Παλαιστίνιοι στη Γάζα καταγγέλλουν τις ισραηλινές μεθόδους σύλληψης και ανάκρισης υπόπτων

Παλαιστίνοι στη Λωρίδα της Γάζας που συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση επέκριναν σφοδρά τις ισραηλινές διαδικασίες και τις ανακριτικές μεθόδους.

Ένας κάτοικος της Γάζας, που θέλησε να αναφερθεί μόνο το μικρό του όνομα, Μπραχίμ, δήλωσε στο dpa ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της κράτησής του.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο ισραηλινός στρατός

απάντησε ότι κρατά προσωρινά και ανακρίνει ανθρώπους που είναι ύποπτοι ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις στις εμπόλεμες ζώνες στη Λωρίδα της Γάζας. Όσοι δεν αποδεικνύεται ότι δεν εμπλέκονται σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες, αφήνονται ελεύθεροι.

Ο στρατός απέρριψε τις κατηγορίες περί κακοποίησης επισημαίνοντας: “Οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο”.

Ο Μπραχίμ, που κατάγεται από τη Μπέιτ Λαχία, έχει διαφορετική άποψη. Δήλωσε ότι κατευθυνόταν στο Ισραήλ όταν Ισραηλινοί στρατιώτες έδεσαν τα χέρια και τα μάτια στον ίδιο και σε δεκάδες άλλους κατοίκους της συνοικίας του και στη συνέχεια τους έβαλαν σε στρατιωτικό όχημα.

“Δεν γνωρίζαμε αν θα μας σκοτώσουν ή τι θα μας έκανε ο στρατός”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ανησυχούσε πολύ για τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να γδυθούν επανειλημμένα.

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε: “Είναι συχνά απαραίτητο ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους ώστε να ερευνηθούν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν (μέσα σε αυτά) γιλέκα με εκρηκτικά ή άλλα όπλα”.

Τα ρούχα δεν επιστρέφονται αμέσως στους κρατούμενους καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να κρύβουν εκεί όπλα. “Αν είναι εφικτό, οι κρατούμενοι θα πάρουν πίσω τα ρούχα τους”, σημείωσε ο στρατός.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που ανέκριναν τον Μπραχίμ στα αραβικά τον ρώτησαν δεκάδες ερωτήσεις για τη Χαμάς, τους ηγέτες της, τις δραστηριότητές της και τις σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο ίδιος.

“Υποβλήθηκα σε διάφορα είδη σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων στο δωμάτιο της ανάκρισης”, κατήγγειλε, ενώ πρόσθεσε ότι δήλωσε πως είναι αθώος. Επεσήμανε ότι κάποιες φορές τον κατηγόρησαν ότι έλεγε ψέματα και συχνά τον χτυπούσαν.

Έπειτα από μερικές εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός μετέφερε τον Μπραχίμ πίσω στη Λωρίδα της Γάζας. Στο ταξίδι της επιστροφής δήλωσε ότι στρατιώτες τον χτυπούσαν και τον απείλησαν ότι σύντομα θα τον σκοτώσουν.

Καμία από τις καταγγελίες του Μπραχίμ δεν έχει επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Μια 39χρονη γυναίκα από την πόλη της Γάζας επίσης δήλωσε ότι κακοποιήθηκε κατά την κράτησή της στο Ισραήλ. “Άνδρες και γυναίκες του ισραηλινού στρατού με χτυπούσαν παντού στο σώμα μου”, είπε η Χιντ που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό της στο dpa.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις την ανέκριναν για τους γείτονές της.

“Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είμαι ενεργή πολιτικά, αλλά με ταπείνωσαν σκοπίμως όπως και τους άλλους κρατούμενους”, τόνισε.

Στη διάρκεια των τριών εβδομάδων που κρατήθηκε από τις ισραηλινές αρχές η Χιντ είπε ότι οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη φαγητού, νερού και τουαλέτας.

Το dpa δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ούτε αυτές τις καταγγελίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής έχει συλλάβει περισσότερα από 700 μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Εικόνες που έδειχναν Παλαιστίνιους κρατούμενους στη Λωρίδα της Γάζας να φορούν μόνο τα εσώρουχά τους προκάλεσαν ανησυχίες για τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί το Ισραήλ κατά τη σύλληψη υπόπτων και ερωτήματα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ταπεινωτικής μεταχείρισης.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Τότε σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι ενώ έπεσαν θύματα απαγωγής περίπου 240.

Keywords
Τυχαία Θέματα