Στο Πεδίο του Άρεως φυτρώνουν… μεταλλικές κατασκευές

Κάτοικοι και συλλογικότητες καταγγέλλουν ότι το γιγάντιο στέγαστρο που στήθηκε τις μέρες των γιορτών στο Πεδίο του Άρεως τοποθετήθηκε χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις, ούτε καν από την Περιφέρεια στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει.

Ένα τεράστιο μεταλλικό στέγαστρο εμβαδού 500 τετραγωνικών σε ύψος 12 μέτρων τοποθετήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων στο «Άλσος». Στη συνέχεια, καλύφθηκε με πλαστικό κάλυμμα. Ο τρόπος που δρομολογήθηκαν οι συγκεκριμένες εργασίες – αιφνιδιαστικά και μέσα στις γιορτές – δημιουργεί ερωτήματα. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαιρεσίες

και παραλείψεις. Γιατί δεν έγινε προσωρινή διακοπή εργασιών από την Πολεοδομία όπως προβλέπεται σε περίπτωση τεκμηριωμένης καταγγελίας; Γιατί δεν παρενέβη η Περιφέρεια Αττικής-στην δικαιοδοσία της οποίας ανήκει το Πεδίο του Άρεως; Η αισθητική του πάρκου δεν γίνεται να καθορίζεται από φαραωνικές κατασκευές, ούτε να αλλοιώνεται ο δημόσιος χώρος εις βάρος των κατοίκων της περιοχής.

Συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πάρκο καταγγέλλουν στο Documento ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Περιφέρεια Αττικής, που είναι η διαχειριστική αρχή στο Πεδίο του Άρεως. Σύμφωνα με την σύμβαση της μίσθωσης που έχει υπογραφεί με την επιχείρηση (άρθρο 6.7) «μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Αττικής και κατόπιν λήψεως όλων των αναγκαίων αδειών επιτρέπεται να γίνουν πρόσθετες κατασκευές και διαρρυθμίσεις στο μίσθιο, δηλαδή στο κτίριο «Άλσος» και στον περιβάλλοντα χώρο αυτού». Το Άλσος έχει μισθώσει τη συγκεκριμένη περιοχή στο Πεδίο του Άρεως από το 2018. Σύμφωνα με την υπάρχουσα άδεια της πολεοδομίας η σκηνή αφορά «προσωρινή λυόμενη κατασκευή η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και θα αποσύρεται τους υπόλοιπους» και πρέπει να είναι υποχρεωτικά 12 Χ 16 μέτρα. Ωστόσο, η νέα κατασκευή ξεφεύγει εντελώς από τις υπάρχουσες προδιαγραφές και είναι τόσο βαριά και επιβλητική που υπάρχουν υποψίες ότι θα εγκατασταθεί μόνιμα στο συγκεκριμένο σημείο.

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το θέμα η Πολεοδομία Αθηνών, η οποία δεν προχώρησε σε προσωρινή διακοπή εργασιών για να διερευνήσει τη νομιμότητα της κατασκευής, όπως προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση τεκμηριωμένης καταγγελίας. «Πρόκειται για ένα απαραίτητο στάδιο προκειμένου να ξεκαθαριστεί η υπόθεση και να αποδειχθεί αν υπάρχουν οι καταγγελλόμενες αυθαιρεσίες. Πολύ περισσότερο όταν αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για τον δασικό χαρακτήρα της έκτασης. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη προσφέροντας χρήσιμο χρόνο στον μισθωτή να τις ολοκληρώσει, όπως και έγινε. Φοβόμαστε ότι αυτό το τερατούργημα θα εγκατασταθεί μόνιμα στο πάρκο. Επιπλέον, ένα έργο τόσο μεγάλης κλίμακας κανονικά απαιτεί αξιολόγηση από επιτροπή και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό όπως αποφάνθηκε το ΥΠΕΝ σε αντίστοιχη πρόταση του μισθωτή το 2019 για μεγάλης έκτασης κατασκευής στον ίδιο χώρο», αναφέρουν στο Documento μέλη του Συλλόγου «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως». Διευκρινιστικά σημειώνεται ότι στο ΣτΕ εκκρεμεί έκδοση απόφασης  (μετά από προσφυγή κατοίκων) σε αίτηση ακυρώσεως (αρ. καταθ. 2273/2020) κατά της απόφασης 818/35619/13.5.2020 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την οποία εγκρίθηκε η Διαχειριστική Μελέτη του Πεδίου του Άρεως όπου ήταν διάδικος και η Περιφέρεια Αττικής. Η απόφαση αφορά, μεταξύ άλλων, τον δασικό χαρακτήρα του χώρου που περιβάλλει το κτίριο Άλσος και τις επιτρεπόμενες σε αυτό χρήσεις. Η εκδίκαση έγινε τον Φεβρουάριο του 2022 και αναμένεται η απόφαση.

Υπερπαραγωγές, ηχορύπανση και αμάξια Υπουργών

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι με αυτές τις εξελίξεις τίθεται σοβαρό ζήτημα υποβάθμισης της αισθητικής και της λειτουργίας του Πάρκου ως δημόσιου χώρου και της φυσιογνωμίας της περιοχής. Το πρόβλημα γιγαντώνεται από τη στιγμή που δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την περιποίηση του πάρκου και κάποια σημεία του παραμένουν εντελώς εγκαταλελειμμένα. Είναι σημαντικό οι επιχειρηματικοί χώροι που λειτουργούν μέσα στο πάρκο να υποστηρίζουν τον χαρακτήρα του και και να αλληλεπιδρούν με τη ζωή που διαμορφώνεται γύρω από αυτό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πολίτες κατέφυγαν στους δημόσιους χώρους της Αθήνας για καθημερινές δραστηριότητες και εκτίμησαν το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει στην πόλη. «Εμείς δεν ζητάμε να κλείσει η επιχείρηση. Θεωρούμε όμως, ότι μία επιχείρηση οφείλει να σέβεται την καθημερινότητα του πάρκου και να λειτουργεί με ήπιο τρόπο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Στις συνεχείς καλοκαιρινές συναυλίες δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα από την ηχορύπανση και μάλιστα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας όπως η Κυψέλη, το Γκύζη και τα Εξάρχεια. Αυτή η γιγάντια σκηνή που ετοιμάζεται προφανώς στρώνει το έδαφος για υπερπαραγωγές και θεάματα ακόμη μεγαλύτερης μεγάλης κλίμακας που θα δημιουργήσουν ζητήματα τόσο με τη φασαρία όσο και με τα αυτοκίνητα που παρκάρουν μέσα και έξω από το πάρκο», υποστηρίζουν στο Documento μέλη του Συλλόγου.

Οι κάτοικοι δεν έχουν πάρει απάντηση μέχρις στιγμής από κανέναν αρμόδιο φορέα. Κερασάκι στην τούρτα, το γεγονός ότι πολιτικά στελέχη δεν σέβονται τους δημόσιους χώρους και τους κατοίκους. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό που διαβάσαμε πριν από ένα μήνα στα κοινωνικά δίκτυα, όπου σε εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας, υπήρξαν δεκάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα μέσα στον χώρο του πάρκου (!). Συγκεκριμένα, το κείμενο της καταγγελίας, έγραφε τα εξής: «Μπροστά στο κτίριο Αλσος, ήταν παρκαρισμένα 30-40 αυτοκίνητα κατά μήκος και κατά πλάτος του δρόμου καταπατώντας το πράσινο και δημιουργώντας κομφούζιο στους επισκέπτες του πάρκου. Ρωτώντας μάθαμε ότι ήταν εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δύο χρόνια δράσεις για την ψυχική υγεία και τις απεξαρτήσεις». Άγιος ο σκοπός με καλεσμένους υπουργούς, υφυπουργούς, τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Περιφερειάρχη. Όμως γιατί όλοι αυτοί έπρεπε να παρκάρουν μέσα στο πάρκο; Μόλις 100 μέτρα μακριά υπάρχει παρκινγκ. Εν τούτοις δίνουν το “καλό” παράδειγμα. Τι είναι ο σεβασμός στο πάρκο σε σχέση με την άνεση που αποπνέει η εξουσία;».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πεδίο, Άρεως …,pedio, areos …