Θεσσαλία: Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται να πίνουν οι κάτοικοι νερό – Η λίστα με τους δήμους

Δραματικές είναι οι συνθήκες που υπάρχουν στη Θεσσαλία ύστερα απ’ το πέρας της φονικής κακοκαιρίας Daniel. Το νερό σε πολλές περιοχές είναι ακατάλληλο, με την κυβέρνηση, μέσω της Ειρήνης Αγαπηδάκη, να προχωράει σε αναλυτική ενημέρωση για τις συνθήκες υγιεινής από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Αυτό που αρχικά προκάλεσε σοκ ήταν η αποκάλυψη της αναπληρώτριας υπουργού ότι μέσα σε 24 ώρες 1.396 συμπολίτες μας επισκέφθηκαν μονάδες

υγείας της Θεσσαλίας με προβλήματα υγείας λόγω της κακοκαιρίας.

Μετέπειτα ανακοινώθηκαν οι δέκα δήμοι όπου το νερό είναι ακατάλληλο.

Αυτοί είναι:

1. Δήμος Βόλου
2. Δήμος Νοτίου Πηλίου
3. Δήμος Παλαμά
4. Δήμος Σοφάδων
5. Δήμος Αργιθέας
6. Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
7. Δήμος Φαρσάλων
8. Δήμος Κιλελέρ
9. Δήμος Πύλης
10. Δήμος Φαρκαδώνας

Επίσης και αυτοί οι έντεκα όπου το νερό είναι κατάλληλο.

Οι οποίοι είναι:

1. Δήμος Αλμυρού
2. Δήμος Ρήγα Φεραίου
3. Δήμος Καρδίτσας
4. Δήμος Μουζακίου
5. Δήμος Λάρισας
6. Δήμος Ελάσσονος
7. Δήμος Τυρνάβου
8. Δήμος Αγιάς
9. Δήμος Τεμπών
10. Δήμος Τρικκαίων
11. Δήμος Μετεώρων (εφόσον παρέχεται από τις γεωτρήσεις)

Δείτε αναλυτικά ολόκληρες τις δηλώσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη:« Στις 26 υπηρεσίες υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας είχαν προσέλθει μέχρι αυτή την ώρα 1.396 -χθες και σήμερα, δηλαδή- άνθρωποι για διάφορα ενοχλήματα υγείας.

Από αυτούς έχουμε 48 άτομα τα οποία διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Έχουμε, λοιπόν, δύο κρούσματα γαστρεντερίτιδας παραπάνω σε σχέση με χθες και 41 λοιμώξεις του αναπνευστικού παραπάνω σε σχέση με χθες, ξαναλέω, σε σύνολο 1.396 ανθρώπων που επισκέφτηκαν το τελευταίο 24ωρο τις δομές υγείας της περιοχής.

Σε σχέση με το νερό και την ασφάλεια του νερού, πριν αρχίσω να σας αναφέρω συγκεκριμένα για κάθε Δήμο αν είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση, θέλω να διευκρινίσω ότι όταν λέμε ότι το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, η ανθρώπινη χρήση περιλαμβάνει το ότι μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, μπορούμε να το πιούμε, μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια, να πλύνουμε το πρόσωπό μας, να μαγειρέψουμε, να το χρησιμοποιήσουμε για κάθε είδους χρήση που έχει να κάνει με τις οικιακές μας εργασίες και την προσωπική μας υγιεινή.

Με βάση λοιπόν τα τελευταία εργαστηριακά δεδομένα που έχουμε, στο Δήμο Βόλου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Μπορούμε, λοιπόν, να το χρησιμοποιήσουμε για να πλύνουμε αυλές, να κάνουμε άλλες εργασίες, αν θέλουν όμως οι κάτοικοι να μαγειρέψουν με αυτό το νερό, να κάνουν μπάνιο με αυτό το νερό και όλες τις άλλες πράξεις που προανέφερα, θα πρέπει να το βράσουν στους 100 βαθμούς Κελσίου για τρία λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει στην εξωτερική θερμοκρασία και μετά να προχωρήσουν σε αυτές τις δουλειές.

Ακόμα και για να πλύνουμε λαχανικά ή για να μαγειρέψουμε πρέπει να προηγηθεί αυτή η διαδικασία.

Δήμος Νοτίου Πηλίου: το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
Δήμος Αλμυρού: είναι κατάλληλο.
Δήμος Ρήγα Φεραίου: κατάλληλο.
Δήμος Παλαμά: ακατάλληλο.
Δήμος Σοφάδων: ακατάλληλο.
Δήμος Καρδίτσας: κατάλληλο.
Δήμος Μουζακίου: κατάλληλο.
Δήμος Αργιθέας: ακατάλληλο.
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: ακατάλληλο.
Στη Λάρισα:

Στον Δήμο Λάρισας το νερό είναι κατάλληλο.
Δήμος Ελασσόνας: κατάλληλο.
Δήμος Φαρσάλων: ακατάλληλο.
Δήμος Τυρνάβου: κατάλληλο.
Δήμος Κιλελέρ: ακατάλληλο.
Δήμος Αγιάς: κατάλληλο.
Δήμος Τεμπών: κατάλληλο.
Στα Τρίκαλα:
Στον Δήμο Τρικκαίων το νερό είναι κατάλληλο.
Δήμος Πύλης: ακατάλληλο.
Δήμος Μετεώρων: κατάλληλο, εφόσον παρέχεται από τις γεωτρήσεις. Έχει κάνει σχετική ενημέρωση και οι τοπικές αρχές.
Δήμος Φαρκαδόνας: ακατάλληλο.

Να πω ότι έχουμε ήδη εντείνει την εντομολογική επιτήρηση. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και πιο πλούσια δεδομένα σε σχέση με την εντομολογική δραστηριότητα. Είμαστε σε συνεργασία και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ειδικό τμήμα του ΕΟΔΥ για να λαμβάνουμε δείγματα και να μπορούμε να δίνουμε τις απαιτούμενες οδηγίες και στις τοπικές αρχές, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε έξαρση κρουσμάτων Δυτικού Νείλου.

Και θα κλείσω την ενημέρωση αναφέροντας ότι λόγω της πλημμύρας υπήρξαν προβλήματα στη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους στην περιοχή του Βόλου. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε πραγματικά μέσα σε 24 ώρες να ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες και έτσι οι ασφαλισμένοι από σήμερα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα υψηλού κόστους ψυγείου από το διατεθειμένο χώρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλίας, ο οποίος βρίσκεται στη ΒΙΠΕ του Βόλου.

Θέλω να πω ότι η υγεία είναι κάτι το οποίο μας έχει απασχολήσει πολύ τα προηγούμενα χρόνια και είναι και το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς να ακούσει ότι απειλείται σε μία κατάσταση σαν αυτή που έχουμε τόσο μεγάλη καταστροφή.

Είναι σημαντικό οι πολίτες ούτε να εφησυχάζουν, ούτε να πανικοβάλλονται. Είμαστε εδώ, ενημερώνουμε υπεύθυνα, είμαστε δίπλα τους και θα παραμείνουμε δίπλα τους.

Θα περάσουμε με ασφάλεια και αυτή τη δοκιμασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα