Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Ντογιάκος και Μαξίμου συνυπογράφουν τη δημοκρατική εκτροπή

Μετά τους παροικούντες την Ηρώδου Αττικού, Γιάννη Οικονόμου και Γιώργου Γεραπετρίτη, οι οποίοι έβαλαν κατά της ΑΔΑΕ για την πρόσφατο έφοδο στη Cosmote, τη σκυτάλη πήρε ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος όχι μόνο αποπειράθηκε να παρακωλύσει τον έλεγχο της συνταγματικά αρμόδιας Αρχής, αλλά εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ που του ασκούν κριτική.

«Η

χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες. Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Παρασκευή, με αφορμή τα πυρά που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίσημη επιβεβαίωση της παρακολούθησης των Τάσου Τέλλογλου και Γιώργου Κύρτσου από την ΕΥΠ.

Επί της ουσίας, με τα λόγια αυτά ο κ. Οικονόμου ισχυρίστηκε πως η ΑΔΑΕ δεν τήρησε «ευλαβικά τις νόμιμες διαδικασίες» γιατί έκανε έλεγχο σε πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Αίσθηση είχε προκαλέσει, επίσης, ότι η ανακοίνωση του κατέληγε με τον χαρακτηρισμό «νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού» για τους πολιτικούς του αντιπάλους, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει πως «η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου» τη στιγμή που σε πρόσφατη έκθεσή της Κομισιόν γίνεται λόγος για σωρεία παραβιάσεων στην εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου. Μάλλον, θα την αγνοεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος…

«Κράτος εν κράτει»

Το Σάββατο ήταν η σειρά του Γιώργου Γεραπετρίτη να επιτεθεί στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υπουργός Επικρατείας απάντησε στις αιχμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, λέγοντας:

«Επειδή μου λέτε για την ΑΔΑΕ, ναι, να πράξει το έργο της. Όμως, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια συντεταγμένη Πολιτεία κ. Τσακαλώτε. Το γνωρίζετε καλά γιατί έχετε θητεύσει στο εξωτερικό». Τόνισε δε ότι «οι ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι κράτος εν κράτει» και συνέχισε λέγοντας: «Η Βουλή νομοθετεί, η κυβέρνηση εφαρμόζει, η ανεξάρτητη Αρχή ελέγχει και η Δικαιοσύνη κρίνει και ερμηνεύει τους νόμους. Κανείς δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί τιμητής του Συντάγματος όταν υπάρχει συντεταγμένη Πολιτεία που κατανέμει τους συνταγματικούς ρόλους».

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να συναγωνιστούμε τις νομικές γνώσεις του υπουργού, όμως, μπορούμε να αντιληφθούμε την καταφανή υποσκέλιση των επιταγών του Συντάγματος για την εξυπηρέτηση των δόλιων νομοθετημάτων της κυβέρνησης, με αρκετά εξ αυτών να φέρουν την υπογραφή του ίδιου του κ. Γεραπετρίτη. Τρανό παράδειγμα το νέο πλαίσιο για τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των ΑΔΑΕ, ΑΠΔΠΧ και Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Αν μη τι άλλο, και ένας πρωτοετής της Νομικής γνωρίζει ότι το Σύνταγμα υπερτερεί έναντι του οιουδήποτε νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας με τις εκσυγχρονιστικές πολιτικές αναφορές είναι ο μοναδικός συνταγματολόγος που τάχθηκε υπέρ του διαβόητου απορρήτου, το οποίο έγινε «καραμέλα» στα χείλη κομβικών μαρτύρων τόσο της Εξεταστικής Επιτροπής όσο και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατά την κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Επί της ουσίας, υπέταξε την επιστήμη που υπηρετούσε στην εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει την «ομερτά».

Ο Ντογιάκος επισφραγίζει την εκτροπή

Στο πρόσωπο του Ισίδωρου Ντογιάκου αποτυπώνεται ο ασφυκτικός έλεγχος των «αρμών της εξουσίας» από το Μέγαρο Μαξίμου. Εδώ και εννέα μήνες αναζητά το βαθύ λαρύγγι αντί για το βαθύ παρακράτος, ενώ -όπως προαναφέρθηκε- μόλις την προηγούμενη Παρασκευή αποκαλύφθηκε η προσπάθειά του να «σαμποτάρει» τον έλεγχο της ΑΔΑΕ στη Cosmote. Μάλιστα, φάνηκε να λειτούργησε σαν νομικός σύμβουλος του παρόχου κινητής τηλεφωνίας, προκαλώντας την απορία αν στις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εντάσσεται και η παροχή νομικών συμβουλών σε εταιρικούς οργανισμούς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ανώτατος εισαγγελέας παρήγγειλε ενώπιον της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων φορολογικούς ελέγχους έναντι «ενοχλητικών» δημοσιογράφων. Κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα για το πώς ο κ. Ντογιάκος αντιλαμβάνεται τον ρόλο του, όμως, κάθε πολίτης γνωρίζει ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε αυτήν τη θέση για να παραγγέλνει ελέγχους κατά εγκληματιών και ωτακουστών. Σίγουρα, όχι κατά δημοσιογράφων και Μέσων εν είδει εκδίκησης.

Πηγή: documentonews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα