Σεισμός Τουρκία: Διασώσεις μετά από 149 ώρες

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 28.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, με τον αριθμό αυτόν να αναμένεται να αυξηθεί όσο περνάνε οι ώρες και οι μέρες, καθώς όχι μόνο θεωρείται βέβαιο πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα, αλλά αρκετοί θα είναι και αυτοί που έχουν μεταφερθεί βαριά τραυματισμένοι στα νοσοκομεία και ενδέχεται να υποκύψουν στα τραύματά τους.

Θα «διπλασιαστεί» ο αριθμός των νεκρών

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού θα «διπλασιαστεί» και απειλεί να αυξηθεί «ακόμα περισσότερο», προειδοποίησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού

Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Γκρίφιθς πήγε χθες Σάββατο στην πόλη Καχρανμάρμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 24.617 πολίτες στην Τουρκία και σε άλλους 3.547 στη Συρία, ή συνολικά σε 28.191 ανθρώπους, κατά τα πιο πρόσφατα, ακόμη προσωρινά δεδομένα από τις δυο χώρες.

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο κ. Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», πρόσθεσε.

Προς το παρόν οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς, ενώ ταραχές σε ορισμένα μέρη της νότιας Τουρκίας διέκοψαν επιχειρήσεις, σύμφωνα με τρεις ομάδες διάσωσης. Γερμανοί διασώστες και ο αυστριακός στρατός σταμάτησαν τις έρευνες επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται, προειδοποίησε ένας διασώστης.

Σχεδόν 26 εκατ. άνθρωποι επλήγησαν

Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.

Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.

«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε ακόμη χθες Σάββατο ο κ. Γκρίφιθς σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Συγκλονίζουν τα βίντεο από τις διασώσεις

Σταματημό δεν έχουν οι προσπάθειες διάσωσης όσων βρίσκονται ακόμα κάτω από τα χαλάσματα στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον σεισμό.

Από τις τελευταίες διασώσεις είναι αυτή ενός βρέφους 7 μηνών, το οποίο σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, βρισκόταν εγκλωβισμένο στη συνοικία Αντάκια της επαρχίας Χατάι και εντοπίστηκε έξι ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Μάλιστα, το μωράκι κατάφερε να παραμείνει ζωντανό μέχρι τη στιγμή που τον απεγκλώβισαν τα σωστικά συνεργεία, με τους διασωστές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα μόλις είδαν ζωντανό το 7 μηνών αγοράκι.

Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια περίπου 149 ώρες μετά τη σεισμική δόνηση

Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό από τα συντρίμμια και έναν 35χρονο άνδρα στην τουρκική επαρχία Χατάι, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Ομάδα Ρουμάνων διασωστών κατάφερε να ανασύρει τον 35χρονο Μουσταφά από τα συντρίμμια κτιρίου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό.

«Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε ‘βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία’», πρόσθεσε.

Χθες Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να επιδίδονται σε λεηλασίες στην Αντάκια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».

Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Τσαβούσογλου σε Δένδια: « Να μην περιμένουμε σεισμό για να έρθουμε κοντά»

Στην Τουρκία μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το πρωί της Κυριακής. Μετά τη θερμή υποδοχή του από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο των Αδάνων, ο Νίκος Δένδιας, μετέβησαν με τον Τούρκο ομόλογο του με ελικόπτερο, στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής μετά τους δύο φονικούς σεισμούς που έπληξαν δέκα επαρχίες της Τουρκίας.

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνονται αυτές τις δύσκολες ώρες. Το 1999 πρώτη η Ελλάδα ήρθε να μας βοηθήσει. Το ίδιο έγινε και τώρα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ελπίζω θα καταβάλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου. Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη και τη συμπαράσταση αυτές τις δύσκολες μέρες», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως μετά από κάθε διάσωση των Ελλήνων διασωστών χαιρόταν όλη η Ελλάδα. «Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να έρθουμε κοντά».

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να βιώνουμε τέτοιες καταστροφές για να ερχόμαστε πιο κοντά, επαναλαμβάνοντας τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τουρκικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα