Συνταγή για σπιτική λαγάνα, αφού στην αγορά θα φτάσει τα 4,5€! (video)

Στα ύψη φαίνεται πως θα κυμανθεί η τιμή του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας φέτος με τη φτωχική λαγάνα να κινείται σε τιμές… παντεσπανιού.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» το πρωί της Τετάρτης (22.02.2023), ο πρόεδρος των αρτοποιών Αττικής Παναγιώτης Σαχινίδης δήλωσε ότι η τιμή της λαγάνας θα είναι αυξημένη 10-15% αυξημένη σε σχέση με την περσινή χρονιά. «Η τιμή της λαγάνας θα είναι από 3,5 ευρώ

έως 4,5 ευρώ, μπορεί να πάει και παραπάνω αν έχει και γέμιση πχ. με ελιά ή με τυρί κτλ.» είπε χαρακτηριστικά.

Για να μη φάμε λοιπόν… παντεσπάνι μαζί με τον ταραμά, βρήκαμε μια καλή εναλλακτική, αρκεί κανείς να έχει χρόνο, όρεξη και μεράκι να φτιάξει τη δική του λαγάνα στο σπίτι.

Ο σεφ Δημήτης Μιχαϊλίδης περιγράφει στο παρακάτω βίντεο βήμα προς βήμα τα στάδια για να κάνει κανείς -την πιο νόστιμη όπως λέει- παραδοσιακή λαγάνα.

Οι αυξημένες τιμές φυσικά ασκούν σοβαρές πιέσεις στα αρτοποιεία τα οποία αναγκάζονται να απορροφήσουν όσο γίνεται τις υπερφουσκωμένες τιμές της αγοράς σε πρώτες ύλες αλλά και ενέργεια.

«Γιατί είναι ακριβή; Είναι χειροποίητο προϊόν, όλα γίνονται στο χέρι, είναι τριπλά τα μεροκάματα για την παρασκευή του από το βράδυ της Κυριακής, πέρσι το αλεύρι είχε 12 ευρώ το σακί και φέτος έχει 24 ευρώ το σακί», εξήγησε ο Παναγιώτης Σαχινίδης, αναφερόμενος στους λόγους της αύξησης της τιμής της λαγάνας.

«Αν ήθελα να κερδίσω, έπρεπε να την βάλω 8 ευρώ την λαγάνα, αλλά επειδή ζούμε από τον πελάτη μας, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των αρτοποιών Αττικής.

Λαγάνα: Η ιστορία της…

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται.

Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα