Ταξίδι στον χρόνο – Οι υφάντρες της Ερμούπολης
Η Hermoupolis Heritage, ένας µη κερδοσκοπικός οργανισµός µε έδρα τη Σύρο, έχει στόχο τη διάσωση και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονοµιάς του νησιού. Με βάση τη µελέτη της ιστορίας και της παράδοσης δηµιουργεί βιωµατικές εµπειρίες που εστιάζονται στους τοµείς της αρχιτεκτονικής, του πολιτισµού, της βιοµηχανίας –όπως η πρόσφατη παράσταση «Οι υφάντρες» της Βέτας Αποστολίδου που ανέβηκε πρόσφατα στο Εργοστάσιο Κλωστοϋφαντουργίας Ζησιµάτου στη Σύρο– και του περιβάλλοντος.
Εργασιακές συνθήκες και παιδική εργασία
Αναζητήσαµε τον ιδρυτή της Hermoupolis Heritage ∆ηµήτρη Σταυρακόπουλο
Στην προσπάθειά τους να διασώσουν όχι µόνο την υλική αλλά και την άυλη πολιτιστική κληρονοµιά του νησιού, η Hermoupolis Heritage επικεντρώθηκε για εύλογο χρονικό διάστηµα στην καταγραφή προφορικών µαρτυριών από εργάτριες και εργάτες που δούλεψαν στου Ζησιµάτου: «Βλέποντας ότι ο χρόνος περνάει και δεν γυρίζει πίσω και πως πολλοί εργάτες έχουν φύγει από τη ζωή, επιλέξαµε να δώσουµε προτεραιότητα σε αυτό τον σκοπό και καταφέραµε να συγκεντρώσουµε 40 µαρτυρίες από παλιούς εργαζόµενους. Οταν ολοκληρώσαµε τον κύκλο των συνεντεύξεων, που συνέπεσε µε την επέτειο του κλεισίµατος του εργοστασίου, οργανώσαµε το 2021 µια γιορτή όπου συγκεντρώσαµε στον ίδιο χώρο όσους εργαζόµενους είχαµε εντοπίσει. Αυτές οι 40 συνεντεύξεις µας έδωσαν τη δυνατότητα να συνθέσουµε µια ξενάγηση-βιωµατική εµπειρία για τον χώρο κατά την οποία ο επισκέπτης ζει ως εργάτης της εποχής εκείνης, φορώντας την παραδοσιακή ποδιά και λειτουργώντας τα µηχανήµατα του εργοστασίου. Μέσα από αυτή την εµπειρία µαθαίνει για τη ζωή του εργοστασίου µες στον χρόνο, την παραγωγική διαδικασία και την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας του νησιού» επισηµαίνει ο ∆. Σταυρακόπουλος.
Ποια ήταν η σύνθεση της εργατικής τάξης στην Ερµούπολη, οι αγωνίες των εργατριών/ών και οι συνθήκες εργασίας της εποχής; «Η εργατική τάξη στη Σύρο βασίστηκε τόσο στο κύµα των προσφύγων του 1821 από Χίο, Κάσο, Ψαρά όσο και στο δεύτερο κύµα του 1922 µετά την καταστροφή της Σµύρνης. Τα φτηνά εργατικά χέρια που πληµµύρισαν το νησί δηµιούργησαν την ευκαιρία για να γίνει η Σύρος ναυτικό, εµπορικό και βιοµηχανικό κέντρο. Οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές· ο εξαερισµός ήταν υποτυπώδης, το ταβάνι έσταζε µε τη βροχή, η ζέστη και το κρύο ήταν έντονα φαινόµενα καθότι δεν υπήρχε µόνωση ή θέρµανση, ενώ ο θόρυβος ήταν πολύ έντονος από τα µηχανήµατα. Αν παρατηρήσουµε συνολικά τις αφηγήσεις, θα διακρίνουµε τα κοινωνικά στοιχεία της εποχής. Στην πλειονότητά τους οι εργάτες και οι εργάτριες ξεκινούσαν από την ηλικία των 10-18 χρόνων – κυρίως για τις γυναίκες συνήθως υπήρχε κενό µεταξύ 20-40 χρόνων, λόγω της ανατροφής των παιδιών τους. Σηµαντική παράµετρος ήταν η παιδική εργασία· από αφηγήσεις µαθαίνουµε ότι στις επιθεωρήσεις του επόπτη εργασίας έκρυβαν τα µικρά παιδιά σε µπαούλα, κάτω από γραφεία και στο πατάρι για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Οπως µας διηγούνταν οι εργάτριες, µόλις τελείωναν το δηµοτικό θα έπρεπε να πιάσουν δουλειά στο εργοστάσιο για να εισφέρουν χρηµατικά στην οικονοµία του σπιτιού, να ετοιµάσουν την προίκα τους από το µεροκάµατο και να παντρευτούν».Στη χρονοκάψουλα της κλωστοϋφαντουργίας
