Όπερ έδει δείξαι

Μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, πολλοί χαρακτηρίζουν τουλάχιστον μαξιμαλιστικό τον στόχο, που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: “Πάμε να δώσουμε μάχη για την ανατροπή των συσχετισμών”, την ίδια στιγμή που κάποιοι προχωράνε παρακάτω και ζητάνε επ’ αυτού περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ποια διαφορά θεωρείται ανατροπή;

H μείωση της διαφοράς κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες είναι ανατροπή

ή απαιτείται πολύ μεγαλύτερο ψαλίδισμα της ψαλίδας;
Μια αυτοδυναμία της ΝΔ με 160 – 170 (και πάντως κάτω από 180 βουλευτές) κατατάσσει τον Μητσοτάκη στους ισχυρούς, αλλά όχι στους πανίσχυρους;

Η μη αυτοδυναμία της ΝΔ είναι ο μεγάλος στόχος;

Ο προεκλογικός αγώνας -όταν είσαι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το μεγαλύτερο σε ποσοστά Αριστερό κόμμα της Ευρώπης, ακόμα και μετά από το καταστροφικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης- δεν ξεκινάει με μπακαλίστικους υπολογισμούς, γιατί μετά θα υποχρεωθείς οδυνηρά να βρεις τρόπους για να συμψηφίσεις τις ζημιές με τα βερεσέδια.

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε ανθρώπινα αλλά και ως ηγέτης και ήταν σαφής: “Την Κυριακή το πρωί η κάλπη θα είναι άδεια. Το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν θα είναι σε αυτή. Αν μου επιτρέπετε να το παρομοιάσω με αθλητικούς όρους, είναι η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη και που στην πρώτη πέρασε από κάτω”.

Ακόμα όμως και αν το σοκαριστικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θεωρείται καταδικαστικό για την δεύτερη και όχι μια νέα προσπάθεια, καλό θα ήταν να θυμηθούμε τον τελικό του Champions League το 2005 στην Κωνσταντινούπολη, όταν η Λίβερπουλ που έχανε στο πρώτο ημίχρονο με 3–0 έκανε την ανατροπή του αιώνα -στο δεύτερο ημίχρονο- κόντρα στη Μίλαν και σήκωσε το τρόπαιο επικρατώντας στα πέναλτι.

“Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει/ στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει” τραγουδούσαμε τα λόγια του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ένας ασφαλής τρόπος για να μετρήσεις το μπόι σου -χωρίς υποκειμενικές στρεβλώσεις- είναι να διαβάσεις τις επιδιώξεις του αντιπάλου σου και να διαγνώσεις σε ποιο βαθμό η λύση της εξίσωσης για την επίτευξη τους, σε κάθε στάδιο, σε περιλαμβάνει.

Τι επιδιώκει η ΝΔ από την κάλπη της 25ης Ιουνίου;
Κατ’ αρχάς επιδιώκει ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ισχυρή θα θεωρηθεί εάν λάβει ένα ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό που έλαβε στην πρώτη κάλπη και ισχυρά αυτοδύναμη εφόσον η αυτοδυναμία της δεν είναι οριακή.
Μάλιστα η επιδίωξη για 180 βουλευτές που θα της επιτρέψει να προχωρήσει ακόμα και μόνη -για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση- σε συνταγματική αναθεώρηση ομολογήθηκε από τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Από την μια ο πρωθυπουργός τον διέψευσε, από την άλλη δήλωνε ότι η νέα τετραετία θα είναι τετραετία μεγάλων αλλαγών.

Μπορεί η αυτοδυναμία της ΝΔ να εξαρτάται από τον αριθμό των μικρών κομμάτων που θα εισέλθουν στη νέα βουλή, αλλά πάνω απ’ όλα εξαρτάται από το πόσο ισχυρός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμέσως αλλά σαφέστατα, κατέθεσε τον φόβο του στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega:
“Εγώ θα σεβαστώ την κρίση του ελληνικού λαού. Πρέπει να σας πω όμως ότι η δημοκρατία σίγουρα χρειάζεται και μία αξιόπιστη αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση”.

Όπερ έδει δείξαι.

“Το βρίσκω εκπληκτικό που οι περισσότεροι άνθρωποι σχεδιάζουν τις διακοπές τους με μεγαλύτερη φροντίδα από αυτήν που σχεδιάζουν τη ζωή τους. Ίσως επειδή η απόδραση είναι ευκολότερη από την αλλαγή”.

Jim Rohn, Αμερικανός συγγραφέας

Keywords
Τυχαία Θέματα