Σωκράτης Φάμελλος· Δεν περισσεύει κανείς και καμία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Δεν υπάρχει προσωποκεντρική ανάγνωση της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα το αποφασίσουμε στο Συνέδριο. Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο μετά από δύο εκλογικές ήττες και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θετικό στοιχείο ήταν όμως η πολύ μεγάλη και αυξημένη συμμετοχή

στις εσωκομματικές μας εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου. Έχουμε όμως μία πολύ δύσκολη εντολή που είναι η επανεκκίνηση του κόμματος και η διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής πρότασης. Αν δεν απαντήσουμε στο τι νέο κόμμα θέλουμε και με ποια πολιτική πρόταση δεν μπορούμε να μιλάμε για επανεκκίνηση. Η εκλογή νέου προέδρου από μόνη της δεν αρκεί», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Οι κατηγορίες κατά του Στέφανου Κασσελάκη δεν είχαν πολιτικό αλλά περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα»

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, «περάσαμε ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο όπου είχαμε δυστυχώς και την αποχώρηση σαράντα πέντε στελεχών μας και δύο βουλευτών μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Προφανώς και θα προτιμούσα να γινόμαστε όλο και πιο ισχυροί και να μην είχαμε «αφαιρέσεις» αλλά «προσθέσεις». Προσθέσεις και συνθέσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με μοναδικό σκοπό πάντα να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας».

Για τις παραπομπές στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως «ο Πάνος Σκουρλέτης αρχικά και ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με σχετική επιστολή. Η παραπομπή τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία είχε προηγηθεί, θεωρώ ότι ήταν μία διαδικασία που θα γινόταν και «αυτεπάγγελτα» γιατί αυτά που ακούστηκαν, οι δηλώσεις τους σε δημόσιο βήμα ήταν ακραίες. Οι κατηγορίες κατά του Στέφανου Κασσελάκη δεν είχαν πολιτικό αλλά περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα ενώ, οι πολιτικές τοποθετήσεις πρέπει να γίνονται στα όργανα. Μετά από ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο και με δεδομένο το ρόλο μου ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ζητήσω από όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες στην ΚΟ να δουλέψουμε όλοι και όλες μαζί για να ενισχύουμε, να «προσθέτουμε» στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να συζητάμε φυσικά για πολιτικά ζητήματα και, στην περίπτωση που διαφωνούμε, να αποφασίζουμε με βάση τον κανόνα της πλειοψηφίας και να δρούμε μαζί. Δεν νομίζω άλλωστε ότι υπάρχει άλλος τρόπος».

«Ο πολιτικός μας στόχος είναι μία αριστερή, προοδευτική κυβερνητική διέξοδος για την ελληνική κοινωνία»

«Συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε επιλέξει να έχουμε μία πολιτική ενότητα. Αυτό σημαίνει ότι συμφωνούμε, μπορεί όχι στις ιδεολογικές μας αναφορές και αφετηρίες αλλά, στον πολιτικό μας στόχο. Ο πολιτικός μας στόχος είναι μία αριστερή, προοδευτική κυβερνητική διέξοδος για την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα είναι να αμβλύνουμε, να σταματήσουμε, να ανατρέψουμε τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τον τρόπο, το πώς θα το κάνουμε αυτό. Προφανώς και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις”.

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι «δεν περισσεύει όμως κανείς και καμία. Είναι κρίσιμο να πετυχαίνουμε συνθέσεις και να έχουμε προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις».

Φάμελλος: Είμαι φίλος με την Πέρκα, με τον Τσακαλώτο βρεθήκαμε για 3 χρόνια στο υπουργικό

Ερωτηθείς για την επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τις αποχωρήσεις της Πέτης Πέρκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου απάντησε πως «όφειλα να σεβαστώ τη δική τους δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και τη Δεοντολογία του κόμματός μας. Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο βρεθήκαμε μαζί στο υπουργικό συμβούλιο για τρία έτη και στη συνέχεια ως τομεάρχες και με την Πέτη Πέρκα είμαστε φίλοι και συνεργάτες πάρα πολλά χρόνια από τη Θεσσαλονίκη και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Δεν υποτιμώ ούτε την κοινή πολιτική πορεία, ούτε τις φιλικές σχέσεις. Αλλά οφείλω να σεβαστώ την ευθύνη που απορρέει εκ του ρόλου μου. Όφειλα λοιπόν να ενημερώσω τον πρόεδρο της Βουλής για την αποχώρησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, εφόσον οι ίδιοι εγγράφως και δημοσίως είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνοντας και έντονη πολιτική διαφωνία. Εξάλλου δεν είχαν πουθενά αφήσει κανένα ενδεχόμενο παραμονής στην κοινοβουλευτική ομάδα. Όφειλα να σεβαστώ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, και το ρόλο και την ευθύνη του προέδρου αλλά και τη δήλωση αποχώρησής τους».

Καταληκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως «υπενθυμίζω επίσης ότι όλοι και όλες, οι υποψήφιοι και υποψήφιες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουμε υπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας όταν καταθέταμε τις υποψηφιότητές μας για τις εθνικές εκλογές. Ο Κώδικάς μας λοιπόν αναφέρει ότι είμαστε και πολιτικά και ηθικά δεσμευμένοι να επιστρέψουμε τις έδρες μας στο κόμμα με το οποίο εκλεχθήκαμε σε περίπτωση αποχώρησης από το κόμμα. Φυσικά και δεν ήταν καθόλου ευχάριστη και για εμένα προσωπικά αυτή η διαδικασία. Με λυπεί το ότι διαρρηγνύονται συντροφικοί και ελπίζω όχι και οι φιλικοί δεσμοί. Γιατί όλοι μας έχουμε μία αριστερή κατεύθυνση και θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα