«Πρόβα» για Όσκαρ από τον Γιώργο Λάνθιμο

Το «Poor Things» όχι μόνο συνεχίζει να γράφει ιστορία, αλλά αποτελεί και τη χρυσή ευκαιρία για τον Λάνθιμο να γίνει ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που θα κατακτήσει το όσκαρ σκηνοθεσίας στην αιωνόβια σχεδόν διαδρομή του δημοφιλή θεσμού.

ad” data-onload=”(function E(a,c){function e(){c?p.open():p.open(“text/html”,”replace”);m?k.call(p,b):p.write(b);g.__rendered__=!0}var b=a.getAttribute(“data-contents”),g=a.contentWindow,f=g.parent,p=g.document,d=g.setTimeout;try{var
k=f.parent&&f.parent.HTMLDocument&&f.parent.HTMLDocument.prototype.write}catch(q){}var m=k&&f.HTMLDocument&&f.HTMLDocument.prototype.write!==k;-1==a.offsetHeight||g.__rendered__||(g.__rendered__=!0,c?e():d(e,0))})(this,false)”>

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει φυσικά αν στο τέλος θα τα καταφέρει. Στην πραγματικότητα οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες καθώς όπως όλα δείχνουν και μετά την χτεσινή βραδιά που σημαδεύτηκε από την επικράτηση του «Poor things» έναντι της «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουικ (που ήταν το φαβορί στην κατηγορία Κωμωδίας/ Μιούζικαλ), στο δρόμο για τα όσκαρ ο Λάνθιμος μάλλον θα έχει μοναδικό αντίπαλο τον Κρίστοφερ Νόλαν.

Το «Οπενχάιμερ» είναι το φιλμ που πληροί όλες τις προϋποθέσεις του μεγάλου χολιγουντιανού θεάματος (βιογραφία, χαρακτήρες, συναρπαστική αφήγηση κ.α.) και, δυστυχώς για τον έλληνα σκηνοθέτη, έχει το επιπλέον ατού της μη βράβευσης μέχρι τώρα του Κρίστοφερ Νόλαν στα Όσκαρ, κάτι που θεωρούν αρκετοί ως μέγιστη αδικία.

Ο σπουδαίος βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος έχει προταθεί πέντε φορές για το βραβείο στο παρελθόν (αλλά μόνο μία για τη σκηνοθεσία στην «Δουνκέρκη» το 2017) χωρίς να το έχει κατακτήσει ακόμα. Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η ιστορική συγκυρία για τον Λάνθιμο που ίσως επηρεάσει αρκετούς εκλέκτορες να επιλέξουν για «πρώτη φορά έλληνα». Άλλος ένας παράγοντας που γέρνει την πλάστιγγα προς το «Poor things» είναι η νίκη της Έμα Στόουν στην κατηγορία της καλύτερης ηθοποιού.

Τα ευχαριστήρια λόγια προς τον σκηνοθέτη («Γιώργο, θα είμαι πάντα ευγνώμων για τη γνωριμία μας») όταν παρέλαβε το βραβείο της είναι μια ακόμη θετική υποσημείωση για τον καταλυτικό ρόλο του Λάνθιμου στην απογείωση της καριέρας της. Αν μάλιστα στις 11 Μαρτίου η Στόουν κερδίσει τόσο τη Μάργκο Ρόμπι όσο και την Λίλι Γκλάντστοουν (για αρκετούς κριτικούς το φαβορί στην κατηγορία για την ερμηνεία της στους «Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε) στην απονομή των 96ων βραβείων όσκαρ, ίσως να ανοίξει το δρόμο για τις ακόμη πιο σημαντικές διακρίσεις του Λάνθιμου και του «Poor things» στα βραβεία της Ακαδημίας.

Κατά τα άλλα, η σημερινή βραδιά στις 81ες Χρυσές Σφαίρες σημαδεύτηκε από την επικράτηση του «Οπενχάιμερ» που κέρδισε πέντε μεγάλα βραβεία (Καλύτερης Ταινίας σε Δράμα, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα και Μουσικής), τον υποβιβασμό της «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ που περιορίστηκε στο νεοσύστατο βραβείο της επιτυχίας στο box office και στο καλύτερο τραγούδι («What Was I Made For?») και φυσικά τα δύο βραβεία του «Poor Things» (Καλύτερη Ταινία σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ και Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ).

Επίσης βραβεία κέρδισαν και η «Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ (σεναρίου και διεθνούς ταινίας) και τα «Παιδιά του Χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν (Α’ Ανδρικό Ρόλο σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για τον Πολ Τζιαμάτι). Οι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε αρκέστηκαν στη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα για την Λίλι Γκλάντστοουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα