«Ξεπουλάει» πετρέλαιο η Ρωσία: Ρεκόρ εξαγωγών και παραδοχή αποτυχίας από την ΕΕ μέσω… Ινδίας

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδό τους από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία παρά τις βαριές δυτικές κυρώσεις, καθώς ανήλθαν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, IEA).

Ο διεθνής οργανισμός, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του πως οι ρωσικές εξαγωγές έφθασαν τον περασμένο μήνα τα 8,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς η χώρα δεν πραγματοποίησε την απειλή της να μειώσει την παραγωγή της κατά

500.000 βαρέλια ημερησίως.

«Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τον όγκο παραγωγής της για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων», παρατήρησε ο ΔΟΕ.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιό της, η Ρωσία έχει καταφέρει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της προς άλλες χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία…), όμως η Μόσχα «μοιάζει να δυσκολεύεται λίγο να βρει αγοραστές για το αργό της και τα πετρελαϊκά προϊόντα της», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

«Τον Απρίλιο, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους μετά την εισβολή, στα 8,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα» (συνυπολογίζοντας τα προϊόντα διύλισης), γράφει ο ΔΟΕ, ποσότητα που αντιπροσωπεύει αύξηση εσόδων «κατά 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια», στα 15 δισεκ. δολάρια.

Στην έκθεση επισημαίνεται παράλληλα «ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης η οποία υπερέβη τις προσδοκίες» με «απόλυτο ρεκόρ το Μάρτιο στα 16 δισεκ. βαρέλια την ημέρα» για την ασιατική χώρα, δεύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρωτοφανής παραδοχή ΕΕ: Αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο μέσω Ινδίας

Σήμερα, 15 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχεται σε κορυφαίο επίπεδο ότι η Δύση απέτυχε να περιορίσει πραγματικά την κατανάλωση καυσίμων από ρωσικό πετρέλαιο, απλώς τα αγοράζει από χώρες μεσάζοντες με μεγάλο δυναμικό διύλισης και παραγωγής, όπως η Ινδία. Αυτό ακριβώς είπε στους Financial Times ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αν το ντίζελ ή η βενζίνη μπαίνει στην Ευρώπη … από την Ινδία και παράγονται με ρωσικό πετρέλαιο, αυτό είναι σίγουρα μια παράκαμψη των κυρώσεων και τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα», όπως είπε. Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι πλέον από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού αργού. Ο Μπορέλ προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» της αποτυχίας, υποστηρίζοντας μεν πως «το ότι η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, είναι φυσιολογικό» στο πλαίσιο των κανόνων της αγοράς. Το ίδιο θετικά περιέγραψε και την αποτυχία του πλαφόν στις τιμές αγοράς του ρωσικού πετρελαίου, που μειώνουν τα ρωσικά έσοδα. Αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «αν το χρησιμοποιήσουν για να είναι ένα κέντρο όπου το ρωσικό πετρέλαιο διυλίζεται και υποπροϊόντα πωλούνται σε εμάς … πρέπει να δράσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα