Οι δύο τεράστιες ειδήσεις της εβδομάδας και ένα σχόλιο για τα «Διεθνή» των ΜΜΕ

Την Παρασκευή, το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ μονοπωλήθηκε από δύο τεραστίου μεγέθους ειδήσεις:

1. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ανακοίνωσαν αποκατάσταση των σχέσεων τους μετα από μεσολάβηση της Κίνας. Η έμφαση εδώ ίσως πρέπει να δοθεί στην Κίνα. Οι δύο χώρες είχαν διακόψει τις σχέσεις τους από το 2016 κλείνοντας τις αντίστοιχες πρεσβείες. Η «πυρηνική σχάση» ανάμεσα στη μεγαλύτερη σουνιτική και τη μεγαλύτερη σιιτική δύναμη του ισλαμικού

κόσμου είχε επιφέρει μέχρι και την -αδιανόητη έως μερικά χρόνια πριν- σύγκλιση ανάμεσα στη Σ. Αραβία και το Ισραήλ. Η αμερικανική ανοχή -ίσως και περισσότερο από ανοχή- στις συγκρούσεις της Σ. Αραβίας στην Υεμένη, εδραζόταν μεταξύ άλλων και στο γεγονός της υποστήριξης των αντιπάλων Χούθι από το Ιράν. Θα μου πείτε, τελείωσε ο ανταγωνισμός Σ. Αραβίας – Ιράν στην περιοχή επειδή άνοιξαν οι πρεσβείες; Προφανώς και όχι. Τα συμπεράσματα όμως από τη σύγκλιση αυτή θα βγουν σε δεύτερο χρόνο. Το βασικό στοιχείο εδώ είναι η τελευταία φράση της είδησης: «μετά από μεσολάβηση της Κίνας». Η Κίνα, η οποία «ήσυχα-ήσυχα» βάζει πόδι εδώ και αρκετά χρόνια στην Αφρική, πλέον αποκτά καθοριστικό ρόλο διαιτητή και στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το πώς -και κυρίως το αν- αυτό θα το αποδεχτούν οι ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Το δεδομένο πάντως είναι ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλου εύρους παρέμβαση της Κίνας σε ένα τόσο οξυμένο και κρίσιμο περιβάλλον για την παγκόσμια σταθερότητα.

2. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα SVB χρεοκόπησε και πέρασε σε κρατικό έλεγχο μετά την προσπάθεια των πελατών της να κάνουν αναλήψεις ύψους 42 δισεκ. την Πέμπτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση μετά τη Lehmann Brothers και τη WaMu το 2008. Δύο ημέρες μετά, το ημερολόγιο γράφει Κυριακή 12 Μαρτίου και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα περιμένει με αγωνία το άνοιγμα των χρηματιστηρίων. Τα πρώτα δείγματα θα δοθούν σήμερα το απόγευμα (ώρες Ευρώπης), την ώρα δηλαδή που θα ξημερώνει Δευτέρα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν προβλέπονται πολλές «πράσινες» ενδείξεις για τις επόμενες ημέρες στην παγκόσμια οικονομία. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση, είναι πλέον στα… αόρατα χέρια της αγοράς.

Κάθε μία από αυτές τις ειδήσεις μπορεί από μόνη της να προκαλέσει σοβαρότατες παγκόσμιες εξελίξεις. Μαζί δεν έχω ιδέα τι μπορούν να κάνουν…

ΥΓ: Ένα σχόλιο εν είδει φιλικής συμβουλής: Το ότι τα δελτία ειδήσεων, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δίνουν ένα πεντάλεπτο βαριά-βαριά στο τέλος για τα λεγόμενα «Διεθνή», έχει μόνο στόχο να εκπαιδευτεί ο τηλεθεατής στην αντίληψη ότι η Ελλάδα το κέντρο του κόσμου. Ότι όλα γυρίζουν γύρω από την Αθήνα. Truth bomb: ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.  Να ψάχνετε, να διαβάζετε και να ακούτε προσεκτικά τα Διεθνή. Εκεί συνήθως κρύβονται οι απαντήσεις για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και θα μοιάζουν πάλι «ουρανοκατέβατα» ενώ δεν θα είναι καθόλου τέτοια. Άλλωστε σε ένα τόσο παγκοσμιοποιημένο και περίπλοκο περιβάλλον ακόμη και ο δημοσιογραφικός όρος «Διεθνή» ίσως είναι καιρός να αναθεωρηθεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα