Θεσσαλονίκη: Οι μόνοι αγώνες που χάθηκαν είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ

Δεν έζησα τον ματωμένο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, με τους 12 νεκρούς και τους 280 τραυματίες, θύματα όλοι της αιματηρής καταστολής από πλευράς Χωροφυλακής της μεγάλης διαδήλωσης των καπνεργατών. Κι έτσι δεν έχω προσωπικές εμπειρίες από τα τραυματικά γεγονότα από τα οποία ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης εμπνεύστηκαν τον εμβληματικό Επιτάφιο.

Έζησα

όμως τον απόηχο της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη και πάλι, το Μάη του 1963, όταν πεντάχρονο παιδί συλλάβιζα το γραμμένο με κόκκινη μπογιά σύνθημα στους τοίχους της πόλης:

«Ο Λαμπράκης Ζει».

Και με έχει στοιχειώσει η απάντηση της μάνας μου στην αθώα παιδική ερώτηση για το πως γίνεται να ζει ο Λαμπράκης, αφού τον δολοφόνησαν.

Η απάντηση της μάνας έμελλε να με ακολουθήσει σε όλη μου τη ζωή:

«Ζει στις καρδιές μας, αγόρι μου…»

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της άλλοτε φτωχομάνας, άλλοτε νύμφης του Θερμαϊκού και άλλοτε πρωτεύουσας των Βαλκανίων Θεσσαλονίκης.

Η αποστασία του Μητσοτάκη πατρός το 1964 και ο Ανένδοτος του Γέρου της Δημοκρατίας, με τις διαδηλώσεις χιλιάδων νέων στους δρόμους της πόλης κι εμάς παιδιά με κοντά παντελονάκια να τρέχουμε να σωθούμε από τις «αδέσποτες» των αστυνομικών.

Κι αργότερα η δικτατορία, με τους ασφαλίτες να επισκέπτονται και να ερευνούν το σπίτι μας στη γειτονιά της Βασιλίσσης Όλγας όπου μεγάλωσα, κάθε φορά που θα περνούσαν από μπροστά αυτοκινητοπομπές με επίσημους της χούντας των συνταγματαρχών.

Κι ύστερα ήρθε από το Παρίσι ο Καραμανλής, με τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς στην παραλία, μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς, να υποδέχονται τη Μεταπολίτευση.
Κι αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Αλλαγή, με τις λαοθάλασσες στην παραλία, από τον Λευκό Πύργο μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους, από όπου μιλούσε και μέχρι το λιμάνι.
Τα χρόνια της Αλλαγής έφεραν έναν φρέσκο αέρα ελευθερίας και δημοκρατίας στη χώρα και στην πόλη. Μόνο που δεν κράτησαν για πάντα.

Η ζαρντινιέρα το Νοέμβριο του 2006, με τον σπουδαστή από την Κύπρο να γίνεται μαύρος από το ξύλο των αστυνομικών επειδή βρέθηκε στο Σιντριβάνι, επρόκειτο να στοιχειώσει τις ζωές μας στη Θεσσαλονίκη. Κι εμείς, μια παρέα καθηγητών από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ να τρέχουμε μέσα στη νύχτα να καταγγείλουμε το γεγονός στην εισαγγελία και να βρούμε το τραυματισμένο παιδί που το είχαν φέρει τα ξημερώματα και το είχαν ρίξει σε ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς μονάχο του με τις πληγές του.

Κι ύστερα οι δίκες της ζαρντινιέρας με τις επιθέσεις των τραμπούκων σε βάρος μας στους δρόμους και στα δικαστήρια επειδή αποκαλύψαμε το ένοχο μυστικό τους…

«Μετά μας πήρε αριστερά το περιβόλι κι η χαρά
και πήραμε το βήμα.
Στο πρώτο υπόγειο του Κουν και στην Επίδαυρο που ακούν
Θεούς κι ανθρώπους να νικούν
τα πάθη και το χρήμα»

που λέει και το τραγούδι της Λίνας Νικολακοπούλου και του Σταμάτη Κραουνάκη.

Στη συνέχεια ήρθαν τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων στην πρυτανεία του ΑΠΘ. Τότε που μια ομάδα πρυτάνεων από διαφορετικές σχολές πολιτικής σκέψης, αλλά με την ίδια αγάπη για τα πανεπιστήμια και την ίδια πίστη στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στη δημοκρατία, προσπαθήσαμε με επιτυχία να προστατέψουμε τα πανεπιστήμια από τη λαίλαπα του αυταρχισμού και της ιδιωτικοποίησης.

Για να δούμε σήμερα, επί κυβέρνηση του γιού Μητσοτάκη, να περνάμε από το πανεπιστήμιο της γνώσης, στο πανεπιστήμιο της αγοράς, μέσω της μόνιμης εγκατάστασης στα πανεπιστήμια ειδικών ομάδων πανεπιστημιακής αστυνομίας. Που ήρθαν δήθεν για να καταπολεμήσουν την ανομία, αλλά που στην ουσία ήρθαν για να καταστείλουν βίαια τις πολιτικές αντιδράσεις του πιο ζωντανού κομματιού της χώρας, των φοιτητών και των φοιτητριών, που αντιδρούν στη δημοκρατική εκτροπή και στην παράδοση των πάντων στη δύναμη του χρήματος και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Θύμα της νεοφιλελεύθερης επέλασης σε βάρος του κοινωνικού συμφέροντος έπεσε, άλλωστε, και το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Που καλύπτει άλλη μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική περίοδο της ζωής μου στην πόλη. Μια και μετά το πανεπιστήμιο και την πρυτανεία, συνδέθηκα βιωματικά, ως πρόεδρος της Αττικό Μετρό, με το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.

Που από το 2006 το χτίζουνε και τις νύχτες που κυβερνά η Δεξιά γκρεμίζεται. Για να εισπράττουν οι εργολάβοι σε εποχή κρίσης εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Και για να μην έχει η πόλη ακόμη Μετρό, αλλά να είναι όμηρος των λεωφορείων του αμαρτωλού ΟΑΣΘ. Όταν στην Αθήνα χρειάστηκαν 5 μόλις χρόνια για να κατασκευαστεί το έργο.

Σήμερα το Μετρό δεν είναι πια ανέκδοτο. Είναι ένα έγκλημα κατά του πολιτισμού, με την εκδικητική καταστροφή του μνημείου της Μέσης Οδού που βρέθηκε στη Βενιζέλου αυθεντικό και ακέραιο. Και το έκαναν Lego, σπάζοντάς το σε κομμάτια για να το αποσπάσουν και να το μεταφέρουν αλλού.

Κι ακόμη χειρότερα, σήμερα που αποκαλύφθηκαν πια οι επιδιώξεις της Δεξιάς, το Μετρό της Θεσσαλονίκης έγινε σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Καθώς εκατομμύρια ευρώ μεταφέρονται από τα δημόσια ταμεία στα ταμεία των εργολάβων, προκειμένου το έργο να καθυστερεί και η Θεσσαλονίκη να παραμένει όμηρος των λεωφορείων.

Η μικρή αναδρομή στην ιστορία της πόλης κλείνει με την προχτεσινή εγκληματική διάλυση της συναυλίας του εξαιρετικού Θανάση Παπακωνσταντίνου στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Εκεί που παίχτηκε η τελευταία πράξη της βίαιης αστυνομικής περιπέτειας της Θεσσαλονίκης. Με τους αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά σε 5.000 φοιτήτριες και φοιτητές που έτρεχαν μέσα στη νύχτα να σωθούν από τα δακρυγόνα.

Αυτή τη φορά το παρακράτος της Δεξιάς είχε ονοματεπώνυμο. Μια και η παράδοση της διοίκησης του ΑΠΘ στην αστυνομία έγινε αυτοβούλως από τον σε εντεταλμένη κομματική υπηρεσία ευρισκόμενο πρύτανη του ιδρύματος.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, χτεσινή φοιτήτρια του ΑΠΘ, δεν μάσησε τα λόγια της. Και είπε στον πρύτανη που έφερε την αστυνομία μόνιμα μέσα στο πανεπιστήμιο αυτά που όλοι σκέφτονται και όλοι θα ήθελαν να του πουν. Την ώρα που αυτός στριμώχνονταν για να χαιρετήσει τον επόμενο πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, για να εδραιώσει πολιτικά τη θέση του, η Νοτοπούλου του φώναξε: «Κρίμα και ντροπή!»

Για να εισπράξει την επομένη από τη δημόσια τηλεόραση το τίμημα της χυδαίας δολοφονίας χαρακτήρα με το οποίο η Δεξιά εκδικείται όσους μπαίνουν μπροστά της.
Το τίμημα αυτό το πληρώσαμε πολλοί στη Θεσσαλονίκη.

Η ζαρντινιέρα, η πρυτανεία του ΑΠΘ και ο νόμος Διαμαντοπούλου, η αντίσταση στα μαύρα χρόνια της επιστροφής στον ολοκληρωτισμό της δικτατορίας, όπως περιγράφει ο διεθνής τύπος τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, έκαναν πολλούς από εμάς θύματα διώξεων και  δολοφονίας χαρακτήρα, με χυδαία υβριστικά σχόλια και οργανωμένη εκστρατεία κατασυκοφάντησης.

Όλοι όσοι αγωνίστηκαν σε αυτήν την πόλη απέναντι στα σκοτάδια του αυταρχισμού και του ολοκληρωτισμού πλήρωσαν βαρύ το τίμημα της αντίστασης.
Όμως τίποτε δεν αλλάζει χωρίς όραμα και αγώνες.

Κι αυτή η πόλη θέλει, επιτέλους, να αλλάξει. Όπως και η χώρα θέλει, επιτέλους, να πάμε μπροστά.

Το ΑΠΘ, το Μετρό της Θεσσαλονίκης και όλα τα θύματα του αυταρχισμού, της ανελευθερίας και της δημοκρατικής εκτροπής την οποία ζούμε, ζητούν δικαίωση.
Η λύτρωση δεν αργεί.

Οι μόνοι αγώνες που χάθηκαν, άλλωστε, είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ…

Πηγή: TVXS

Keywords
θεσσαλονικη, αγωνες, μικης θεοδωρακης, διαδηλωσεις, παπανδρεου, κυπρος, ΑΠΘ, μετρο, οασθ, αθηνα, βενιζελος, lego, συριζα, τσιπρας, tvxs, δακρυγονα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, γιαννης ριτσος, αστυνομια, αττικο μετρο, βημα, δημοκρατια, ξυλο, οασθ, ομηρος, ριτσος, σχολες, τηλεοραση, το βημα, ωρα, lego, αγαπη, ανδρεας παπανδρεου, ανεκδοτο, γεγονοτα, γεγονος, γειτονια, γεφυρι της αρτας, γινεται, γιου, δυναμη, εγινε, ευρω, ειπε, εκστρατεια, ελευθερια, εποχη, επιτυχια, ζωη, ζωης, ιδια, υπηρεσια, θεοδωρακης, κυβερνηση, λαμπρακης, λαιλαπα, λογια, λυτρωση, μαη, μακεδονια, μυστικο, μοναχο, νερο, νυχτα, ξημερωματα, ομαδα, παντα, ολη μου τη ζωη, οραμα, ουσια, παιδι, παιδια, παλλας, παμε, παπακωνσταντινου, παρισι, πιστη, συνεχεια, σπιτι, συγχρονο, σχολια, τυπος, φοιτητρια, φορα, χειροτερα, χημικα, αγορι, χωρα, καρδιες, κρεβατι, λευκο, μαυρος, μπροστα, νοσοκομειο, πληγες
Τυχαία Θέματα