Στριμώχτηκε ο πρωθυπουργός για τις αποκαλύψεις των των NYT για τα pushbacks

Φανερή η ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις επίμονες ερωτήσεις της Κριστιάν Αμανπούρ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο CNN για το pushback που κατέγραψαν με βίντεο-ντοκουμέντο οι Νιου Γιορκ Τάιμς.  Η γνωστή δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό για το σκληρό βίντεο που αποκάλυψαν πριν από μερικές ημέρες οι New York Times που καταγράφει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και παιδιά, να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται

σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα μήνυμα στις ελληνικές αρχές για πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα στις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή σας παρανόμως επιτρέπει pushback μεταναστών στο Αιγαίο. Θέλω να προβάλλω ένα βίντεο που ξέρω ότι έχετε δει, που δείχνει τους μετανάστες να μπαίνουν σε φορτηγάκι, στη συνέχεια σε βάρκα, μετά σε σκάφος του λιμενικού και τελικά να στέλνονται με φουσκωτή σχεδία, στο Αιγαίο. Η πρώτη μου ερώτηση είναι αν θα διατάξετε μία πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη;» ήταν η ερώτηση της Κριστιάν Αμανπούρ. Η απάντησή του ήταν εξόχως προβληματική, καθώς, αφού επιχείρησε να «κλείσει» το θέμα υποστηρίζοντας ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, επέστρεψε στο 2015 για να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολουθούσε.

Στη συνέχεια επανέλαβε τη δική του ερμηνεία για το σκληρό αντιμεταναστευτικό δόγμα κάνοντας λόγο για «σκληρή, αλλά δίκαιη πολιτική» και επισημαίνοντας ότι όσο λιγότεροι άνθρωποι υπάρχουν στη θάλασσα τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να πεθάνουν άνθρωποι στη θάλασσα.

Ο  Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να περιγράψει τον ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης – Φρούριο που έχει πρόθυμα αναλάβει η κυβέρνησή του: «Πίσω στο 2015 το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα push forward της Τουρκίας που σπρώχνουν απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα προς τα δικά μας σύνορα (…) Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μου, τα εξωτερικά της ΕΕ. Πίσω τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε. Είπαμε στην ΕΕ πως πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου όλου περνούν μέσα. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα για νόμιμη μετανάστευση και προσέλκυση εργατικών χεριών».

Ενδεικτικό της διεθνούς έκθεσης Μητσοτάκη και το tweet της Κρ. Αμανπούρ:

Και προεκλογικές εξαγγελίες

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο υπόλοιπο της συνέντευξης αναλώθηκε σε υποσχέσεις («κεντρική μας προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών των Ελλήνων πολιτών εφ όσον μας εμπιστευθούν ξανά»), παρουσίασε success story (δήλωσε ικανοποιημένος για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ήτοι ότι η εγχώρια ανάπτυξη «τρέχει» με μεγαλύτερο ρυθμό εν συγκρίσει με την αντίστοιχη ευρωπαική) και υποστήριξε πως σε περίπτωση που σχηματισθεί μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

«Στόχος να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Για εμάς, μεγάλη προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε τους μισθούς, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε το μέσο εισόδημα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία. Είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα (…) Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ», είπε συγκεκριμένα.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε: «Πήγαμε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο», ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία είπε πως: «έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και να χρησιμοποιούμε τα διεθνή εργαλεία. Δεν είμαι αδαής, οι διεθνείς σχέσεις δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη».

Keywords
Τυχαία Θέματα