Στρεπτόκοκκος: «Κλειδί» η έγκαιρη διάγνωση για την αντιμετώπισή του

Ανησυχία προκαλούν οι δύο θάνατοι από στρεπτόκοκκο το τελευταίο διάστημα, μίας 9χρονης στο Διδυμότειχο και ενός 28χρονου στον Τύρναβο.

“Πάντα είχαμε κρούσματα. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι μία κατηγορία κοινών λοιμώξεων, με μία έξαρση πάντα τη χειμερινή περίοδο. Τις περισσότερες φορές είναι μια ήπια λοίμωξη. Υπάρχει μια μικρή έξαρση, όπως υπάρχει και στην Ευρώπη, δεν έχει εξηγηθεί αυτό. Όμως θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και να καταλάβει πως πρόκειται για μια ήπια λοίμωξη που, αν εγκαίρως διαγνωστεί, έχει πάρα πολύ καλή ανταπόκριση στη θεραπεία με αντιβιοτικά“,

ανέφερε σχετικά ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας Στυλιανός Χατζηπαναγιώτου, μιλώντας στο Open.

Ο ίδιος τόνισε πως ευπαθείς ομάδες είναι τα παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει πλήρως στα 10-12 χρόνια, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες κακής υγιεινής. Ξεκαθάρισε πως το βασικότερο είναι η ενημέρωση του κόσμου και η έγκαιρη αντιμετώπιση από τον γιατρό.

Επεσήμανε ότι ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται αερογενώς, με την άμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων κάτω από 5% που φιλοξενούν το βακτήριο του στρεπτοκόκκου στον φάρυγγά τους, χωρίς να νοσούν, που επίσης σπάνια μπορούν να το μεταδώσουν.

Ως προς τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου, σημείωσε: “Το να έχει έναν πυρετό και έναν πονόλαιμο το παιδί είναι κάτι αναμενόμενο σε μια ήπια λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού. Το θέμα είναι να μην αρχίσει και αλλάζει όλη η κλινική εικόνα, δηλαδή το παιδί να αρχίσει να έχει κακή διάθεση, να εμφανίζει εξανθήματα, να είναι πολύ ευερέθιστο ή κουρασμένο, τα πολύ μικρά παιδιά να αρχίσουν να βυθίζονται και να μην αντιδρούν, εκεί θα πρέπει ίσως να γίνει και νοσοκομειακή κάλυψη“.

Keywords
Τυχαία Θέματα