Figaro: Κίνδυνος πολιτικής θύελλας στην Ελλάδα

Στον κίνδυνο μιας πιθανής «πολιτικής θύελλας» με μια ψήφο – τιμωρία στις ευρωεκλογές, αναφέρεται ρεπορτάζ ειδικού απεσταλμένου της εφημερίδας «Figaro» στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα ξανανασαίνει. Ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και κοινωνικού χάους, ο οικονομικός ορίζοντας ξανοίγει κι η ομάδα του Αντώνη Σαμαρά θέλει να πιστεύει ότι ξεπέρασαν πλέον τα πιο δύσκολα σημεία της

πορείας» υπογραμμίζει ο συντάκτης. Παρ’ όλα αυτά εκτιμά ότι η χώρα απειλείται από μια άλλη «θύελλα», πολιτική αυτή τη φορά. Εξηγεί ότι οι Έλληνες, «εξουθενωμένοι από τη λιτότητα και τις δι’ εξαναγκασμού μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, της οποίας η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού».

Όμως, «ο δυνατός άνδρας το κυβερνητικού «τάντεμ» (σ.σ. διπλό ποδήλατο) ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε την κατάσταση, σαρώνοντας κάθε φήμη για πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές του Μαΐου», λέει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στα λόγια του πρωθυπουργού ότι «δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές πριν από το 2016».

Έμμεσα, ο συντάκτης ερμηνεύει τα λόγια του πρωθυπουργού ότι ο ίδιος «δεν αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή ψηφοφορία ως δημοψήφισμα». Παραθέτει δε και δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «δεν διαβλέπει άλλη εναλλακτική λύση για την συνέχιση της (δημοσιονομικής) εξυγίανσης».

Κάνοντας αναφορά στην απομάκρυνση της ιδέας των εκλογών, η «Figaro» εκτιμά ότι «βραχυπρόθεσμα είναι μια καλή είδηση για την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις αγορές, γιατί απομακρύνεται ο εφιάλτης που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις : Οι πρόωρες βουλευτικές θα μπορούσαν να θέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση νούμερο δύο (…) και την Χρυσή Αυγή τρίτη, μπροστά από το ΠΑΣΟΚ».

Έτσι «ανασαίνει κι η γηραιά Ήπειρος», λέει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια το θέμα της μείωσης του χρέους, που χαρακτηρίζει ως ταμπού.

Παραθέτει απόσπασμα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Στρασβούργο, κατ’ αρχάς για τις ευρωεκλογές: «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ψηφίσουν όχι με την πίκρα στο στόμα, αλλά με πίστη για ένα καλύτερο αύριο» και για την Ελλάδα: «Εμείς σεβαστήκαμε τις υποχρεώσεις μας, θέλουμε τώρα να δούμε και τους εταίρους μας στην ΕΕ να υλοποιήσουν το δικό τους μερίδιο».

«Πράγματι», αναγνωρίζει ο συντάκτης, «η Αθήνα τήρησε τις υποσχέσεις της».

Αναφέρεται δε στα νούμερα γύρω από την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Εκείνο που λείπει», λέει η «Φιγκαρό», είναι «μια μείωση του βάρους του χρέους, η προοπτική για μια πραγματική ανάπτυξη». Η ιδέα της μείωσης παραμένει ταμπού στην ευρωζώνη. Παρ’ ολ’ αυτά ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σοϊμπλε «μισάνοιξε την πόρτα της μείωσης των επιτοκίων και της χρονικής επιμήκυνσης που ζητάει η Αθήνα», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα