Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική: Οι λόγοι που ζητά Προανακριτική για τις υποκλοπές

Στη δημοσιότητα έδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση το πόρισμα της για την Εξεταστική Επιτροπή που αφορούσε τις υποκλοπές του επιτελικού παρακράτους, ζητώντας τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και τη διερεύνηση του σκανδάλου από τη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τη μόνιμη επωδό του Μεγάρου Μαξιμου και τονίζει πως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν παράνομη.

«Όσο η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει υπαρκτούς και νόμιμους
λόγους εθνικής ασφάλειας που να δικαιολογούν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, η έγκριση της αρμόδιας εισαγγελέως δεν καθιστά αυτοδικαίως αυτή νόμιμη, αλλά το πολύ νομότυπη» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει την κριτική περί δυο σκανδάλων, επισημαίνοντας πως εκτός από τις παρακολουθήσεις, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προσήλθε στην Επιτροπή «για την συγκάλυψη του σκανδάλου» και «την εξαφάνιση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών».

«Ειδικότερα για τις τελευταίες προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις καθώς είναι πλέον σαφές ότι δεν υφίστανται λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις υπό εξέταση παρακολουθήσεις» σημειώνεται και προστίθεται: «Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η ΕΥΠ αξιοποιούσε το παράνομο λογισμικό predator από κοινού με τις επίσημες επισυνδέσεις».

«Ο Μητσοτάκης ξέρει»

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις παράνομες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα αναφέρονται τα εξής:

«Η γνώση του Πρωθυπουργού σχετικά δεν τεκμαίρεται μόνο αντικειμενικά λόγω της σχετικής του αρμοδιότητας αλλά και από την στενότατη σχέση του με τον γγ και ανιψιό του κο Γρηγόρη Δημητριάδη, από τον διορισμό του κου Διονύση Μελιτσιώτη πρώην διευθυντή του Γραφείου του στη θέση του β’ υποδιοικητή της ΕΥΠ, από την ειδική μεταχείριση του πρώην πλέον Διοικητή της ΕΥΠ κου Κοντολέοντα ο οποίος διορίστηκε μετά από την σχετική αλλαγή των προβλέψεων του νόμου αλλά και από την στάση του κου Δεμίρη ο οποίος διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ από τον Πρωθυπουργό μετά την παραίτηση Κοντολέοντα με μόνο σκοπό την συγκάλυψη της υπόθεσης όπως προκύπτει και από την μεταχείριση που επεφύλαξε στην ελεγκτική αρχή, την κάλυψη της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου και την εν γένει άρνηση συνεργασίας του τόσο με την ΑΔΑΕ όσο και με την εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

»Γνώση του Πρωθυπουργού τεκμαίρεται εξάλλου και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσω του Αντιπροέδρου της, και στενότατου συνεργάτη του κου Μητσοτάκη, κου Πικραμμένου επιχείρησε, ήδη πριν την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κου Ανδρουλάκη, να δημιουργήσει θεσμικά φράγματα κρατώντας το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μυστικό μέσω της αντισυνταγματικής τροπολογίας της 31ης Μαρτίου του 2021».

Κατόπιν τούτου, καταλήγουν στην εξής διαπίστωση: «Εν όψει όλων των ανωτέρω είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης τόσο από την ελληνική Βουλή με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα,συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, όσο και από την ποινική δικαιοσύνη η οποία πρέπει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πορισμάτων που οφείλει η εξεταστική επιτροπή να τους αποστείλει».

Το πόρισμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα