Πιέζουν οι ΗΠΑ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκρινε χθες Τρίτη πως είναι «καιρός να οριστικοποιηθεί» συμφωνία για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχίζει να αψηφά τις πιέσεις για το ζήτημα αυτό, τρεις ημέρες προτού ο πόλεμος με το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στον θύλακο κλείσει 11 μήνες.

Η τοποθέτηση της Ουάσιγκτον καταγράφτηκε δυο ημέρες μετά την ανακοίνωση

του ισραηλινού στρατού πως βρήκε σε υπόγεια σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας τα πτώματα έξι ομήρων που είχαν εκτελεστεί «εξ επαφής», κατ’ αυτόν, από μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Οι όμηροι είχαν απαχθεί και οδηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας σε αντίποινα, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και πελώριες καταστροφές στον θύλακο, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν χθες.

Ο εντοπισμός και η ανάσυρση των έξι πτωμάτων επέτεινε την πίεση που ασκείται στον κ. Νετανιάχου, πυροδοτώντας διαδηλώσεων χιλιάδων Ισραηλινών στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, καθώς και απεργιακή κινητοποίηση, με κεντρικό αίτημα να κλειστεί συμφωνία για να επιστρέψουν οι όμηροι που παραμένουν στη Γάζα και είναι ακόμη ζωντανοί.

«Παραμένουν δεκάδες όμηροι στη Γάζα που ακόμη περιμένουν συμφωνία που θα επιτρέψει να γυρίσουν σπίτια τους. Είναι καιρός να οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία», δήλωσε χθες στους διαπιστευμένους συντάκτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με εταίρους στην περιοχή για να εξασφαλιστεί οριστική συμφωνία», αναφερόμενος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Ουάσιγκτον προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, πρόσαψε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως δεν πράττει αρκετά για να εξασφαλιστεί η σύναψη συμφωνίας.

Αφού ζήτησε δημόσια «συγγνώμη που δεν φέραμε πίσω ζωντανούς» τους έξι ομήρους, ο κ. Νετανιάχου ορκίστηκε πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «πολύ ακριβά». «Δεν θα υποχωρήσω στις πιέσεις», διεμήνυσε επίσης.

Επαναλαμβάνει εξάλλου πως θεωρεί απαραίτητο η χώρα του να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, ζήτημα που έχει αναχθεί σε μείζον εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, η Χαμάς απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τον θύλακο, συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου αυτού, που κατέλαβαν τον Μάιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Σαουδική Αραβία «καταδίκασε και κατήγγειλε» τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού για τον διάδρομο αυτό.

Το βράδυ προχθές Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, προειδοποίησε ότι οι όμηροι που συνεχίζει να κρατά θα γυρίσουν πίσω «σε φέρετρα» αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική πίεση, «αντί να κλείσει συμφωνία».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε χθες να διενεργηθεί «ανεξάρτητη» έρευνα για την «εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες» των έξι ομήρων.

Παράλληλα χθες η αμερικανική δικαιοσύνη έδωσε στη δημοσιότητα ποινικές διώξεις σε βάρος έξι ηγετικών στελεχών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς για «τρομοκρατία», συμπεριλαμβανομένου του Γιαχία Σινουάρ, του νέου πολιτικού ηγέτη του, που θεωρείται «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Νετανιάχου θέλει «να επιβάλλει κατοχή στη Γάζα επ’ αόριστον (…) Το Ισραήλ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ εδάφη που χρειάζεται για την ασφάλειά του», σημείωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάιραβ Ζονσάιν, αναλύτρια του κέντρου μελετών International Crisis Group. «Χοντρικά, ανήγγειλε πως δεν θα κλειστεί ποτέ συμφωνία για τους ομήρους», πρόσθεσε η κυρία Ζονσάιν.

Ο κ. Νετανιάχου δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου καταστραφεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Κατά την έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουν στον θύλακο, πλην όμως 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.819 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Κατά τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο πόλεμος προκάλεσε επίσης ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή και τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του παραθαλάσσιου θυλάκου υπό πολιορκία.

Χάρη σε «ανθρωπιστικές παύσεις» τριήμερης διάρκειας, την Κυριακή άρχισε εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας, με σκοπό να εμβολιαστούν πάνω από 640.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από 25 χρόνια.

Η εκστρατεία πάει «καλά», διαβεβαίωσε ο Ρικ Πέπερκορν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάστηκαν έφθασε τα 161.000 ως τώρα.

Η εκστρατεία αναμένεται να μεταφερθεί αύριο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου σκοπός είναι να εμβολιαστούν 340.000 παιδιά, κατόπιν στον βορρά, όπου στόχος είναι να ανοσοποιηθούν ακόμη 150.000.

Μολαταύτα, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν σταματούν στον θύλακο.

Στον νότο, δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν οβίδα έπληξε σκηνή εκτοπισμένων στη Χαν Γιούνις, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Ενώ στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, αεροπορικός βομβαρδισμός έβαλε στο στόχαστρο σπίτι κοντά στην Αλ Μπουρέιτζ και το ισραηλινό πυροβολικό τη Νουσέιρατ.

Στον βορρά, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου τριάντα τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά, σε ακόμη έναν βομβαρδισμό σχολείου στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγη κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Παράλληλα συνεχίστηκαν χθες —για έβδομη συναπτή ημέρα— οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής· ο απολογισμός των θυμάτων από την 28η Αυγούστου έφθασε τους τουλάχιστον 30 νεκρούς σε αυτή την παλαιστινιακή περιοχή υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Keywords
Τυχαία Θέματα