Ο «Μωυσής» Μητσοτάκης δεν πείθει τους καλλιτέχνες

Στην εκπομπή Art and the City (Στο Κόκκινο, 105,5) και τη Μαρία Θανασούλια, μίλησε χτες το απογευμα η τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλεύτρια Αχαΐας. Η Σ. Αναγνωστοπούλου σχολίασε την ανάρτηση του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο, με την οποία ο Κ. Μητσοτάκης, όπως υποστηρίζει, προσπάθησε να εμφανιστεί ως Μωυσής και παραπέμποντας στις… μετεκλογικές καλένδες να κατευνάσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών και να διασπάσει

το μέτωπό τους ενώ επίκειται η 48ωρη απεργία τους αύριο και μεθαύριο.

Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε και στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης θα είναι μία από τις προτεραιότητες της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης, με ανωτατοποίηση των σπουδών και ισοτίμηση των πτυχίων δημόσιων και ιδιωτικών σχολών.

Για την ανάρτηση του Πρωθυπουργού Σχετικά με το ΠΔ 85/2022:

Ενώ μέχρι το περασμένο Σάββατο είχαμε την επιμονή των αρμόδιων υπουργών ότι δεν αλλάζει τίποτα, και μάλιστα ο κ. Γιατρομανωλάκης, όταν του το έθεσα στη Βουλή, έκανε μία ανάλυση που δεν κατάλαβε κανείς, με περιεχόμενο ότι δεν αλλάζει τίποτα, ο κ. Πρωθυπουργός από την Ιαπωνία, και μάλιστα την ώρα που εξελισσόταν η συνέντευξη Τύπου των καλλιτεχνών, έκανε μία ανάρτηση η οποία ήταν ανάρτηση του τύπου «Μωυσή»: «εγώ είμαι εδώ και θα τα λύσω όλα». Μας είπε λοιπόν τι θα γίνει αν ξαναψηφιστεί –αφού λέει ότι μέχρι το 2025 θα γίνει  Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, θα γίνουν Επιτροπές για να δούμε το θέμα– και επίσης ότι θα προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω, θα φέρει δηλαδή νομοθετική ρύθμιση για να εξαιρέσουμε τους καλλιτέχνες από το Προεδρικό Διάταγμα. Αφού λοιπόν το να καταταγούν οι καλλιτέχνες στην κατηγορία ΔΕ μέσα σε αυτό το ΠΔ δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα, γιατί δεν το αποσύρουν; Αφού καταλαβαίνει την αγωνία των καλλιτεχνών και το κακό που δημιούργησε, γιατί σήμερα δεν ήρθε να νομοθετήσει και να το αποσύρει; Έχουμε μάθει αυτή η κυβέρνηση να φέρνει τροπολογίες δώδεκα και μία η ώρα τη νύχτα. Γιατί λοιπόν δεν έκανε τίποτα; Άρα αυτό που επεδίωκε ήταν να σταματήσει η απεργία, να κάνει μία ανάρτηση κατευνασμού και εντέλει κοροϊδίας.

Αντίστοιχη περίπτωση ζήσαμε και το καλοκαίρι με το Εθνικό Θέατρο και τις παραστάσεις στην Επίδαυρο. «Ναι, θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση, ναι, θα πάρετε τα αναδρομικά» και μόνο αφού έγινε η απεργία, έγινε η νομοθετική ρύθμιση, που και πάλι η κ. Μενδώνη έριξε τις ευθύνες σε μένα ως τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από πίσω. Είδαμε την απόφαση των καλλιτεχνών, δεν πρόκειται να σταματήσουν την απεργία, θα προχωρήσουν κανονικά την Τετάρτη και την Πέμπτη, είναι οι μεγάλες μέρες για τον Πολιτισμό και θα βρισκόμαστε βέβαια μαζί τους.

Η ανάρτηση αυτή του Πρωθυπουργού έγινε καταρχάς επειδή εξελισσόταν η συνέντευξη Τύπου, για να σταματήσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών και να σταματήσει την απεργία. Κάποιοι φαίνεται –και όχι οι υπουργοί του γιατί με αυτή την ανάρτηση τους πουλάει– τον πίεσαν ότι εδώ η κατάσταση δεν είναι καλή. Γιατί ξέρετε αν γίνει η απεργία στα θέατρα δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Και όχι μόνο στα θέατρα, στις παραγωγές, τηλεοπτικές κλπ. Άρα λοιπόν πλήττεται πάρα πολύς κόσμος. Από κάπου πιέστηκε. Έκανε αυτή την ανάρτηση περιμένοντας ότι θα δημιουργηθεί μια παρένθεση κατευνασμού και θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες. Οι κινητοποιήσεις όμως συνεχίζονται, μέχρι να δούμε τι σκοπό έχει αυτή η κυβέρνηση που δεν μας το έδειξαν οι υπουργοί μέχρι σήμερα. Και δεν μας το έδειξαν, ενώ ο κόσμος του Πολιτισμού είχε κατεβεί στο δρόμο, είχε κάνει κινητοποιήσεις, γιατί ξέρουμε όλοι ότι αυτό το ΠΔ είναι από τις παραμονές των Χριστουγέννων. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης τώρα και είπε ας ηρεμήσουν τα πνεύματα και βλέπουμε. Λοιπόν, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Και τι προλαβαίνει να κάνει αυτή η κυβέρνηση που δεν έκανε σε 4 χρόνια που κυβερνάει;

Θα είναι η επίλυση αυτού του θέματος μία από τις προτεραιότητες σε μία ενδεχόμενη επόμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Απολύτως. Είναι μακροχρόνιο ζήτημα, κυρίως από το 2003 όταν καταργήθηκε η ανώτερη βαθμίδα μέσω των ΤΕΙ, που έγιναν ανώτατα ιδρύματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα πρώτο βήμα: ισοτίμησε τα πτυχία των ανθρώπων που είχαν αποφοιτήσει μέχρι το 2003 και δεν είχαν προλάβει να τα ισοτιμήσουν. Θυμόμαστε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε βγει το 2018. Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι η ακαδημαϊκή διαβάθμιση εκκρεμεί. Δηλαδή σε τι αντιστοιχεί το πτυχίο που παίρνει ένας μουσικός, ένας ηθοποιός, ένας χορευτής κλπ. Αυτό είναι το ένα θέμα. To άλλο αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα, δηλαδή με τι επαγγελματικό προσοντολόγιο προσλαμβάνεται. Αυτό είναι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Δεν απαγορεύεται αυτό. Το έκανε ο Σκουρλέτης με το νόμο του 2015.  Τι έρχεται και κάνει τώρα η κυβέρνηση με το ΠΔ; Αντί να λύσει και το θέμα της ακαδημαϊκής διαβάθμισης για να μην υπάρχουν και περιπτώσεις υποβάθμισης των πτυχίων στα επαγγελματικά προσόντα, κάνει ακριβώς αυτό: τους κατατάσσει στους ΔΕ. Το επαγγελματικό τους δηλαδή προσοντολόγιο πάει μία βαθμίδα παρακάτω  και ξεκινάει τη συζήτηση από μία βαθμίδα παρακάτω κάτι που ουδέποτε είχε τεθεί. Άλλο είναι ότι είναι αδιαβάθμητα και δημιουργούν γκρίζες ζώνες και άλλο είναι πάω με Προεδρικό Διάταγμα και τα κάνω ΔΕ οπότε όποιος πάει να προσληφθεί σε δημόσιο οργανισμό αλλά ακόμα και στο θέατρο και λοιπά, ορίζεται ως ΔΕ, ως απόφοιτος Λυκείου. Και δεν βάζω στη συζήτηση το πόσο ντροπιαστικό και εξευτελιστικό είναι για όλους μας, τους ανθρώπους του Πολιτισμού, μετά από σπουδές επίπονες και μακροχρόνιες να τους θεωρούμε ως απόφοιτους Λυκείου, ενώ για να ακολουθήσουν αυτές τις σπουδές που έχουν ακολουθήσει πρέπει πρωτίστως να έχουν απολυτήριο Λυκείου.

Γι αυτό εμείς λέμε ότι στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο θέμα είναι η διαβάθμιση των πτυχίων και δεύτερο εξίσου σημαντικό η καλλιτεχνική εκπαίδευση: Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών ή Σχολές Παραστατικών Τεχνών στα Πανεπιστήμια, ανωτατοποίηση όμως των σπουδών όπως γίνεται στην υπόλοιπη εκπαίδευση. Αξίζει στον κόσμο του Πολιτισμού. Το οφείλουμε και εμείς σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος είναι μετέωρος και του έρχεται και ένα ΠΔ από πάνω για να του τα διαλύσει όλα.

Πηγή: left.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα