Την πολιτική ξεπουλήματος του ΤΑΙΠΕΔ καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία επίθεση στην εγκληματική, όπως την αναφέρει, πολιτική ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ εξαπέλυσε η Κουμουνδούρου. Κύκλοι μέσα στο κόμμα αναφέρουν πως υπάρχουν δύο υποθέσεις που πρέπει να διερευνηθούν καθώς επισκιάζονται από σύννεφα σκανδάλου, αυτή της πώλησης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στον Λάτση και η πώληση του ΟΠΑΠ στην Emma Delta.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ

αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία προς διερεύνηση: Κατ’ αρχήν ότι «εντός των τελευταίων μηνών ο ΟΠΑΠ έχει αποκτήσει την άδεια τόσο για το Βιντεολόττο που κόστισε 474 εκ. ευρώ όσο και την αντίστοιχη για τα Κρατικά Λαχεία η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ το 33% των μετοχών πουλήθηκε με το γνωστό τίμημα των 622 +30 εκατ. ευρώ».

Ακόμη, «Σκοτεινό σημείο» στο ξεπούλημα του ΟΠΑΠ, το «ότι στις 18 Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στο σφυρί μετοχές του ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ταμείου να κατέλθει του 1/3 που αποτελεί το όριο για την άσκηση δικαιωμάτων μειοψηφίας». Και ερωτά «ποια η λογική αυτής της κίνησης αφού η αξία της μετοχής έχει υποτιμηθεί στην παρούσα φάση, εάν υπήρξε κύριος αγοραστής και εάν υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση».

Κατηγορεί το ΤΑΙΠΕΔ για πλήρη αδιαφάνεια, με τα πρακτικά του ΔΣ να είναι απόρρητα, ενώ το ίδιο δεν υπάγεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αφού απλώς οφείλει να ενημερώνει τη Βουλή και παράλληλα δεν καταθέτει τις τριμηνιαίες εκθέσεις ως οφείλει δια νόμου ή τις καταθέτει εξαιρετικά καθυστερημένα. Η μοναδική έκθεση που έχει καταθέσει εντός του 2013 αφορά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου και κατατέθηκε στις 30/5 του τρέχοντος έτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η προσπάθεια ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας αυτή την περίοδο, με υποτιμημένες τις αξίες είναι σκάνδαλο ολκής. Επισημαίνει ότι ενώ η εκτίμηση της περιουσίας το 2011 ήταν 50 δις ευρώ, αν και το 2010 είχε αποτιμηθεί από την τότε κυβέρνηση στα 280 δις ευρώ, τώρα τα έσοδα υπολογίζονται για το τρέχον έτος σε 2,5 δις (αμφίβολο αν θα επιτευχθεί) και συνολικά για το πρόγραμμα στα 9,4 δις!

Σημειώνει ότι «η πώληση σε αυτή τη φάση αποτελεί έγκλημα όχι μόνο για ιδεολογικούς λόγους που αφορούν τις αντιπαρατιθέμενες αντιλήψεις για το ρόλο του κράτους αλλά και με στενά αγοραίους όρους, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ποσά που συσσωρεύονται πηγαίνουν κατευθείαν στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους που πανθομολογείται ότι δεν είναι βιώσιμο και θα κουρευτεί βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

Επισημαίνει ακόμη ότι το ΤΑΙΠΕΔ το μόνο που έχει καταφέρει είναι να συσσωρεύσει χρέη «πράγμα που δεν αποτελεί είδηση αν αναλογιστεί κανείς ότι η γερμανική εταιρεία στα πρότυπα της οποίας στήθηκε το Ταμείο η Treuhand που είχε επιφορτιστεί με την αξιοποίηση του συνόλου της περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας μετά την ένωση των δύο Γερμανιών κατάφερε στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του να συσσωρεύσει χρέη 260 δις Μάρκων. Η εν λόγω εταιρεία εξάλλου αποτέλεσε άντρο διαφθοράς και εξυπηρετήσεων πράγμα που αποδεικνύει αφενός ότι η διασπάθιση δημόσιου χρήματος και οι εξυπηρετήσεις δεν είναι ιδιαιτερότητα της ελληνικής δημόσιας ζωής αλλά είναι συνδεδεμένες με τη λειτουργία της ιδιωτικής οικονομίας».

Θεωρεί επίσης παράνομο το διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου (Ιωάννη Εμίρη), αφού δεν εξασφάλισε τα 4/5 που απαιτούνταν από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής και νομιμοποιήθηκε αναδρομικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που άλλαξε τη διαδικασία διορισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τέλος αντιτίθεται στην πώληση των υποδομών και των δικτύων που ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου (σιδηροδρομικό δίκτυο – ROSCO, δίκτυα της ΔΕΗ και των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης, λιμάνια, αεροδρόμια), σημειώνοντας ότι: «Η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχες κινήσεις που έχουν επιχειρηθεί στην Μεγάλη Βρετανία (σιδηρόδρομοι) και τις ΗΠΑ (νερό, ηλεκτρικό) αλλά και αλλού αποδεικνύει ότι αυτή η κίνηση έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Τα δίκτυα δεν μπορούν να λειτουργούν με άξονα το ιδιωτικό βραχυπρόθεσμο κέρδος διότι αυτό οδηγεί σε απαξίωση τους αφού πρωταρχικό μέλημα των ιδιωτών είναι η μείωση του κόστους συντήρησης. Γι αυτό το λόγο εξάλλου η διεθνής τάση είναι οι υποδομές και τα δίκτυα να επιστρέφουν στον δημόσιο έλεγχο».

Keywords
Τυχαία Θέματα