Το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο

Μερικές ώρες μετά την αναχώρηση του Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.  Παράλληλα. ωστόσο συνεχίζει την αυστηρή πολιορκία στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο σφυροκοπεί ακατάπαυστα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

“Το

Ισραήλ δεν θα εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο όταν πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας”, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Οποιαδήποτε προμήθεια φθάσει στη Χαμάς θα εξουδετερωθεί”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και άλλων διεθνών παραγόντων για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.

“Μια θετική εξέλιξη, που ζητούσαμε από την αρχή της σύγκρουσης”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι σε συνέντευξη στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya.

Ωστόσο, η μεταφορά της βοήθειας “απαιτεί οργάνωση”, τόνισε ο Σούκρι. Εξήγησε μιλώντας στο δίκτυο Al-Ghad, που εδρεύει στο Κάιρο, ότι “ο δρόμος που επέτρεπε τη μεταφορά της βοήθειας μεταξύ της Γάζας και του σημείου διέλευσης της Ράφα καταστράφηκε”, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Στο Σινά της Αιγύπτου, τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια παραμένουν εδώ και μέρες ακινητοποιημένα στην περιοχή γύρω από τον τερματικό σταθμό που είναι ακόμη κλειστός, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Χρειάζονται 100 φορτηγά καθημερινά

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα — μόλις αυτή περάσει τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και του παλαιστινιακού θύλακα — θα πρέπει να είναι “συστηματική”, της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και ασφαλής, δήλωσε σήμερα στο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

“Πρέπει να αρχίσουμε με σημαντικό αριθμό φορτηγών και να φτάσουμε τα 100 φορτηγά ημερησίως, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με το πρόγραμμα βοήθειας στη Γάζα”, εξήγησε ο Γκρίφιθς.

Keywords
Τυχαία Θέματα