Πώς καταφέρνει και «ξεπλένεται» η ΕΥΠ;

Σκοτεινά σημεία και ποικίλα ερωτήματα προκύπτουν από την απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα προς το δικαστικό συμβούλιο για την υπόθεση 13 υπαλλήλων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Την αποκάλυψη του σκανδάλου είχε κάνει το περιοδικό HOT DOC.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και το απόρρητο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή, που είχε δημοσιεύσει το 10ο τεύχος του HOT DOC,

οι κατηγορούμενοι εμπλέκονταν στην υπόθεση εξαγοράς του «Γεωγραφικού συστήματος Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών».

Αυτό που κρύβεται πίσω από τον πολυσύνθετο τίτλο του επίμαχου έργου είναι ουσιαστικά ένα άχρηστο πρόγραμμα παρακολούθησης. Το εν λόγω σύστημα, όπως αναφέρεται στο επίμαχο πόρισμα φωτιά του κ. Ρακιτζή, όχι μόνο δε λειτούργησε ποτέ αλλά παραδόθηκε και στην ΕΥΠ, ημιτελές. Η ζημιά του ελληνικού δημοσίου είναι δεδομένη, ενώ η έκθεση διαπίστωνε σωρεία κενών στη σύμβαση του έργου τα οποία καθιστούσαν το διαγωνισμό «σουρωτήρι».

Οι «συμπτώσεις» ώστε να απαλλαγούν οι κατηγορούμενοι, συνόδευαν την υπόθεση καθόλη τη διάρκεια της δικαστικής της εξέλιξης. Στις 11 Νοεμβρίου του 2010 ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ και πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Ιωάννης Κοραντής κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην οποία ζητούσε να μάθει για ποιο λόγο δεν έχει παραληφθεί το έργο, όπως όριζε η σχετική σύμβαση.

Αυτό που ξέχασε να αναφέρει τότε ο κ. Κοραντής είναι ότι ο ίδιος ως πρώην διοικητής της ΕΥΠ ήταν ελεγχόμενος από την Εισαγγελία για την υπόθεση. Στις 20 Νοεμβρίου του 2012 τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με πρωτοβουλία του Νίκου Τσούκαλη ετοιμάζονται να καταθέσουν μία αν μη τι άλλο «ύποπτη» ερώτηση στη Βουλή, η οποία εμφάνιζε το επίμαχο σύστημα ως εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο για την ΕΥΠ.

Με αυτές τις κινήσεις ουσιαστικά επιχειρήθηκε ένα είδος πολιτικού «ξεπλύματος» της υπόθεσης, καθώς με την αναφορά στο πόσο καλό είναι το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο ο ΓΕΔΔ έβγαλε στην έκθεσή του άχρηστο, παρέχεται η δυνατότητα στους κατηγορουμένους να υποστηρίξουν έναντι του εισαγγελέα ότι ήταν απαραίτητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων είχε κατηγορηθεί σε μία άλλη περίπτωση για κατασκοπεία, καθώς στο φωριαμό του είχαν βρεθεί απόρρητα έγγραφα που δεν δικαιολογούνταν να έχει στην κατοχή του.

Διαβάστε σχετικά

Κοριοί, μίζες και ΕΥΠόληπτοι υπόδικοι πράκτορες

Περίεργες αναβολές δίκης υπόδικου στελέχους της ΕΥΠ


«Ύποπτη» ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για έργο της ΕΥΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα