, με τα F-35 και άλλα όπλα» από τις ΗΠΑ, ως αντιστάθμισμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι η Τουρκία, όσο κι αν επιχειρήσει η ελληνική πλευρά να πείσει για την υπεροπλία της χώρας μας έναντι της Αγκυρας, θα πάρει τα αεροσκάφη που της έχουν υποσχεθεί οι Αμερικανοί πολύ πιο σύντομα από τη στιγμή που θα προμηθευτεί η Ελλάδα  τα F-35. Ακόμη κι αν τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα, το πρώτο αεροσκάφος δεν αναμένεται πριν από το 2028. Η εξέλιξη του προγράμματος των F-35 προβλέπει την παράδοση του τελευταίου αεροσκάφους το 2033. Μέχρι τότε τα τουρκικά αεροσκάφη θα έχουν εκτελέσει πολλές ώρες πτήσεων, χωρίς τον φόβο των ελληνικών αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Ακόμη ένα σημείο που δεν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας είναι ότι η Τουρκία θα πάρει τα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και θα κρατήσει και τους S-400 σε χρήση.

Μητσοτάκης: «Σημαντική ημέρα για την εθνική άμυνα, η πατρίδα θωρακίζεται»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έσπευσε να πανηγυρίσει και να χαρακτιρίσει την συμφωνία ως «σημαντική ημέρα για την εθνική άμυνα, καθώς η πατρίδα θωρακίζεται»

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του για τα F-35 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Ακόμα, σε άλλο σημείο, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: Απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα. Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ, την ίδια ώρα, υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα