Οι μεγαλύτεροι φανς του Μίλαν Κούντερα ήταν ο Πλαπούτας, ο Ντάλας και ο Βλάχος (video)
Τι πραγματικά σήμαινε ο Μίλαν Κούντερα για την ελληνική κοινωνία; Πόσο διαπέρασε η «αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» την πίσω αυλή των Βαλκανίων;
Το Κουτί της Πανδώρας σκέφτηκε να «τρέξει» μια κρυφή δημοσκόπηση με το ερώτημα: ξέρατε, και αν ναι, στεναχωρηθήκατε, και πόσο, με τον θάνατο του Μίλαν Κούντερα; Δεν το κάναμε όμως.
Το ερώτημα, όμως, μας βασάνιζε.
Λένε, ότι ο πολιτισμός είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Για αυτό τον λόγο ανατρέξαμε σε μεγάλες πολιτιστικές κληρονομιές
Θυμηθήκαμε, λοιπόν, της Ελλάδος τα παιδιά που πολλάκις τον τίμησαν μέσα από τις αναφορές τους.
Φαίνεται όμως, ότι θα θεωρούνταν υποτιμητικό εάν της Ελλάδος τα Παιδιά εξαντλούσαν τις αναφορές τους σε μια και μόνο σκηνή.
Έτσι, αποφάσισαν να τον εμπλέξουν σε μια σκηνή που εξελίσσεται γύρω από το «ελληνικό καμάκι».
Πλαπούτας, ο Ντάλας και ο Βλάχος αναφέρονται στον Κούντεραhttps://www.koutipandoras.gr/wp-content/uploads/2023/07/358750055_571707908374493_6166927264078660104_n.mp4Έτσι, μαζί με εσάς πήραμε και εμείς μια γεύση για το τι πραγματικά σήμαινε ο Κούντερα για την Ελληνική κοινωνία των περασμένων δεκαετιών.
Για την ιστορία ο Μίλαν Κούντερα πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών
Ποιος ήταν ο Μίλαν ΚούντεραΟ γαλλο-τσέχος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, Μίλαν Κούντερα, είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του ύστερου 20ου αιώνα.
Το πιο γνωστό του έργο, που τού χάρισε παγκόσμια φήμη, είναι το μυθιστόρημα «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» (σε μια επόμενη έκδοσή του στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης»), που πρωτοκυκλοφόρησε το 1984 και μεταφέρθηκε επιτυχημένα στον κινηματογράφο, το 1988, από τον Φίλιπ Κάουφμαν.
Από θεματική άποψη, ο Κούντερα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του στον άνθρωπο ως άτομο, ιδιαίτερα στα συναισθηματικά και υπαρξιακά του προβλήματα. Η γραφή του είναι συχνά πειραματική και κινείται μεταξύ δοκιμίου και μυθιστορήματος, ενώ το ύφος του, που φθάνει ως τον σαρκασμό, είναι συχνά επηρεασμένο από τον Κάφκα.
Ο Μίλαν Κούντερα γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας (σημερινής Τσεχίας) την 1η Απριλίου 1929. Γιος του πιανίστα και μουσικολόγου Λούντβικ Κούντερα (1891-1971), σπούδασε και ο ίδιος μουσική, καθώς και κινηματογράφο και φιλοσοφία, στην Πράγα. Ασχολήθηκε αρχικά με την ποίηση και εξέδωσε ποιήματά του την δεκαετία του ’50. Παράλληλα, εργαζόταν για τα προς το ζην είτε ως εργάτης είτε ως πιανίστας της τζαζ.
Το 1958, διορίστηκε επίκουρος καθηγητής λογοτεχνίας στην Κινηματογραφική Σχολή της Πράγας και πολλοί από τους πρωτεργάτες του Νέου Κύματος του τσεχοσλοβακικού κινηματογράφου, του Μίλος Φόρμαν συμπεριλαμβανομένου, ήταν μαθητές του.
Ύστερα από μια μελέτη για τον Απολινέρ (1958) και ένα δοκίμιο για την τέχνη του μυθιστορήματος (1960), αφιερωμένο στον Τσέχο μυθιστοριογράφο Βλάντισλαβ Βάντσουρα, ο Μίλαν Κούντερα αφοσιώθηκε στη δραματουργία και την πεζογραφία, εντυπωσιάζοντας με τη σαφήνεια και καθαρότητα του λόγου του και με το σπινθηροβόλο χιούμορ του.
Εν τω μεταξύ, από το 1948 είχε ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα της πατρίδας του, την χρονιά που επιβλήθηκε ο κομμουνισμός στην Τσεχοσλοβακία. «Ο κομμουνισμός με σαγήνευσε, όπως ο Στραβίνσκι, ο Πικάσο και ο σουρεαλισμός» είχε πει κάποτε. Διατήρησε πάντως την επαναστατική του διάθεση απέναντι στην νέα εξουσία και το 1950 αποβλήθηκε από το Κόμμα, επειδή έκανε ένα χοντρό αστείο σε ένα κυβερνητικό αξιωματούχο. Το 1956 επανεντάχθηκε, για να διαγραφεί οριστικά το 1970, λόγω της υποστήριξής του στην «Άνοιξη της Πράγας».
Το 1962, ο Κούντερα παρουσίασε το πρώτο του θεατρικό έργο «Οι Κλειδοκράτορες», που εκτυλίσσεται στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Τσεχοσλοβακία και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην πατρίδα του, καθώς θεωρήθηκε ως μια από τις κορυφαίες δημιουργίες της μετα-σταλινικής περιόδου. Στην χώρα μας, το έργο ανέβηκε το 1973 από τον θίασο Ληναίου- Φωτίου και απαγορεύτηκε από την χούντα.
Το 1967, κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα – και ίσως το πιο πολιτικό – με τίτλο «Το Αστείο», που αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει γνωστός κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Πρόκειται για μια σάτιρα του υπαρκτού σοσιαλισμού, που έγινε το «ευαγγέλιο» των υπέρμαχων της «Άνοιξης της Πράγας», που πίστευαν σ” ένα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Ο συγγραφέας υπέστη διώξεις, στρατεύτηκε υποχρεωτικά και τα βιβλία του αποσύρθηκαν από τις δημόσιες βιβλιοθήκες. Τα μυθιστορήματα «Η ζωή είναι αλλού» (1973) και «Το βαλς τού αποχαιρετισμού» (1973), που ακολούθησαν, συνθέτουν μια τριλογία.
Το 1975, ο Μίλαν Κούντερα κατέφυγε στη Γαλλία μαζί με την σύζυγό του Βέρα Χραμπάνκοβα και το 1981 έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα, αφού προηγουμένως το κομμουνιστικό καθεστώς της πατρίδας του τού είχε αφαιρέσει την ιθαγένεια. Το 1979, κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα επί γαλλικού εδάφους με τίτλο «Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης», που κινείται σε πιο πειραματική γραφή, όπως και τα επόμενα έργα του.
Το 1984 ήταν χρονιά θριάμβου για το Μίλαν Κούντερα. Το μυθιστόρημά του «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» – ίσως το πιο ερωτικό του – αποτέλεσε παγκόσμια εκδοτική επιτυχία και τόν έκανε γνωστό στα πέρατα της οικουμένης. Το έργο, που μεταφέρθηκε επιτυχημένα στην μεγάλη οθόνη από τον αμερικανό σκηνοθέτη Φίλιπ Κάουφμαν, είναι τοποθετημένο στην Τσεχοσλοβακία του 1968, την εποχή της «Άνοιξης της Πράγας» και λίγο πριν από την σοβιετική εισβολή, με ήρωα έναν χειρουργό και διανοούμενο ονόματι Τόμας, που είναι παγιδευμένος ανάμεσα στην αγάπη και την ελευθερία, την πολιτική και τον έρωτα.
Τα επόμενα χρόνια παρέμεινε συγγραφικά ενεργός με τα μυθιστορήματα: «Αθανασία» (1990), «Η βραδύτητα» (1995), «Η Ταυτότητα» (1998), «Η Άγνοια» (2000) και το πιο πρόσφατο «Η Γιορτή της Ασημαντότητας».
Ο Μίλαν Κούντερα έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων και σύμφωνες με τους γνωρίζοντες αρκετές φορές ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Πηγή: sansimera.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρκινοπαθής πήγε στο Δημαρχείο - Δεν ήξερε πως μέσα γινόταν ο γάμος της
- ΕΟΦ: ανάκληση καλλυντικού προϊόντος
- Η έκφραση της Χριστίνας Κοντοβά όταν αντικρίζει την κόρη της, Έιντα, σε αθηναϊκό δρόμο είναι συγκινητική
- Δεκάχρονος ήπιε 6 μπουκάλια νερό μέσα σε μία ώρα και νοσηλεύτηκε
- Λάρισα: Για κακούργημα ο 76χρονος οδηγός που τραυμάτισε θανάσιμα 41χρονη υπό την επήρεια αλκοόλ
- Τα επόμενα βήματα μετά τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν – Τι συμφωνήθηκε
- Η ΕΛΑΣ απαντά για τις κατηγορίες περί misgendering στη δολοφονία της 46χρονης τρανς στον Άγιο Παντελεήμονα
- Δεκάχρονος ήπιε 6 μπουκάλια νερό μέσα σε μία ώρα και νοσηλεύτηκε
- Μπάρτζης: Τα σχέδια μετά το survivor και η ατάκα για τον χαρακτήρα του
- Φωτιά τώρα στην Παλλήνη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoutiPandoras
- Ο Άδωνις «ξαναχτυπά»: Και για τις τιμές των ακτοπλοϊκών φταίει η δίμηνη ακυβερνησία
- Η δήλωση της ημέρας από τον Σπύρο Μπιμπίλα που θα συζητηθεί: «Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είναι δύστροπη»
- Δίκη Άλκη Καμπανού: Ισόβια στους 7 από τους 12 κατηγορούμενους προτείνει η εισαγγελέας
- Οι μεγαλύτεροι φανς του Μίλαν Κούντερα ήταν ο Πλαπούτας, ο Ντάλας και ο Βλάχος (video)
- Τελευταία Νέα KoutiPandoras
- Οι μεγαλύτεροι φανς του Μίλαν Κούντερα ήταν ο Πλαπούτας, ο Ντάλας και ο Βλάχος (video)
- Δίκη Άλκη Καμπανού: Ισόβια στους 7 από τους 12 κατηγορούμενους προτείνει η εισαγγελέας
- Η δήλωση της ημέρας από τον Σπύρο Μπιμπίλα που θα συζητηθεί: «Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είναι δύστροπη»
- Ο Άδωνις «ξαναχτυπά»: Και για τις τιμές των ακτοπλοϊκών φταίει η δίμηνη ακυβερνησία
- Η Έφη Αχτσιόγλου υποψήφια… «Between Two Ferns» με τον Ζακ Γαλυφιανάκη
- Βίντεο-ντοκουμέντο: Άγριος ξυλοδαρμός Βρετανού τουρίστα από “μπράβους” στη Ζάκυνθο
- «Βόμβες» από Μηταράκη: Καταργεί την πανεπιστημιακή αστυνομία και φέρνει… αστυνομία με άλογα
- Πτώμα άνδρα περισυνελέγη από τη δυτική παραλία της Καλαμάτας
- Oμογενής ετών 89 έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και γίνεται viral (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ΕΕ ενέκρινε νέα θεραπεία για την αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια
- «Η Τζωρτζίνα πέθανε από κεταμίνη» κατέθεσε ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης - «Βροχή» ερωτήσεων από τον Αλέξη Κούγια
- Περικλής Κονδυλάτος: Υποχρεώθηκα να πάω στον τελικό
- Προς ανατροπή των παγκόσμιων μπλοκ ισχύος;
- Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το misgendering της Άννας
- ΣΥΡΙΖΑ: Η «πλατφόρμα» Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης, ο Παππάς και ο Πολάκης
- Ολυμπιακός: Χαλάρωση με βόλτα στο βουνό για παίκτες, Κορδόν και τεχνικό τιμ (vid)
- Προσωπικό στοίχημα και προτεραιότητα για τον Χατζηδάκη η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - Τα εργαλεία του ΥΠΟΙΚ για την καταπολέμησή της
- Έφοδος της αστυνομίας στην Καλλιθέα για παράνομα τυχερά παιχνίδια - Οχτώ συλλήψεις