Ο σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να πατάτε «αναβολή» όταν χτυπάει το ξυπνητήρι

Όλοι, ακόμα κι εκείνοι που ξυπνούν και σηκώνονται αμέσως από το κρεβάτι, κάποιοι στιγμή στη ζωή τους έχουν πατήσει αναβολή όταν χτυπάει το ξυπνητήρι.

Στόχος είναι να κερδίσουν μερικά λεπτά ύπνου επιπλέον. Αυτό όμως είναι λάθος και υπάρχει επιστημονική εξήγηση που το αιτιολογεί, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να καθυστερήσετε στην δουλειά.

«Το κουμπί αναβολής φαίνεται σαν μια υπέροχη ιδέα εκείνη τη στιγμή, αλλά σπάνια καταφέρνετε να σηκωθείτε νιώθοντας πιο ξεκούραστοι ή πιο έτοιμοι για την ημέρα», σύμφωνα με την Mel Robbins, η οποία εξήγησε τον επιστημονικό λόγο για τον οποίο βλάπτεις

τον εαυτό σου αυτά τα λεπτά.

«Θέλετε να μάθετε τον επιστημονικό λόγο για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να πατήσετε το κουμπί αναβολής; Δύο λέξεις: αδράνεια ύπνου. Όταν πατάτε το κουμπί αναβολής, είστε ξύπνιοι και καθώς κλείνει το ξυπνητήρι, ο εγκέφαλός σας ξανακοιμάται», είπε αρχικά.

«Αυτό που έχουν καταλάβει οι ερευνητές – όταν κοιμάστε ξανά αφού ξυπνήσετε- είναι πως ο εγκέφαλός σας ξεκινά έναν κύκλο ύπνου. Οι κύκλοι ύπνου χρειάζονται 75 έως 90 λεπτά για να ολοκληρωθούν», συνέχισε.

«Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει ξανά σε εννέα λεπτά και λες “Θεέ μου”, έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι είσαι σε βαθύ ύπνο εκείνη την στιγμή; Αυτό συμβαίνει επειδή βάζετε σε εννέα λεπτά έναν κύκλο ύπνου 75 λεπτών. Έτσι αυτό το αίσθημα βαριάς εξάντλησης που προκύπτει, δεν είναι συνάρτηση του πόσο καλά κοιμηθήκατε. Εσείς κι εγώ είμαστε ανοήτοι που πατήσαμε το κουμπί αναβολής και βάζουμε τον εγκέφαλό μας σε κατάσταση αδράνειας ύπνου», συμπλήρωσε.

«Χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες για να ξεπεράσει αυτό το αίσθημα αηδίας ο εγκέφαλός σας. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα το κάνετε, καλό θα ήταν να το σκεφτείτε καλύτερα και να σηκωθείτε αμέσως», κατέληξε.

Πηγή: gazetta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα