Πώς το 60% των χρημάτων μας χάνονται σε φόρους

Θα έλεγε κανείς πως, υπό τις παρούσες συνθήκες, ένας μισθός της τάξεως των 1.500 ευρώ είναι όχι απλά ικανοποιητικός, αλλά και πλουσιοπάροχος, δεδομένης και της υψηλής ανεργίας, αλλά και των εργατικών δικαιωμάτων που αποτελούν πια παρελθόν.

Κι όμως: Σύμφωνα με μία ενδιαφέρουσα έρευνα της «Καθημερινής», το πραγματικό ποσό που μπαίνει στην τσέπη ενός εργαζομένου που αμείβεται με 1.500 ευρώ το μήνα είναι μόλις… 620 ευρώ!

Πώς γίνεται αυτό; Ξεκινάμε με την ασφαλιστική εισφορά που παρακρατείται αυτόματα από τον εργοδότη και παραδίδεται στο ΙΚΑ,

η οποία είναι στα 248 ευρώ. Σε αυτά προσθέστε τον φόρο εισοδήματος (126 ευρώ) και την εισφορά αλληλεγγύης (13 ευρώ) και είμαστε ήδη στα 1.116 ευρώ.

Τώρα, αυτός ο μισθωτός λογικά θα ζει κάπου, έτσι; Στο παράδειγμα της εφημερίδας, ζει στο Χαλάνδρι, σε ένα διαμέρισμα πενταετίας 120 τετραγωνικών μέτρων. Για το σπίτι αυτό, θα πληρώσει συνολικά «χαράτσι» 780 ευρώ (6,5 ευρώ ανά τετραγωνικό), που επιμερίζεται μηνιαία σε 65 ευρώ, ρίχνοντας το «μισθό» στα 1.051 ευρώ.

Αν έχει και ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών για τις μετακινήσεις του, θα πρέπει να αφαιρέσουμε και 265 ευρώ το χρόνο (ή 22 το μήνα) για τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ αν οδηγεί περίπου 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο, θα καταναλώσει 1.200 λίτρα βενζίνης, και αφού ο φόρος ανά λίτρο κυμαίνεται περίπου στο ένα ευρώ, το μηνιαίο κόστος είναι 100 ευρώ.

Και μετά είναι και το πετρέλαιο θέρμανσης. Με τιμή λιανικής στο 1,28 ευρώ, ο φόρος για το προαναφερθέν σπίτι διαμορφώνεται στα 57 λεπτά – αν πληρώσει δηλαδή 1.500 ευρώ στον έμπορο καυσίμων, τα 684 (ή 57 ευρώ το μήνα) πάνε κατευθείαν στο Κράτος.

Και ο λογαριασμός της ΔΕΗ; Αν συνυπολογιστούν δημοτικά τέλη και φόροι, τέλος ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης και διάφορες χρεώσεις για το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, αφαιρούνται ακόμα 185 ευρώ το τετράμηνο ή 46 ευρώ μηνιαίως.

Αλλά δεν είναι μόνο η ΔΕΗ. Οι λογαριασμοί της κινητής τηλεφωνίας επίσης υπάγονται σε φόρους, όπως συμβαίνει και με τα τσιγάρα, τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, τα ρούχα, τα φροντιστήρια και πολλά άλλα έξοδα, με τα οποία, κάνοντας μια συντηρητική εκτίμηση, η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περιορίζουν το καθαρό εισόδημα ενός εργαζομένου μόλις στα 620 ευρώ…

Keywords
Τυχαία Θέματα