Πρωτάκουστο: Γιατί φορολογούν… τα αέρια των αγελάδων στη Νέα Ζηλανδία

Αμφιλεγόμενο σχέδιο παρουσίασε σήμερα Τρίτη η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κίνηση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει φορολόγηση… των αερίων που παράγουν τα εκατ. ζώα κτηνοτροφίας της χώρας.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο φόρος θα είναι ο πρώτος του είδους στον κόσμο.

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Νέας Ζηλανδίας είναι τα αέρια που εκπέμπονται από τις 6,2 εκατομμύρια αγελάδες της χώρας.

Με βάση το σχέδιο, οι κτηνοτρόφοι θα πληρώνουν φόρο για τις εκπομπές αερίων των

ζώων τους: τα ζώα παράγουν μεθάνιο που απελευθερώνεται είτε με το ρέψιμο είτε από την άλλη άκρη του πεπτικού σωλήνα και υποξείδιο του αζώτου που απελευθερώνεται από τα ούρα τους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε το ποσοστό του μεθανίου που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα και ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα κοστολόγησης των εκπομπών που προέρχονται από την κτηνοτροφία και τη γεωργία αποτελεί βασικό παράγοντα για να το πετύχουμε», δήλωσε ο Τζέιμς Σο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής.

Η πρωθυπουργός είπε στους κτηνοτρόφους ότι θα πρέπει να μπορούν να αναπληρώσουν το κόστος χρεώνοντας περισσότερο για τα φιλικά προς το κλίμα προϊόντα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει κίνητρα για τους κτηνοτρόφους που μειώνουν τις εκπομπές μέσω πρόσθετων τροφίμων. Τα έσοδα από τη φορολόγηση αυτή θα επενδυθούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και τις υπηρεσίες συμβουλών για τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με το ieidiseis.

Όπως είπε η πρωθυπουργός, η «πραγματιστική πρόταση» θα μείωνε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη γεωργία, ενώ θα έκανε τις σοδειές πιο βιώσιμες.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να ολοκληρώσει την πρόταση μέχρι τον επόμενο χρόνο και ο φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Όμως οι κτηνοτρόφοι έσπευσαν να καταδικάσουν το σχέδιο και καθώς η χώρα οδεύει σε εκλογές μέσα στους επόμενους 15 μήνες, η πρόταση κινδυνεύει να κοστίσει στην Άρντερν ψήφους από την επαρχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα