Online έλεγχος της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Νέα εργαλεία ελέγχου κατά της φοροδιαφυγής θα χρησιμοποιήσει η Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» από το 2015 τίθεται σε ισχύ το περιουσιολόγιο με παράλληλη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, ενεργοποιούνται από φέτος νέες τεχνικές ελέγχου με οnline πρόσβαση των ελεγκτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Παράλληλα θα υπάρξει διεύρυνση των κατασχετηρίων σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο και διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το Κτηματολόγιο, το ΙΚΑ,

τον ΕΟΠΥΥ, τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία κ.λπ. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, τα νέα εργαλεία ελέγχου και αύξησης της εισπραξιμότητας αφορούν:

1. Περιουσιολόγιο. Το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου με διευρυμένη βάση συγκέντρωσης πληροφοριών από το 2014.

Η εφορία θα έχει στη διάθεσή της για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες), δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα, ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.

2. Διασύνδεση taxis με υπηρεσίες του Δημοσίου. Στους στόχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι η χρησιμοποίηση πληροφοριών από το Διαδίκτυο, καθώς και η ηλεκτρονική διασύνδεση με φορείς του Δημοσίου. Σ

3. Online πρόσβαση στους λογαριασμούς. Με στόχο την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιεί από φέτος:

• Την αυτόματη (online) πρόσβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών στα τρέχοντα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων. Σε δεύτερη φάση οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στα κατ’ έτος παλαιά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων.

• Τις έμμεσες τεχνικές στον έλεγχο των φυσικών προσώπων με αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία και περιουσιακών στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης.

• Κάθε διαθέσιμο στοιχείο που υποδηλώνει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (λίστα Ελλήνων ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα