Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά

Η έκφραση “Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά” προέρχεται από την εποχή των Ενετών, οι οποίοι για να μεταφέρουν το στρατό τους χρησιμοποιούσαν μεγάλα καράβια ξύλινα σε σχήμα αχλαδιού. Τα μεταγωγικά αυτά έσερναν πίσω τους ένα μικρό καραβάκι στο οποίο έκρυβαν τον οπλισμό τους με τα πολεμοφόδια αλλά και τα τρόφιμα τους.

Τα μεταγωγικά αυτά οι Έλληνες είχαν βαφτίσει «αχλάδες», από το σχήμα τους.

Όταν στο πέλαγος παρουσιαζόταν άγνωστο καράβι, οι νησιώτες ανέβαιναν πάνω στους βράχους και από κει έβλεπαν το σχήμα του και παρακολουθούσαν τις κινήσεις του.

Αν το πλοίο ήταν

απλώς ιστιοφόρο συνήθως συνέχιζε αλλού τον δρόμο του και ένιωθαν ασφαλείς, αν όμως ήταν «αχλάδα» τότε σήμαινε πως προμηνύεται επίθεση και έπρεπε να λάβουν άμεσα μέτρα οργανώνοντας την άμυνα τους.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο αποτέλεσαν το απόλυτο φιάσκο και το παταγώδες ναυάγιο των δημοσκόπων και των μετρήσεων τους, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή, εδώ και περίπου 3 χρόνια.

Όλες οι δημοσκοπήσεις (οι περισσότερες των οποίων διεξήχθησαν από Ελληνικές εταιρείες, ακριβώς τις ίδιες που μετράνε σταθερά χαοτικές διαφορές μεταξύ του πρώτου Μητσοτάκη και του δεύτερου Τσίπρα)   εμφάνιζαν, μέχρι και την τελευταία ώρα πριν την κάλπη, τον κεντροδεξιό Νίκο Χριστοδουλίδη βέβαιο νικητή με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο -υποστηριζόμενο από το ΔΗΣΥ- Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τρίτος -καταϊδρωμένος και φυσικά εκτός δεύτερου γύρου- εμφανιζόταν από τις δημοσκοπήσεις ο Αριστερός (όλως τυχαίως;) -υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ- Ανδρέας Μαυραγάνης.

Επειδή “της νύχτας τα καμώματα (των δημοσκοπήσεων) τα βλέπει η μέρα (των αποτελεσμάτων) και γελά”, η κάλπη ανέδειξε οριακά πρώτο τον Νίκο Χριστοδουλίδη με δεύτερο τον Ανδρέα Μαυραγάνη (διαφορά μόλις 2,4%, όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν πριν από 3 μήνες διαφορά 13,5%), ενώ ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ -και σχεδόν βέβαιος δημοσκοπικά δεύτερος- Αβέρωφ Νεοφύτου κατατάγηκε τρίτος και εκτός δεύτερου γύρου.

Εκεί που οι δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν το εκλογικό αποτέλεσμα ως ένα ακίνδυνο πέρασμα ιστιοφόρου, τα αποτελέσματα της κάλπης έδειξαν ότι τελικά “πίσω είχε η αχλάδα την ουρά”.

Στην Ελλάδα, το τελευταίο καταφύγιο και η έσχατη διαφυγή του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη, στην ασκούμενη κριτική για τα καταστροφικά και εγκληματικά πεπραγμένα της κυβέρνησης είναι το «ιερό δισκοπότηρο» των δημοσκοπήσεων.

Ότι και να ειπωθεί που αποδομεί πλήρως τα «δεν ξέρω, ούτε οφείλω να ξέρω», «απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας», «έχει αναλάβει η δικαιοσύνη», «η κρίση είναι εισαγόμενη» και αλλά τινά εμπριμέ,  η επωδός είναι μία: “Τότε γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά μπροστά με μεγάλη διαφορά την Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;”

Η απάντηση δόθηκε πρόσφατα και από την Κύπρο -μετά την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Βραζιλία- γι’ αυτό και ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε: “Δεν είναι φοβερό να πέφτουν τόσο έξω οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, για ένα εκλογικό σώμα μόλις 400.000 εκλογέων; Περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα, όπου ψηφίζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες!”

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος για το ίδιο θέμα, στην ομιλία του την περασμένη Δευτέρα στην Θεσσαλονίκη, τόνισε: “Όπως εχθές στην Κύπρο, που έπεσαν πάλι μόνο 12 μονάδες έξω από το τελικό αποτέλεσμα”.

Όποιος απέναντι στα προβλήματα αντιπαραβάλει δημοσκοπήσεις, κοιμάται ήσυχος το Σάββατο και ξυπνάει με εφιάλτες την Κυριακή, ανακαλύπτοντας πως “πίσω είχε η αχλάδα την ουρά”.

“Με νόμισες παλίρροια κι ήμουν κατακλυσμός!”

Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας

Keywords
Τυχαία Θέματα