Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Η ελληνική είναι μία γλώσσα με ρίζες που χάνονται στα βάθη των χιλιετηρίδων. Αυτές οι ρίζες, όσο κι αν έχουν υποστεί φωνολογικές και μορφολογικές αλλαγές, δεν έχασαν ποτέ την ερμηνεία τους και με το ίδιο νοηματικό περιεχόμενο υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Έλα όμως που ο εξουσιαστικός λόγος της κυβέρνησης παραχαράσσει όχι μόνο την πολιτική ιστορία, αλλά και τη μακροβιότερη καταγεγραμμένη ιστορία των λέξεων. Τις χρησιμοποιεί σκοπίμως παραπλανητικά, προκειμένου να αποδώσει πράξεις, να στήσει κατηγορητήρια και να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Δύο απλά αλλά ενδεικτικά παραδείγματα από την επικαιρότητα.

Ο Μανιτάκης στο πλευρό της Σακελλαροπούλου: «Όσοι επιτίθενται στην Πρ. της Δημοκρατίας κάνουν επίθεση στους θεσμούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Μανιτάκης στο πλευρό της Σακελλαροπούλου: «Όσοι επιτίθενται στην Πρ. της Δημοκρατίας κάνουν επίθεση στους θεσμούς Εμφανίζεται ο Αντώνης Μανιτάκης, πρώην Υπουργός επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ένθερμος υποστηρικτής της Προέδρου της Δημοκρατίας και αποκαλεί «επίθεση» τις πάμπολλες κριτικές που εισέπραξε, ο πιο αδύναμος κρίκος της δημοκρατίας, από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ερμηνεύει λοιπόν ο κύριος καθηγητής την «κριτική» προς την Σακελλαροπούλου και την «αξιολόγηση» των λεχθέντων της, ως «επίθεση» προς το θεσμό.

Με κάτι τέτοια λεκτικά τερτίπια χτίζεται η αλλοίωση των σημασιών των λέξεων και κατ΄ επέκταση και των ενεργειών μας. Κάνεις κριτική; Επιτίθεσαι! Ενδίδεις σε κομματικές αντιδικίες και ξεπέφτεις πολιτικά. Μια μικρή αλλαγή στη λέξη και το σκηνικό παίρνει άλλη διάσταση.

Όμως βασιλιάς της υπόθεσης είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην τελευταία δήλωσή του ο κος Οικονόμου, με αφορμή τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εφημερίδα Documento, πηδά από το ένα σημαίνον στο άλλο, αλλάζοντας ακόμα και τις επιστημονικές θέσεις της ψυχανάλυσης. «Το μίσος είναι ο θυμός των αδύναμων» δήλωσε, περήφανος για την ατάκα του, αγνοώντας ότι ο θυμός, η δυσφορία δηλαδή, μπορεί να γίνει κακοποιητική, να μετεξελιχθεί δηλαδή σε επιθετικό μίσος, αλλά επιστημονικά δεν μπορεί να συμβεί η ανάποδη μετάθεση. Και λοιπόν; Κουβέντα να γίνεται…

Ο Γιάννης Χάρης, στο βιβλίο του «Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη», σημειώνει σε κάποιο σημείο ότι «οι γλώσσες δεν είναι ένα μηχανικό άθροισμα λέξεων που ψαρεύουμε δώθε κείθε». Και σίγουρα δεν μπορούν να αποδίδονται με αυθαίρετες ερμηνείες ώστε να νοθεύουν την αλήθεια των γεγονότων… Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον εξουσιαστικό λόγο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα