Τροπολογίες με το… κιλό στο νομοσχέδιο για το κόμμα Κασιδιάρη

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση του σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση η τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων

συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές. Η τροπολογία προβλέπει πως αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μία πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό, προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όμως, προτείνει ο έλεγχος να μη γίνεται από το Α1 Τμήμα αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας και επέμεινε στην πρόταση-διάταξη που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αρχική θέσπιση των σχετικών διατάξεων. Το ΚΚΕ διαφωνεί με τέτοιου είδους ρυθμίσεις που μπορεί να ανοίξουν στο μέλλον παράθυρο και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών. Την αρνητική στάση τους εξέφρασαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης υπήρξαν και οι διατάξεις που αφορούν τις πέντε συνταγματικά Ανεξάρτητες Αρχές, με τις οποίες θεσπίζεται ότι δεν μπορούν να διώκονται τα μέλη και το προσωπικό τους από τρίτους, «εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Τις σχετικές διατάξεις, σήμερα, αναμένεται να υποστηρίξει στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα για τις Ανεξάρτητες Αρχές.

“Βροχή” οι τροπολογίες

Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχουν κατατεθεί πέντε υπουργικές τροπολογίες. Εκτός από την τροπολογία που αφορά τον «Έλεγχο των προϋποθέσεων για την κατάρτιση συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012», αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε μία τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που είχε προαναγγείλει στην Επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, μία τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τροπολογία με θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, έως την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί και συνολικά 19 βουλευτικές τροπολογίες. Μεταξύ αυτών και η τροπολογία που υπογράφουν ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Επίσης, πέντε τροπολογίες έχουν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ. Τρεις έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πέντε από βουλευτές του ΚΚΕ και πέντε από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Keywords
Τυχαία Θέματα