Από τη διήγηση του κ. Σταυρακόπουλου ξεπηδά µια πραγµατικότητα ζοφερή που παραπέµπει στις σηµερινές συνθήκες ζωής και εργασίας σε χώρες της περιφέρειας του καπιταλισµού. Οµως πώς συγκροτούνταν η καθηµερινότητά τους στου Ζησιµάτου αλλά και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις; «Η καθηµερινότητα της/του εργάτριας/η ξεκινούσε µε την άφιξη στο εργοστάσιο στις οκτώ και η εργασία διαρκούσε έως τις πέντε, µε ένα διάλειµµα µεταξύ δώδεκα και µία. Στη συνέχεια επέστρεφαν στο σπίτι για να βοηθήσουν στις οικιακές εργασίες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε χρόνος για παιχνίδι. Οι ώρες παιχνιδιού ήταν πολυτέλεια την εποχή εκείνη και έτσι χάνονταν τα χρόνια της παιδικής ξεγνοιασιάς. Οι δυσκολίες αυτές όµως τις/τους έκαναν να ωριµάσουν νωρίτερα, να γίνουν υπεύθυνα άτοµα και να αποκτήσουν ανεξαρτησία από µικρά. Ανέπτυσσαν φιλίες που πολλές έχουν διατηρηθεί έως σήµερα. Καταλήξαµε στο συµπέρασµα ότι υπήρχε ποιότητα στις σχέσεις των ανθρώπων, αµοιβαία εκτίµηση. ∆εν είναι τυχαίο ότι το µεγαλύτερο ποσοστό των εργαζοµένων αναπολεί τα χρόνια εκείνα µε νοσταλγία».
Πώς όµως ο ιδρυτής της Hermoupolis Heritage έστρεψε το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια της διάσωσης της κλωστοϋφαντουργίας Ζησιµάτος; «Πριν από 15 χρόνια ξεκίνησα να συλλέγω παλιά αντικείµενα που ταυτίζονται µε τη Σύρο για προσωπική µου συλλογή. Το 2015, καθώς ένας παιδικός µου φίλος γνώριζε το πάθος µου, µε προσκάλεσε να επισκεφτούµε κάποιο χώρο – δεν τον γνώριζα καθόλου και η µοναδική πρόσβαση εκεί ήταν µια τρύπα σε έναν τοίχο. Αποδέχτηκα την πρόσκληση και όπως τα µικρά παιδιά συνηθίζουν να µπαίνουν στα χαλάσµατα, έτσι κι εµείς διασχίσαµε τα ερείπια από µια πεσµένη οροφή. Περάσαµε κάποιες µισάνοιχτες και παλιές πόρτες και καταλήξαµε σε ένα χώρο που θύµιζε ότι βγήκε από χρονοκάψουλα. Αρχίσαµε να διακρίνουµε µες στο σκοτάδι µια σειρά από µηχανήµατα που δεν γνώριζα ούτε καταλάβαινα τι ήταν. Μου δηµιουργήθηκε η επιθυµία να εξερευνήσω για να µάθω σχετικά µε τον χώρο. Ο φίλος µου µου εξήγησε περί τίνος πρόκειται. Η επιθυµία ρίζωσε έντονα µες στο µυαλό µου και πολύ περισσότερο µες στην καρδιά µου. Ηθελα να διασωθεί. Ενιωσα από την πρώτη στιγµή ότι πρέπει να κάνω κάτι για να µην καταστραφεί όπως η υπόλοιπη βιοµηχανική κληρονοµιά του νησιού. Χωρίς να υπάρχουν οικονοµικά εφόδια, χωρίς την απαραίτητη τεχνική γνώση και εµπειρία για την αποκατάσταση, χωρίς να υπάρχει καµιά αρχική βοήθεια. Υπήρχαν όµως το πάθος και η θέληση. Αποφάσισα ότι θα κάνω τα πάντα ώστε µια µέρα να καταφέρω να το ξαναζωντανέψω. Σήµερα, ύστερα από επτά χρόνια, έχουµε καταφέρει να δηµιουργήσουµε έναν πολιτιστικό χώρο που υποδέχεται επισκέπτες και ταυτόχρονα διασώζει και αποκαθιστά την κληρονοµιά του νησιού».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο ηθοποιός Σάκης Πετκίδης
- Πέθανε ο ηθοποιός Σάκης Πετκίδης
- Τσαλίκης σε Γκουντάρα: «Ο μόνος εφιάλτης που πρέπει να θυμάσαι είναι η τηλεθέαση στις εκπομπές σου»
- Michelin 2022: Τα εστιατόρια που πήραν αστέρι και αυτά που το έχασαν – Ανατροπές στην Αθήνα
- Πανικός σε σχολείο στο Βόλο: Γυναίκα απειλούσε να μαχαιρώσει μαθητές
- Καβάλα: «Το κεφάλι του ξάδερφου μου ήταν διαλυμένο... Το μωρό δίπλα στην μάνα του» - Σοκάρει ο άνθρωπος που τους βρήκε νεκρούς
- Τραγωδία στην Καβάλα: Σε αυτό τον στάβλο εκτέλεσε την 29χρονη και το μωρό (φωτογραφίες)
- Προσωπικός γιατρός: Εμπλοκή με τα ραντεβού - «Να συμμετέχουν και οι ιδιώτες»
- Πολυτεχνειούπολη: Οι διάλογοι του «Τζούλιο» με τους αστυνομικούς - «Θα σας κάψω ζωντανούς»
- Στιγμές από την κοινή αναχώρηση των “αιωνίων” (ΦΩΤΟ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoutiPandoras
- Απαράδεκτη επίθεση ΝΔ σε Ανδρουλάκη και με… «πηγές»: Δεν πρόσφερε κάτι ουσιαστικό η κατάθεσή του
- Απίστευτη ιστορία στη Θεσσαλονίκη: 54χρονη υποχρέωνε 6χρονη να ζητιανεύει για 12ωρα
- ΥΠ.ΕΞ. για προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία: «Δεν την αναγνωρίζουμε»
- Ταξίδι στον χρόνο – Οι υφάντρες της Ερμούπολης
- Το δημόσιο «ευχαριστώ» του Φοίβου Δεληβοριά στη Φαίη Σκορδά (video)
- No Torture Festival «Βασίλης Μάγγος» στη Γεωπονική Σχολή
- Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση
- Ραγδαίες εξελίξεις: Προσάρτησε περιφέρειες της Ουκρανίας ο Πούτιν – «Θα υπερασπιστούμε τα νέα εδάφη»
- «Μήνυμα» Μέρκελ με πολλούς αποδέκτες: Μελλοντικά θα πρέπει να σκεφτούμε μια πιθανή σχέση με τη Ρωσία
- «Έχουμε Ρεύμα» – Σπύρος Γραμμένος και Κωνσταντίνος Πουλής στον Ορφέα
![Ταξίδι, Ερμούπολης,taxidi, ermoupolis](https://images32.inewsgr.com/4669/46695895/taxidi-ston-chrono--oi-yfantres-tis-ermoupolis-160.jpg)
- Τελευταία Νέα KoutiPandoras
- Ταξίδι στον χρόνο – Οι υφάντρες της Ερμούπολης
- Ιράν: Γυναίκα συνελήφθη επειδή έτρωγε σε εστιατόριο χωρίς τη μαντήλα της
- No Torture Festival «Βασίλης Μάγγος» στη Γεωπονική Σχολή
- Απαράδεκτη επίθεση ΝΔ σε Ανδρουλάκη και με… «πηγές»: Δεν πρόσφερε κάτι ουσιαστικό η κατάθεσή του
- ΥΠ.ΕΞ. για προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία: «Δεν την αναγνωρίζουμε»
- Το δημόσιο «ευχαριστώ» του Φοίβου Δεληβοριά στη Φαίη Σκορδά (video)
- «Μήνυμα» Μέρκελ με πολλούς αποδέκτες: Μελλοντικά θα πρέπει να σκεφτούμε μια πιθανή σχέση με τη Ρωσία
- Ραγδαίες εξελίξεις: Προσάρτησε περιφέρειες της Ουκρανίας ο Πούτιν – «Θα υπερασπιστούμε τα νέα εδάφη»
- Απίστευτη ιστορία στη Θεσσαλονίκη: 54χρονη υποχρέωνε 6χρονη να ζητιανεύει για 12ωρα
- Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξεκινά τη Δευτέρα ο τελευταίος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στην Αχαΐα
- Μνήμες και θύμησες από τη Μικρά Ασία «ζωντάνεψαν» στη συναυλία της Νάντιας Καραγιάννη στη Νέα Ιωνία
- Πλεύρης για την πολιτική στο φάρμακο: Η Πολιτεία στηρίζει την καινοτομία
- Απάντηση Ε.Ε. στον Πούτιν: «Αυξάνουμε την πίεση στη Ρωσία, δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις»
- Υπέκυψε ο 16χρονος που παρασύρθηκε με το ποδήλατό του στους Αμπελόκηπους
- Attica Bank: Συμφωνία TXΣ και ΤΜΕΔΕ – Ellington για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 490 εκατ.
- ΥΠΕΞ: Παράνομη η προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών – Ε.Ε.: Θα αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία
- Καραγιάννης: Το Μετρό έφτασε στον Πειραιά, θέμα ημερών να δοθεί σε κυκλοφορία
- Το απαραίτητο ρίσκο που έλαβε η Τράπεζα της Αγγλίας
- Θεωρείο: Η μνήμη του Μπαν Κι Μουν