Πόρισμα-καταπέλτης της ΕΔΕ για την Καρδιοχειρουργική Μονάδα του «Αγία Σοφία»

Σοβαρές ευθύνες φαίνεται να καταλογίζει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης -1,5 χρόνο μετά τις καταγγελίες του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου- στους γιατρούς της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Παίδων «Αγία Σοφία», οι οποίοι φαίνεται πως νάρκωναν παιδιά και δεν τα χειρουργούσαν λόγω προσωπικών διαφορών και διαφωνιών.

Η υπόθεση «σέρνεται» στο υπουργείο Υγείας τους τελευταίους 16 μήνες. Εκτός από την ΕΔΕ που ανατέθηκε στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Παίδων, ζητήθηκε και η συνδρομή

εξειδικευμένων στελεχών από το Ιπποκράτειο και το ΚΑΤ. Το πόρισμα της συμπληρωματικής ΕΔΕ, που είχε διαταχθεί τον περασμένο Ιούλιο, έφθασε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία των αρμοδίων. Φαίνεται όμως ότι προκαλεί μάλλον πονοκεφάλους, καθώς η ολοκλήρωση των ΕΔΕ δρομολογεί ουσιαστικά το «άνοιγμα» μιας υπόθεσης που ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να «κλείσει».

Σοβαρή δυσλειτουργία της Μονάδας σε επιστημονικό αλλά και διοικητικό επίπεδο δείχνει το συμπληρωματικό πόρισμα μέσα από την «αναπαράσταση» του περιστατικού με τον μικρό ασθενή που ναρκώθηκε αλλά ουδέποτε χειρουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο «Αγία Σοφία» λόγω «σύγκρουσης» των γιατρών. Όπως προκύπτει από το πόρισμα, οι δύο χειρουργοί της Μονάδας αντί να βρίσκονται, ως όφειλαν, στο χειρουργείο για να συνδράμουν το έργο του διευθυντή στην επέμβαση του παιδιού, απουσίαζαν αδικαιολογήτως. Ο ένας φέρεται να δηλώνει εκ των υστέρων «ασθένεια» και ο άλλος «ρεπό», ωστόσο κανείς από τους δυο δεν είχε ενημερώσει τον επικεφαλής της Μονάδας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται και οι δυο εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα χειρουργείου. Επιπλέον, το επιχείρημα του ενός καρδιοχειρουργού ότι «πήρε» ρεπό λόγω δύσκολης εφημερίας που είχε προηγηθεί φαίνεται ότι καταρρίπτεται από τα λεγόμενα φύλλα νοσηλείας των επίμαχων ημερών που δεν αναφέρουν βαριά περιστατικά. Παράλληλα, το πόρισμα αναδεικνύει ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με τη διακίνηση κάποιων περιστατικών στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του «Αγία Σοφία» από το «Αγλαϊα Κυριακού». Διαπιστώνεται μια «περίεργη» κινητικότητα περιστατικών από το ένα νοσοκομείο προς το άλλο, σε συγκεκριμένες ημέρες, κατά τις οποίες απουσίαζε ο διευθυντής, και τα οποία εισάγονταν εσπευσμένα ως έκτακτα περιστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι ασθενείς του «Αγία Σοφία» υποβάλλονται στις αναγκαίες επεμβάσεις από το Τμήμα Συγγενών Καρδιοπαθειών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου καθώς το υπουργείο Υγείας μετά τις αποκαλύψεις είχε ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών του Παίδων «Αγία Σοφία» αποδίδοντάς την σε δυσλειτουργίες. Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση: «Η διοίκηση του Γ. Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία» με τη σύμφωνη γνώμη της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας αποφάσισε την αναστολή – κατάργηση του ελλείμματος του Ειδικού Κέντρου προς όφελος της υγείας των μικρών ασθενών μας, της «υγείας» των οικογενειακών προϋπολογισμών και της «υγείας» των ασφαλιστικών τους Ταμείων. Το έλλειμμα λειτουργίας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο έλλειμμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ όλων των γιατρών του Κέντρου». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ωνασείου, έχουν νοσηλευθεί συνολικά 39 παιδιά εκ των οποίων μάλιστα το 90% είναι ανασφάλιστα.

Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν γίνουν οι καταγγελίες από τον τότε Υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ανθρώπους του Υπουργείου Υγείας, που είχε δημοσιεύσει τον Οκτώβριο του 2011 το www.koutipandoras.gr , στο εν λόγω νοσοκομείο λειτουργούσε ένα σύστημα γιατρών οι οποίοι έστελναν παιδιά να χειρουργηθούν στο εξωτερικό ενώ δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος. Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές είχαν δηλώσει στο koutipandoras.gr: «Όλα δείχνουν πως έστελναν παιδιά στην Ιταλία για επεμβάσεις ενώ δεν συνέτρεχε κάποιος σοβαρός λόγος. Υπάρχουν υποψίες για 67 συνολικά περιστατικά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ μπορούσαν να τα αναλάβουν και εδώ. Ο νόμος επιτρέπει την μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό όταν οι γιατροί της χώρας μας δηλώσουν πως δεν μπορούν να αναλάβουν το συγκεκριμένο περιστατικό. Τότε ο ασθενής μεταφέρεται στο εξωτερικό υπ’ ευθύνη του ασφαλιστικού ταμείου». Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες συνέβαινε μέχρι και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, καθώς μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, στο Παίδων Αγία Σοφία υπήρχαν 2 κλινικές οι οποίες λειτουργούσαν με 3 γιατρούς συνολικά. Στην μία είχε ένα διευθυντή ενώ στην άλλη έναν επιμελητή ο οποίος προΐσταντο. Η διοίκηση του νοσοκομείου έκρινε πως αυτό είναι παράλογο και συμπτύχτηκαν οι 2 κλινικές σε μία. Αυτή η απόφαση ήταν η αιτία να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση μεταξύ των γιατρών, καθώς κινδύνευαν τα προσωπικά τους συμφέροντα, και να παρατηρούνται περιστατικά στα οποία οι αποφάσεις για το αν ένας ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί ή όχι να δημιουργούν συγκρούσεις.

Ο τότε υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής: «Είναι ντροπή…. Θα επιληφθούμε πειθαρχικά. Αν είχα τη δυνατότητα να τους απολύσω, θα το είχα κάνει». Τώρα μένει να δούμε πως και αν θα τιμωρηθούν οι συγκεκριμένοι γιατροί.

Keywords
Τυχαία Θέματα