Ποιός δεν…θυμάται καλά, ο Πλασκοβίτης ή ο Χαλαστάνης;

Ο Ηλίας Πλασκοβίτης ή ο Κωνσταντίνος Χαλαστάνης δεν θυμάται καλά ή, ακόμα χειρότερα, λέει ψέματα; Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος στην κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ δήλωσε πως το φθινόπωρο του 2010, κατόπιν σχετικής οδηγίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ήρθε σε επικοινωνία με τον πρέσβη της χώρας μας στο Παρίσι (τον οποίο «εκ παραδρομής» είχε αναφέρει ως κ. Κλη); Ή, μήπως, ο…πραγματικός πρέσβης κ. Χαλαστάνης, ο οποίος είχε ενημερώσει την ίδια επιτροπή πως δεν επικοινώνησε ποτέ

με τον κ. Πλασκοβίτη;

Όπως και να έχει, προκαλεί εντύπωση το πώς ένας έμπειρος κρατικός αξιωματούχος, ο οποίος μάλιστα επισήμανε πως γνωρίζει τόσο τον κ. Κλη (ο οποίος είχε αποχωρήσει από την θέση του πρέσβη στη Γαλλία το 2002) όσο και τον κ. Χαλαστάνη, κατάφερε να μπερδέψει αυτά τα δύο πρόσωπα. Κι ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση δημιουργείται κι από το ότι στην ίδια «παραδρομή» υπόπεσε και το στέλεχος του ΣΔΟΕ, Θεόδωρος Φλωράτος, τον οποίο μάλιστα ο κ. Πλασκοβίτης υποστήριξε πως δε γνωρίζει. Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Χαλαστάνης κατάθεσε πως είχε επικοινωνήσει μόνο με τον κ. Παπακωνσταντίνου και με την διευθύντριά του κα Χατζή, η οποία παρέλαβε το φάκελο, και με κανένα άλλο. Επίσης, ανάφερε πως του είχαν τηλεφωνήσει από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και τον ρώτησαν αν είναι ενήμερος πως θα παραλάμβανε το φάκελο. Ο κ. Πλασκοβίτης υπογράμμισε, από τη δική του πλευρά, πως ο Έλληνας πρέσβης είχε ενημερωθεί από τον ίδιο. Την ίδια ώρα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το www.koutipandoras.gr, οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν πως η διαδικασία της διοικητικής συνδρομής, η οποία συμπεριλαμβάνει ανταλλαγή επιστολών και πρωτόκολλα, δεν ακολουθήθηκε μόνο κατά τη δεύτερη διαδικασία παράδοσης της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και κατά την πρώτη…

Ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε πως δεν είχε καμιά συζήτηση για το θέμα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε πως επικοινώνησε και με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, το όνομα του οποίου δεν θυμάται, προκειμένου να παραδοθεί, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, το αρχείο με τους Έλληνες καταθέτες στην HSBC Ελβετίας. Μερικές ημέρες αργότερα, ο κ. Πλασκοβίτης πληροφορήθηκε από τη διευθύντρια του κ. Παπακωνσταντίνου πως η λίστα αφίχθη και πως είχε παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών. Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν ασχολήθηκε ξανά με το ζήτημα γιατί δεν είχε καμία αρμοδιότητα επί των φορολογικών ελέγχων, μολονότι είχε αναλάβει το συντονισμό σχετικής επιτροπής.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η λίστα παραδόθηκε μέσω μιας άτυπης διαδικασίας, ενώ ο ίδιος θεωρούσε πως θα έπρεπε να είχε σχηματιστεί ένα πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, πως θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμη πληροφορία για περαιτέρω ενέργειες των αρμόδιων φορολογικών αρχών και πως αυτό ήταν το συμπέρασμα σύσκεψης υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, στην οποία είχε λάβει μέρος κι ο ίδιος, στις 24 Ιανουαρίου 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα