SZ: Πλούσιοι Ρώσοι θα πληρώσουν για την Κύπρο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», τα κράτη της ευρωζώνης καταστρώνουν «εκλεπτυσμένο» σχέδιο, ώστε στην διάσωση της Κύπρου να συμμετάσχουν και αλλοδαποί επενδυτές, στην πλειοψηφία τους πλούσιοι Ρώσοι. Ο τρόπος αυτός θα καλείται πιθανότατα αύξηση φόρων.

Η εφημερίδα επικαλείται διαπραγματευτικούς κύκλους, οι οποίοι μεταφέρουν πληροφορίες για την τελική μορφή που θα μπορούσε να λάβει η εμπλοκή ιδιωτών τραπεζικών καταθετών και πιστωτών στο πρόγραμμα διάσωσης.

Στο

τραπέζι των συζητήσεων είναι μεταξύ άλλων η αύξηση της φορολογίας σε εταιρικά κέρδη, προσόδους κεφαλαίων, βίλες, οικόπεδα, όπως και η επιβολή φόρου περιουσίας. Επιπλέον, τα κράτη της ευρωζώνης μελετούν τρόπους, ώστε οι απαιτήσεις εγχώριων και διεθνών πιστωτών να μετατραπούν σε μερίδια συμμετοχής στις διασωζόμενες τράπεζες.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη της ευρωζώνης στην διαμόρφωση του κυπριακού πακέτου διάσωσης, η ίδια η παρέμβαση θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη. Κι αυτό, γιατί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πίεση προς την γερμανική πλευρά από τους Ευρωπαίους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει γίνει αφόρητη.

Το θέμα εξακολουθεί να συνίσταται κυρίως στο πώς θα εγκριθεί το πακέτο από το Bundestag, αλλά και στον τρόπο που το χρέος της Κύπρου θα καταστεί βιώσιμο. Για να πετύχουν και τους δύο αυτούς στόχους τα μέλη της ευρωζώνης θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή τρίτων.

Ένα επίσημο «κούρεμα» του χρέους, το οποίο θα πλήρωναν και Ρώσοι πιστωτές θα αποτελούσε επιθυμητή λύση, αλλά θα καθιστούσε δύσκολη την επιδιωκόμενη παροχή δανείου της Ρωσίας προς την κυπριακή κυβέρνηση. Γι’ αυτό αναζητούνται πιο εκλεπτυσμένες λύσεις, ιδιαίτερα φορολογικές αυξήσεις. Το πρόβλημα με τις τελευταίες είναι ότι σε αυτές αντιτίθενται διακρατικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Κύπρος για την αποφυγή διπλής φορολόγησης, βάσει των οποίων απαγορεύεται η φορολογία σε μη Κύπριους.

Το σίγουρο είναι ότι δεν απομένει πολύς χρόνος στους «σωτήρες». Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει ακόμα ρευστότητα, αλλά όχι και κάποιες τράπεζες που απειλούν το όλο σύστημα με άμεση κατάρρευση. Την ασύντακτη χρεοκοπία της Κύπρου επιθυμεί διακαώς να αποφύγει η τρόικα λόγω κινδύνου «επανάκαμψης» της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάζει να ξεκινήσει αμέσως συζητήσεις με την κυπριακή πλευρά, όταν η νέα κυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές της Κυριακής έχει σχηματισθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα