Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ημέρα μνήμης και αγώνα
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.
Οι πρώτες διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΗ έννοια «ανθρώπινα δικαιώματα», απόρροια πολυδιάστατης φιλοσοφικής, πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης, διαμορφώθηκε στην Δυτική
Ακολούθησαν η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου 1776 και οι Διακηρύξεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της Γαλλικής Επανάστασης (1789 και 1793).Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα προστάτευαν και τα πρώτα Συντάγματα των επαναστατημένων Ελλήνων. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν συνέταξε την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Εργαζομένων και του Εκμεταλλευόμενου Λαού, που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου 1918. Σε αυτήν δεν γινόταν αναφορά στα ατομικά και θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, που υποχωρούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου και των συλλογικών δικαιωμάτων.
Η διεθνοποίηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΗ διεθνοποίηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν αποτέλεσμα των συνεπειών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της αποφασιστικότητας της διεθνούς κοινότητας να μην ξανασυμβούν ποτέ στο μέλλον οι αγριότητες και η κτηνωδία που προκάλεσε ο φονικός αυτός πόλεμος με τα 60 εκατομύρια νεκρούς. Αφετηρία για την πορεία αυτή αποτέλεσε ο Χάρτης του Ατλαντικού, που υπέγραψαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Άγγλος πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ στις 14 Αυγούστου 1941. Στο κείμενο αυτό, που αποτελούσε επίσης διατύπωση των σκοπών του πολέμου και των θεμελίων της μεταπολεμικής ειρήνης, διακηρυσσόταν ότι, «μετά την οριστική καταστροφή τής ναζιστικής τυραννίας, ελπίζουν να δουν να εγκαθιδρύεται μια ειρήνη που θα επιτρέψει σε όλα τα έθνη να διαβιούν με ασφάλεια στο εσωτερικό των συνόρων τους και θα εξασφαλίσει σε όλους τους ανθρώπους των χωρών τη δυνατότητα ύπαρξης μακριά από τον φόβο και την ανάγκη».
Λίγους μήνες αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 1942, με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών της Ουάσινγκτον, οι αντιπρόσωποι 26 χωρών που ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τις δυνάμεις τού Άξονα εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι «μια ολοκληρωτική νίκη επί των εχθρών είναι ουσιώδης για την προάσπιση της ζωής, της ελευθερίας, καθώς και τη διατήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης στις χώρες τους».
Οι αντιλήψεις που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται για τη διεθνή προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου επαναβεβαιώθηκαν με τη Διακήρυξη τής Τεχεράνης της 2ας Δεκεμβρίου 1943, στην οποία αναφερόταν ότι ο πόλεμος στοχεύει στην «κατάργηση της τυραννίας και της δουλείας, της καταπίεσης και της μισαλλοδοξίας και διαγραφόταν η ελπίδα ότι στο μέλλον «όλοι οι λαοί τής γης θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι, μακριά από την τυραννία, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες επιθυμίες τους και τη συνείδησή τους».
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η Διακήρυξη που εγκρίθηκε τον Μάιο του 1944 από τη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας στη σύνοδο της Φιλαδέλφειας. Με τη Διακήρυξη αυτή 41 κράτη διαβεβαίωσαν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη παρά μόνο αν είναι θεμελιωμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη» και διακήρυξαν ότι «όλοι οι άνθρωποι χωρίς διάκριση φυλής, πίστης, φύλου έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την υλική τους πρόοδο και την πνευματική τους ανάπτυξη μέσα στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την οικονομική εξασφάλιση και στις ίσες ευκαιρίες».
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ΑνθρώπουΗ Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι έργο της Επιτροπής Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου που συστάθηκε το 1947 από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ. Επικεφαλής της Επιτροπής ήταν η Έλινορ Ρούσβελτ, χήρα του προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούζβελτ, την οποία είχε διορίσει ο διάδοχός του Χάρι Τρούμαν. Το τελικό κείμενο της διακήρυξης ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αποτελείται από το Προοίμιο και 30 άρθρα, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνήλθε στο Παρίσι με ψήφους 48 υπέρ, 0 κατά και 8 αποχές (όλο το σοβιετικό μπλοκ κρατών, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία). Είναι σημαντικό ότι καμία από τις χώρες που αντιπροσωπεύονταν στην Γενική Συνέλευση δεν ψήφισε ενάντια στη Διακήρυξη και ότι ακόμη και αυτές που απείχαν από την τελική ψηφοφορία, είχαν συμμετάσχει και συνεργαστεί στις ενδιάμεσες διαδικασίες σύνταξης. Σε μια εποχή όπου κόσμος είχε χωριστεί στο Δυτικό και Ανατολικό μπλοκ, το να βρεθεί ένας κοινός τόπος επί της ουσίας του κειμένου αποδεικνύει ότι ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα.
Το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιέχονται στην Οικουμενική Διακήρυξη αποτελεί το μέτρο με το οποίο κρίνεται η γενική έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εφαρμογή τους σε χώρες και μεμονωμένες περιπτώσεις.Πολλές χώρες έχουν ενσωματώσει άρθρα της Διακήρυξης στα Συντάγματά τους και στη νομοθεσία τους. Η Οικουμενική Διακήρυξη δεν έχει νομική ισχύ, ούτε τη μορφή διεθνούς σύμβασης που επικυρώνεται από τα κράτη. Είναι μια εξαγγελία αρχών. Η συμμετοχή ενός κράτους στον ΟΗΕ συχνά θεωρείται ως σιωπηρή αποδοχή των αρχών της Διακήρυξης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εύα Καϊλή: Με τσάντα γεμάτη χρήματα βρέθηκε και ο πατέρας της
- Τρόμος στην Αθήνα για την κατάσχεση των τηλεφώνων της Εύας Καϊλή
- Εύα Καϊλή-L’ Echo: Υπό ανάκριση ο πατέρας της που κουβαλούσε βαλίτσα με μετρητά
- Το μήνυμα για τον μικρό Άλεξ που σόκαρε τη Νικολούλη: Έδειξαν χώρο που είναι τσιμεντωμένος
- Εύα Καϊλή: Συνένοχοι
- Ανδρουλάκης: Η Καϊλή λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της ΝΔ
- Μουντιάλ 2022: Εκτός εαυτού ο Μέσι μετά το ματς - «Φύγε ρε βλάκα!» έλεγε σε Ολλανδό παίκτη
- Θεσσαλονίκη: Αναβάλλεται το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Καλαμαριά
- Πέθανε Αμερικανός δημοσιογράφος που κάλυπτε το Ολλανδία-Αργεντινή
- Μουντιάλ 2022: Γιατί τόσοι πολλοί ποδοσφαιριστές αγωνίζονται με τρύπιες κάλτσες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoutiPandoras
- Τελευταία Νέα KoutiPandoras
- Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ημέρα μνήμης και αγώνα
- Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Πιάνουν και πάλι δουλειά από 1/1/2023
- Αποδείξεις ενοχής
- «Εμείς στον Άλιμο»: Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου η πρώτη εκδήλωση της νέας δημοτικής κίνησης
- Ισοπεδωτικός ο Ολυμπιακός
- ΚΚΕ για Ε. Καϊλή: Η ίδια η ΕΕ των μονοπωλίων αποτελεί «φυτώριο» διαφθοράς
- Παπαδημούλης: «Είχαμε καταγγείλει έγκαιρα για το Κατάρ και την πρωτοφανή στάση της Καϊλή»
- Πήρε «φωτιά» το Twitter μετά την σύλληψη της Εύας Καϊλη
- Κύρτσος – Μαντζουράνης στην ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές σε βάρος του ευρωβουλευτή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 20 κρασιά για τις γιορτές που κοστίζουν κάτω από €20
- Η Ιρίνα Σάικ με ανακυκλωμένο φόρεμα και φλατ παπούτσια στο κόκκινο χαλί
- Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: Η Ιωάννα Μαλέσκου είναι η Σφίγγα μπροστά στις πυραμίδες, δεν της παίρνεις κουβέντα
- Αμηχανία στη ΝΔ μετά το στραπάτσο Μητσοτάκη!
- Τί είπε ο Ανδρουλάκης για την Καϊλη – Γιατί τη διέγραψε
- Εύα Καϊλή: Οι τρεις λόγοι διαγραφής - Ζητά πίσω την έδρα το ΠΑΣΟΚ
- Σασμός: Ο Νικηφόρος παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι και η Βασιλική ψάχνει την αλήθεια
- Μάβερικς – Μπακς 105-106: Απίθανο διπλό με ήρωα Μπρουκ Λόπεζ – Αποβλήθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
- Tέλος στις θερμάστρες εξωτερικού χώρου σε καφετέριες και εστιατόρια των Βρυξελλών
- Διαγωνισμός: Το patrasevents.gr σας στέλνει στην παράσταση "Arizona" στο θέατρο Όροφως!