Yπάρχουν άξια πρότυπα σήμερα;

Όλοι μας, μεγαλώνοντας, θαυμάζουμε κάποιους ανθρώπους για το χαρακτήρα, την προσωπικότητα αλλά και τα επιτεύγματά τους. Αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και οδηγό για την πορεία μας στη ζωή. Μας δίνουν το έναυσμα και συγκεκριμενοποιούν το βασικό μας στόχο.

Το πρώτο αυθεντικό πρότυπο κάθε παιδιού είναι ο γονέας του. Αυθόρμητα και στηριζόμενο στην παιδική αθωότητα, είναι φυσιολογικό να σχηματίζουμε μέσα μας την ιδανική εικόνα των ανθρώπων

που ζουν κοντά μας όταν είμαστε μικροί. Αργότερα, από το σχολείο και μετά, που αρχίζει η κοινωνικοποίηση και αρχίζουμε να έχουμε άποψη δημιουργούμε άλλα, νέα πρότυπα.

Στις μέρες μας, η τηλεόραση και το διαδίκτυο λειτουργούν καταλυτικά στην πληροφορία και την ενημέρωση. Οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη με ταχύτατους ρυθμούς και κάθε είδηση μεταδίδεται σε χρόνο μηδέν από τη μία μεριά του πλανήτη στην άλλη. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι αν οι διασημότητες που προβάλλονται και οι «διακεκριμένοι» άνθρωποι του σήμερα αποτελούν ιδανικά πρότυπα για τη νεολαία.

Τα επαγγέλματα πρώτης γραμμής για τη νεολαία είναι οι επαγγελματίες αθλητές, τα μοντέλα, οι τραγουδιστές και κάθε άλλη ενασχόληση που φαντάζει εύκολη, δεν προαπαιτεί υψηλά επίπεδα μόρφωσης και πετυχαίνεται σχετικά νωρίς. Η χωρίς κόπο απόκτηση φήμης, δόξας και χρήματος. Παράλληλα οι νέοι σήμερα, στην πλειοψηφία τους, επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία για ενασχόληση με τα κοινά, την επιστημονική έρευνα, τη γεωργία και κάθε άλλου είδους αντικείμενο που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια ή δεν συγκεντρώνει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Είναι αλήθεια πως στο χώρο της δημόσιας κοινωνικής ή πολιτικής δράσης έχουν λείψει εδώ και δεκαετίες οι χαρισματικές προσωπικότητες. Αυτοί που δημιουργούσαν αίσθηση με την παρουσία τους και θόρυβο με τις αποφασιστικές κινήσεις τους. Φίλους, εχθρούς, θαυμαστές ή επικριτές. Ακόμα και στον επιχειρηματικό κόσμο οι παράγοντες που «βγαίνουν» σε δημόσια θέα ή αυτοπροβάλλονται αφήνουν ένα θολό τοπίο για το περιβάλλον γύρω τους. Το μόνο που επιδεικνύουν είναι ο αμφιβόλου προέλευσης πλουτισμός τους, υπό τη βιτρίνα μιας κύριας δραστηριότητας ή ιδιότητας. Εικόνες που προσελκύουν τους πολλούς αλλά που προβληματίζουν τους λίγους, «ψαγμένους».

Άνθρωποι των γραμμάτων, των επιστημών αλλά και απλοί καθημερινοί αγωνιστές της κοινωνίας, με αγαθές προθέσεις και ανάλογα υψηλές ή χαμηλές προσδοκίες παραμένουν στην αφάνεια. Κίνητρα όπως ο εθελοντισμός, η ηθική ικανοποίηση, η οικογενειακή ευτυχία, η δημόσια προσφορά και η φιλότιμη προσπάθεια χάνονται κάτω από το φως της οικονομικής ευμάρειας, της ματαιοδοξίας, των προσωπικών, ευκαιριακών, φιλοδοξιών. Ο καταναλωτικός τρόπος ζωής και οι «μαγικές εικόνες» της εποχής, μας αφαίρεσαν το δικαίωμα της δημιουργικής δραστηριότητας. Μας έβαλαν στο καλούπι της ρουτίνας για αναζήτηση μόνο των απαραίτητων προς διαβίωση και μας στέρησαν αξίες και φιλοσοφίες με στόχο την απόλαυση της ζωής μας.

Τεχνολογία, εξέλιξη, εκσυγχρονισμός,εκμοντερνισμός. Στη θέση της παράδοσης, των ηθών, της φαντασίας, του απλοϊκά ωραίου. Ουτοπιστικό; Δεν ξέρω. Νοσταλγικό σίγουρα!

Keywords
Αναζητήσεις
ανθρωποι προτυπα, άνθρωποι πρότυπα
Τυχαία Θέματα