Αφορολόγητο 50.000-100.000 ευρώ για την ακίνητη περιουσία

Εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής τους αξίας,  μετά τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Έτσι, ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα, ο οποίος θα αντικαταστήσει το 2013 το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας από το 2013.

Με την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθούν από το νέο φόρο. Ταυτόχρονα όμως ο πήχης των προσδοκώμενων εσόδων χαμηλώνει στα 2 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ, που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Το σχέδιο για την επιβολή του νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα εξετάσθηκε στη  χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή της η οποία θα παραδοθεί στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η πρόταση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων περιλαμβάνει τρία σενάρια για το αφορολόγητο όριο και την κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου που οδηγούν σε διαφορετικό εισπρακτικό αποτέλεσμα το οποίο κυμαίνεται από 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.  Κάθε σενάριο έχει τη δική του φορολογική κλίμακα, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα:

Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας. Και τα  τρία σενάρια προβλέπουν αφορολόγητο το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Με αφορολόγητο 50.000 ευρώ υπολογίζεται ότι το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί από νέο φόρο καθώς κατέχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ. Με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθούν αυτομάτως από την επιβολή του νέου φόρου.Φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με τις τρεις εισηγήσεις η κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου θα έχει 6 έως 8 κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά ακόμη και από 0,05% στην περίπτωση που ισχύσει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για τις πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες. Ένα από τα σενάρια προβλέπει  αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και στο επόμενο κλιμάκιο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ την εφαρμογή συντελεστή 0,1%, γεγονός που σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 50 ευρώ το χρόνο. Ποσό που είναι πολύ χαμηλότερο από το «χαράτσι» που πληρώνει σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Αγροτεμάχια. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου. Η επιτροπή προτείνει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία, διευρύνοντας τις επιβαρύνσεις και αποθαρρύνοντας την αγροτική παραγωγή εντός Αττικής. Για αυτό το λόγο εξετάζεται για τα αγροτεμάχια της Αττικής και για ορισμένες άλλες περιοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα